HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2012.03.06. 09:26 Ízek Művészete

Pistoia, Toscana egyik gyöngyszeme

 

Toscana végtelenül bőkezű adakozó, akinek már volt szerencséje részesülni az „adományaiból”, egy életre rabul ejtik varázslatos tájai, kiapadhatatlan történelmi és kulturális értékei. Ha azonban valaki valóban alaposan szeretné megismerni, felfedezni az igazi Toscanát, nem szabad leragadnia a legismertebb, leglátogatottabb városoknál, térségeknél, hanem meg kell próbálnia nagyobb figyelmet fordítani a szerte szét „heverő”szépségekre. Szinte hihetetlen, de újabb és újabb rejtett, gyakran kimondottan meglepő kincsekre bukkan az ember.

Ilyen kicsit „mostohán” kezelt területek a Toscana északi régiójában található Pistoia, Prato és a körülöttük található kis települések. Talán nem véletlen, hogy a nem éppen „rossz ízlésükről” híres Mediciek ebben a térségben számos palotát, villát építettek.

Vegyük például Pistoiát, ezt a több mint 2000 éves történelmére és hagyományira oly büszke várost. Szinte már biztosra vehető, a közelmúltban a Dóm tér közelében végzett ásatások során felfedezett etruszk sírkamra és két sírkő is ezt bizonyítja, hogy a város eredete az i. e. VI. századig nyúlik vissza. A legjelentősebb hatást a longobárdok uralma gyakorolta a városra, ekkor vált politikai és stratégiai szempontból is nagyon fontos területté, olyannyira, hogy még külön aranypénzt is verettek. A VII. század vége és a VIII. század eleje közötti időszakban már városfal veszi körül Pistoiát, melynek nyomai még ma is léthatóak a Dóm tér közvetlen közelében. A IX. századtól a longobárdok kénytelenek voltak alávetni magukat a frankok uralmának és együtt éltek ezen a területen, egészen a feudalizmus kezdeti korszakáig. Miután a frankok a közigazgatást teljesen átszervezték, birodalmukat grófságokra osztották, melyek élére grófok kerültek, a XI. század első felében, a két legerősebb helyi grófi család, felosztotta egymás között a területet és lassan átvették a teljes hatalmat. Pistoia 1105-ben önálló városállam lett, 1117-ben itt született meg a legrégebbi itáliai dokumentum, ami egy városállam létrejöttére utal.

  Pistoia történelmi látképe

Két zarándok 1144-ben idehozza Szent Jakab ereklyéjét és ettől kezdve a város, a Francigena zarándokút kötelező állomáshelyévé vált azoknak, akik Santiago de Compostelába tartottak. Pistoia fontos kereskedelmi útvonalak metszéspontjában fekszik így törvényszerű volt egy jelentős kereskedő réteg kialakulása. Nemzetközi hírnévre tesznek szert pénzügyi, banki ügyletek lebonyolításában.

A XII században felhúzott második városfal, már négyszer akkora lakott területet vett körbe, mint az első, de a folyamatos terjeszkedés ellenére, az alsóbb népcsoportok és a nemesség közötti, állandósuló ellentétek, a város hanyatlásához vezettek és végül, hosszú csatározások után, 1538-ban teljes mértékben Firenze fennhatósága alá került, ettől kezdve a város életére rányomta a bélyegét a „Hódító” befolyása.

  Pistoia madártávlatból

1765-től kezdve, a Habsburg-Lotaringiai házból származó, Péter Leopold nagyherceg uralkodása alatt, Pistoia végre felébredt hosszú álmából, hála a sok reformnak, az úthálózatok kiépítésének, helyreállítási munkálatoknak. A régi városkép jelentős változásokon ment keresztül Scipione de’Ricci, Jansenista püspöknek köszönhetően. 1786-ban Pistoia adott otthont, az ő kezdeményezésére összehívott egyházmegyei zsinatnak. A XVIII. sz. végén Napóleon csapatai megszállták a várost, majd ismét a Lotaringiai ház uralma alá került az 1814-es Restaurációval. A Risorgimento idején, az Ausztria ellenes zavargások élharcosa volt. 1927-ben egyike volt a Mussolini által létrehozott új tartományoknak.

  Pistoia főtere

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr334292246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása