HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.06.07. 09:34 Ízek Művészete

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből
Szobrászat
Fontana dei Quatro Fiumi
(Négy folyó szökőkút)

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből

Szobrászat

Fontana dei Quattro Fiumi-(Négy folyó szökőkútja)

325px-Roma_-_Fontana_dei_Fiumi_e_obelisco_agonale.jpg

A Fontana dei Quattro Fiumi - Négy folyó szökőkútja - a Róma egyik legszebb ékességének számító Piazza Navonán áll, a téren található három barokk szökőkút közül a legnagyobb.

Roma-Piazza-Navona-a21530963.jpg

1647 és 1650 között épült X Ince pápa megrendelésére és bizony a megbízásért nem kisebb művészek szálltak "ringbe", mint a barokk korszak két legkiválóbb római mestere Giovanni Lorenzo Bernini és Francesco Borromini. A "közbeszerzések" már akkortájt is némi "rásegítéssel bonyolódtak, éppen ezért Bernini a megálmodott mű másfél méteres, ezüstből készített makettjét ajándékozta X. Ince pápa sógornőjének, a híres-hírhedt Donna Olimpia Pamphilinak, abban a reményben, hogy közbenjár az érdekében a pápánál. Közismert volt, hogy a hölgy, igen nagy befolyással bírt az Egyházfő felett és az értékes ajándékkal, Bernini végül el is érte a célját, ő kapta meg a munkát.

A szökőkút a tér közepén helyezkedik el, ezen a ponton egészen addig, egy négyszögletes vályú állt, amely a lovaknak szolgált  itatóhelyül. A kút négy fehér márvány férfi alakja az obeliszk lábánál négy kontinens folyóit jeleníti meg: a Rio de la Platát

395px-Rio_del_Plata_fontana_dei_Quattro_Fiumi_Rome.jpg

a Gangeszt

447px-Ganges_fontana_dei_Quattro_Fiumi_Rome.jpg

a Nílust

800px-Fontana_dei_Quattro_Fiumi_(in_detail).JPG

és a Dunát

396px-Danube_fontana_dei_Quattro_Fiumi_Rome.jpg

Természetesen nem maradhat le a szoborcsoportról a megbízást adó X. Ince pápa címere sem.

450px-COA_Innocentius_X_Pamphilj.jpg

Számos állatfigurát is találunk a szökőkúton, így többek között egy lovat a szobor nyugati oldalán, felemelt mellső lábakkal, vágtára készen a Duna mentén

423px-Quattro_fiumi_-_horse.jpg

Bernini művének északi sarkában különféle kaktuszokat és egy kissé "bizarr" kinézetű krokodilt láthatunk a Rio de la Plata mellett.

800px-Fontana_dei_fiumi,_coccodrille.JPG

A keleti oldalon egy oroszlán bukkan elő a sziklák közül, éppen inni készül egy afrikai pálma tövében.

800px-Fontana_dei_fiumi,_leone.JPG

És feltűnik egy sárkány is, amely a Gangesz vidékét kívánja jelképezni.

800px-Fontana_dei_fiumi,_drago.JPG

De ha körbejárjuk a szökőkutat, a medencében felfedezünk egy tengeri kígyót és egy delfint, amint nyitott szájjal úsznak, főképp azért, mivel a víznyelő funkcióját töltik be. Eredeti ötlet, nem?!

Ezen kívül számtalan fa és egyéb növény emelkedik ki a vízből és bújik meg a sziklák között.

Annyi, de annyi érdekes, ámulatba ejtő  részlete van ennek az "egyszerű" szökőkútnak, hogy mindet képtelenség szavakba önteni, erről személyesen kell meggyőződni a Piazza Navonán.

Ha valaki még nem jutott el Rómába, de szenvedélyes mozi látogató, az láthatta ezt a csodálatos szökőkutat Dan Brown könyve alapján készült Angyalok és Démonok című filmben, amikor az egyik leláncolt preferito bíborost kell kimenteni a víz alól.

Angels-Demons-angels-and-demons-9469350-853-480_1.jpg

A film után jöjjön a valóság...

gian_lorenzo_bernini_014_la_fontana_dei_4_fiumi_1648_1.jpg

(Ha valamelyik ismerősének fel szeretné hívni a figyelmét erre a látnivalóra, ide, vagy a képre kattintva, elküldheti képeslap formájában)

A posztjaink rendezetten megtalálhatóak a honlapunkon http://izek-muveszete.lapunk.hu/ .

1 komment

Címkék: fagylalt kultúra utazás pápa szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek sajt pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország Film Vatikán


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr125346810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fecooka · http://www.boorze.com/ 2013.06.10. 16:06:16

Imádom az ilyen művészi alkotásokat manapság már nem készítenek ilyen alkotásokat.!
süti beállítások módosítása