Zelten – Bolzano-i karácsonyi gyümölcskenyér
A szegényebb, hegyvidéki emberek konyhájából került ki egy sor olyan édesség melyeket, a Karácsonyt megelőző időszakban készítettek, lényegében az otthon sütött kenyeret tették kicsit gazdagabbá az ünnep tiszteletére.
A Zelten is nagyon régi hagyományokra tekint vissza, az elnevezése a német „selten” szóból ered, aminek a jelentése „néha”, ezzel is az elkészítésének különlegességét akarták hangsúlyozni, mivel csakis Karácsonykor került az asztalra, természetesen nem véletlenül, a kenyértésztát szárított gyümölcsökkel gazdagították, és ezekből bőségesen akadt a téli hónapokban.
A receptjét már az 1700-as években ismerték, Rovereto városi könyvtárában, őriznek egy korabeli szakácskönyvet, amelyben megemlítik „Celteno”nevű süteményként.
Ez a finomság tehát egy tipikus gyümölcskenyér, manapság már megtalálhatjuk az egész Trentino Alto-Adige régió területén, de minden egyes kis településnek, völgynek megvan a maga saját változata, a rendelkezésre álló szárított gyümölcsök vagy a családi hagyományok szerint variálják a hozzávalókat.
Szembeötlő például a különbség a Trentino-i Zelten és a Bolzano-i, dél-tiroli között, az előbbi sokkal szegényebb gyümölcsben, több tésztát tartalmaz, az utóbbi sava-borsát viszont pontosan a gyümölcsök mennyisége adja.
Mindenesetre kötelező alapanyagnak számít benne a liszt, a cukor vagy méz, a dió, a szárított füge, a mandula és a fenyőmag.
Régen a Zelten készítésében részt vett szinte az egész család, de mindenekelőtt, az eladósorba került fiatal lányok, főképp miután szokássá vált megajándékozni a süteménnyel a „kiszemelt áldozatokat”, vagyis a szóba jöhető vőlegényjelölteket.
A szigorúan vett hagyományok szerint, december 13. környékén kell elkészíteni, vagy legalábbis mindenképpen az adventi időszakban, hogy aztán Karácsony Szent napján meg lehessen enni, mivel legkevesebb 10 napig állnia kell fogyasztás előtt.
Hozzávalók 8 kisebb Zelten-hez:
Tésztához:
150 gr sima liszt
100 gr rozsliszt
25 gr élesztő
1 kiskanál méz
1 evőkanál olaj
150 ml langyos víz
1 kiskanál ánizs
Keverékhez:
60 gr kandírozott narancs
500 gr szárított füge
120 gr hámozott mandula
120 gr mogyoró
120 gr dió
120 gr fenyőmag
350 gr mazsola
70 gr virágméz
Fél kiskanál őrölt szegfűbors
1 kiskanál fahéj
Fél kiskanál őrölt szegfűszeg
Fél kiskanál szerecsendió
1 db narancs lereszelt héja
1 db citrom lereszelt héja
Fél l rum vagy grappa
50 ml fehérbor
Díszítéshez:
Koktél cseresznye
Dió, mandula, fenyőmag
Elkészítés:
Az első és legfontosabb lépés a Zelten elkészítéséhez a kandírozott és szárított gyümölcsök előkészítése.
Az összes kandírozott gyümölcsöt vágjuk kis kockákra. Egy mély tálba tegyük bele a mazsolát, a vékony csíkokra szelt fügét, öntsük le a rummal, keverjük össze és hagyjuk beszívódni. Közben langyosítsuk meg és oldjuk fel a mézet a borban.
A feldarabolt diót, mandulát, mogyorót adjuk hozzá a rumos szárított gyümölcsökhöz, tegyük bele a kandírozott gyümölcsöket, a narancs és citrom lereszelt héját, az összes fűszert és a boros mézet. Az egészet alaposan dolgozzuk össze, fedjük le folpackkal, és egy teljes napra tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy az ízek jól összeérjenek.
A következő lépés a tészta elkészítése: az élesztőt rakjuk egy tálkába, csorgassunk rá egy kiskanál mézet, öntsük le langyos vízzel, keverjük össze és futtassuk fel. A kétféle lisztet borítsuk egybe, tegyük bele az ánizst, a felfuttatott élesztőt, egy csipet sót, az evőkanál olajat és gyúrjuk lágy, de nem ragadós tésztává, majd hagyjuk kétszeresére kelni meleg helyen, egy liszttel megszórt edényben. Borítsuk ki az összeérett szárított gyümölcsöket egy gyúródeszkára, helyezzük a tetejére a megkelt tésztát és dolgozzuk ki homogén, nem morzsolódó keverékké. Osszuk el a masszánkat 8 egyforma súlyú kis labdára és alakítsunk belőlük tetszés szerinti formákat ( kerek-szív-ovális-négyzet alakú ), de ügyeljünk arra, hogy mindegyik kb. 2 cm vastagságú legyen.
Kenjük be a tetejüket meglehetősen folyékony mézzel, hagyjuk legalább 30 percig száradni, majd díszítsük tetszés szerint szárított és kandírozott gyümölcsökkel. Ismét kenjük le a kis tortáinkat mézzel, ezután tegyük be a 160 fokos sütőbe 40 percre.
Amikor a Zeltenek mát teljesen kihűltek, csomagoljuk be mindegyiket folpackba, és 10-15 napig száraz helyen hagyjuk pihenni fogyasztás előtt.
Jó étvágyat!
(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )
Ajánlott bejegyzések:
Heti menüajánlat.
Napi receptajánlónk: Édességek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.