HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2012.05.28. 11:47 Ízek Művészete

Egy Zseni szülőháza

Egy Zseni szülőháza

250px-Leonardo_self.jpg

Olajfaligetek és szőlőültetvények között, a varázslatos Montalbano dimbes-dombos lejtőin terül el Vinci városa a Firenze és Pistoia közötti tartományban.

3340338735_a632f38bc4.jpg

Vinci látképe

Ez a középkori eredetű, ősi település egészen 1254-ig a gazdag földbirtokos Guidi grófok fennhatósága alatt állt, majd ezután a Firenzei Köztársaság uralma alá került.

Vinci-castello-conti-Guidi.jpg

Guidi grófok kastélya

Leonardo da Vinci 1452 április 15-én a várostól pár kilométerre lévő Anchianóban egy tanyán született, Ser Piero da Vinci nótárius, és egy Caterina nevű parasztlány törvénytelen gyermekeként.

casaleonardo.jpg

A szülőház

A szülőháza jelenti azt a szimbolikus helyszínt, ami lényegében jelképezi Leonardo kötődését Vincihez, habár pontos feljegyzések nincsenek, de a szájhagyományokra épülő kutatások szerint a legnevesebb életrajzírók is valószínűsítik, hogy ebben a parasztházban látta meg a napvilágot a reneszánsz korszak egyik legjelentősebb egyénisége.

4203173212_20bfb88380_z.jpg

A szülőház

Az mindenesetre teljesen biztos, hogy az épületegyüttes, amely már 1427 óta létezik, a XV. század végétől a da Vinci család tulajdonában lévő birtokon áll, még ma is látható a ház homlokzatán a családi címer.

4601399_l.jpeg

Családi címer

Leonardo mamájáról, Caterináról, nem sokat lehet tudni, feltételezhetően szolgálólány volt a da Vinci családnál, egy évvel a gyermek születése után, 1453-ban, férjhez ment és elköltözött a városból.

Ezen a vidéken az ember úgy érzi, mintha megállt volna az idő, a hely egyszerűsége, nyugalma mindenkit rabul ejt, leírhatatlan a táj szépsége, szinte magától értetődő, hogy aki erre a vidékre születik, óhatatlanul zseniális művésszé válik.

montalbano-toscana.jpg

Madártávlatból

A Montalbano csodálatos területe ihlette Leonardo tájrajzait és természeti tanulmányait.

A Mester szülőháza kiváló kiindulási pont, hogy a hegycsúcsokig elnyúló számtalan kis gyalogösvényen keresztül felfedezzük ezt az ámulatba ejtően szép térséget, ahol a természet gazdagsága váltakozik régi malmokkal és eldugott középkori falvakkal.

storia-e-natura_montalbano.jpg

A táj

Leonardo da Vinci szülőháza jelentős restaurálási és átrendezési munkálatok után 2012.június 23-tól ismét látogatható lesz a nagyközönség számára.

A restaurálás még hangsúlyosabbá tette az épület lenyűgöző egyszerűségét és több pontot is kialakítottak, ahonnan megcsodálható a környező vidék panorámája.

vinci_2726-11-07-39-3946.jpg

A környék olajfaligetei

A házban megtekinthető kiállítás, a legmodernebb multimédiás technológiát alkalmazva, rendkívül „különleges találkozást” kínál Leonardoval, arra törekedtek, hogy minél tökéletesebben mutassák be művészetét.

3340383659_f27b685f99.jpg

Leonardo tervezte kert

Biztosra vehető, hogy ismét valóságos kulturális zarándokhellyé válik ez a kis parasztház, mindenki szeretné megfejteni a Zsenialitás titkát.

leonardo.jpg

 

Írásaink, receptjeink, programajánlataink megtalálhatóak a honlapunkon: http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr154550526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása