HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.05.31. 11:10 Ízek Művészete

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből
Szobrászat
Giordano Bruno szobra, Campo de'Fiori, Roma

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből

Szobrászat

Giordano Bruno szobra, Campo de' Fiori, Roma

 

Rome.Giordano_Bruno.JPG

Ismét egy világhírű szobrot szeretnénk bemutatni, melynek alkotóját, Ettore Ferrari-t (1845-1929) az esetek többségében, még csak meg sem szokták említeni, szemben az ábrázolt személlyel, aki nem más, mint Giordano Bruno. A művésznek valóban ez a legnevezetesebb szobra, 1889 június 9-én avatták fel.

Giordano_Bruno.jpg

Giordano Bruno dominikánus szerzetes (Nola 1548. - Róma, Campo de' Fiori 1600. február 17.)

Ki is volt tulajdonképpen Giordano Bruno? Szerzetes? Zseniális csillagász? Filozófus? Teoretikus? Számos kutató vitatkozik ezekről a kérdésekről. Amit biztosan tudunk, hogy tanaival magára haragította a katolikus egyházat,  perbe fogták, és nyolc vádpontot hoztak fel ellene. A hét éven keresztül folyó pert lezáró ítéletben ötször hangzott el, hogy a vádlott "megbánás nélkül, hajthatatlanul és mereven" ragaszkodik eretnekségéhez, ezért máglyahalálra ítélték, amit 1600. február 17-én a Campo de' Fiorin hajtottak végre.

Brunostatue.jpg

Ezen a téren áll a szobra, amelyet napközben piac vesz körül...

campo.jpg

 este pedig a környékbeli fiatalok egyik kedvenc gyülekezőhelye.

campo-dei-fiori-1-of-1.jpg

Mi volt végül is Giordano Bruno legnagyobb bűne? Talán az a felismerése,  hogy a csillagok tulajdonképpen távoli Napok, körülöttük bolygók keringhetnek, s azokon a földihez hasonló élet lehetséges. Ezzel a kijelentésével megdönteni látszott a kor általános földközéppontú világképét. Talán még ennél is súlyosabb volt, Krisztussal kapcsolatos álláspontja, miszerint nem volt más, mint egy mesteri varázsló, aki az embereket az orruknál fogva vezette, és akit nem keresztre feszítettek, hanem egyszerűen felakasztottak. A vita eldöntését, különösen azért, mert a korabeli dokumentumok jelentős része a napóleoni háborúkat követően elveszett, meghagyjuk a kutatóknak. Azt viszont feltétlenül csak ajánlani tudjuk, hogy a római városnézésből, senki ne hagyja ki, akár napközben, akár este a Campo de' Fiorit, annál is inkább, hiszen csak néhány száz méterre található az egyik korábban bemutatott palotától, a Palazzo Falconieritől, ahol a Római Magyar Akadémia működik.

48.R.Bruno_.jpg

(Ha valamelyik ismerősének fel szeretné hívni a figyelmét erre a látnivalóra, ide, vagy a képre kattintva, elküldheti képeslap formájában)

A posztjaink rendezetten megtalálhatóak a honlapunkon http://izek-muveszete.lapunk.hu/ .

Szólj hozzá!

Címkék: fagylalt kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet hal gasztronómia ételek sajt pihenés kolostor apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia szerzetesrend Olaszország Film Vatikán


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr335333238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása