HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.06.27. 17:13 Ízek Művészete

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből
Szobrászat
Bocca della veritá

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből

Szobrászat

Bocca della Veritá

401px-Bocca_della_verità.JPG

Bocca della Veritá vagyis az Igazság szája

Az antik korból fennmaradt faragott kör alakú kőkorong Rómában, a Santa Maria in Cosmedin templom előcsarnokában áll. Eredetileg feltételezhetően vízköpő vagy víznyelő lehetett, manapság betöltött szerepe viszont, valószínűleg a római időkből származó legendához köthető.

1988735.jpg

Santa Maria in Cosmedin

A legenda szerint, aki bedugja a karját a maszk szája helyén tátongó lyukba és nem mond igazat, annak a fej rögvest leharapja a kezét. A  XV-dik századig  pontosan így is járt minden egyes hazudós, ekkor azonban a maszk egész egyszerűen megsértődött, mivel egy asszony becsapta.

Történt ugyanis, hogy egy gazdag férfi arra gyanakodott, hogy a felesége hűtlenkedik, ezért elhatározta, elviszi az asszonyt a Bocca della Veritá-hoz, és próbára teszi. Az okos nő, mikor erről tudomást szerzett, megkérte a szeretőjét, jelenjen meg a helyszínen ő is, és bolondnak tettetve magát, ott váratlanul ölelje át és csókolja meg. A szerető kiválóan játszotta el a bolond szerepét, így amikor a próbára sor került az asszony bátran vallotta, hogy a férjén és az iménti bolondon kívül senki más nem ölelte és csókolta őt soha.

A Bocca della Veritá állítólag ezen a csaláson úgy megsértődött, hogy azóta nem hajlandó leharapni a hazugok kezét. Ezt tanúsíthatta a két világsztár,  Audrey Hepburn és Gregory Peck is, miután az ő kezüket sem harapta le  a Római vakáció című nagy sikerű filmben.

Audrey_Hepburn_and_Gregory_Peck_at_the_Mouth_of_Truth_Roman_Holiday_trailer.jpg

(Ha valamelyik ismerősének fel szeretné hívni a figyelmét erre a látnivalóra, ide, vagy a képre kattintva, elküldheti képeslap formájában)

A posztjaink rendezetten megtalálhatóak a honlapunkon

http://izek-muveszete.lapunk.hu/ .

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra pápa szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet hal gasztronómia citrom ételek sajt pihenés parmezán tőkehal articsóka kolostor apartman olíva művészetek toscana ízek italia szerzetesrend Olaszország Film Zene Rossini Vatikán Szicília cozze


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr705380498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása