HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2012.05.06. 11:37 Ízek Művészete

Medici villák

Medici villák

 

Nem hagyhatjuk el Toscana északi térségét úgy, hogy legalább egy kicsit ne barangoljuk be a Firenze, Pistoia és Prato között elterülő Montalbano dimbes-dombos tájait.

Ezen a vidéken gesztenye erdők, szőlőültetvények és a magasabban fekvő lankákon elterülő olívaligetek váltogatják egymást. A zöldellő dombokon keresztül, hála a jól kiépített, kiterjedt gyalogos-és kerékpárutaknak, történelmi emlékekben gazdag kis falvak, régészeti lelőhelyek, évszázados erdők érhetők el. A XVI. és a XVII. század közötti időszakban a Mediciek itt alakították ki a közel 4000 hektáron elterülő Barco Reale Mediceo-t, vagyis hatalmas vadászterületüket, melyet 2 méter magas és kb. 50 km hosszú fal határolt körbe, aminek egyes szakaszai a mai napig láthatóak. A XVII. század első évtizedeitől kezdve a vadászatok egyre ritkultak, így a Barco lassan elhanyagolttá vált és pusztulásnak indult.

A falmaradványok a „kulturális javak” részévé váltak és nagy gondot fordítanak megóvására.

A Medicieknek köszönhető az a számtalan csodaszép villa is, melyek hosszú uralmuk alatt, a XV. század és a XVIII. század eleje között épültek, gyönyörű parkoktól és kertektől övezve. A Medici villák nem csupán a kikapcsolódás és a pihenés helyszínéül szolgáltak, hanem a Mediciek hatalmát is jelképezték a fennhatóságuk alatt álló területeken, valamint egyben az adott térség mezőgazdasági központjai is voltak. Napjainkban ezek a paloták jelentős művészeti, kulturális és történelmi értékeknek számítanak.

A Medici család eredetileg firenzei bankárcsalád volt, akik a nagyrészt mezőgazdasággal foglalkozó Mugello tartományból származtak, első nevezetes tagja Giovanni di Averardo di Bicci de Medici (1360-1429) kereskedő-bankár, aki megalapozta a Mediciek hatalmát és művészetpártoló tevékenységét is. Az ő vágyálma teljesült, amikor a család birtokba vehette az első két, Firenzén kívül épült rezidenciát, a Villa del Trebbio-t és a Villa di Cafaggiolo-t, mindkettő a Mugello térségében található és a XIV. századi várkastélyok stílusjegyeit hordozza.

 

A Medici villák egyébként a legtöbb esetben régi várak, kastélyok helyén emelkednek, mai képüket többszöri átépítések, kibővítések után nyerték el és teljes mértékben tükrözik azt a magas művészi szintet, ahova a reneszánsz és barokk építészet eljutott Toscanában.

 

A teljesség igénye nélkül, három Medici Villát mindenképpen szeretnék bemutatni, annál is inkább, mivel mindhárom látogatható.

 

A Montalbano régióban található a Villa Medicea di Poggio a Caiano, amely az egyik leghíresebb Medici villa. Lorenzo de’ Medici kezdi építtetni a feljegyzések szerint 1445-től, és kisebb-nagyobb megszakítások után, 1513 és 1521 között fejezik be a munkálatokat, fia Giovanni, vagyis X. Leó pápa utasítására.

Lorenzo de’ Medici az 1480-as évek elején kedvenc építészét, Giuliano da Sangallo-t bízza meg a végleges építési tervek elkészítésével és talán nem véletlenül szokták a villát a mester kiemelkedő alkotásaként emlegetni.

 

 

 

 

Ez a palota a reneszánsz építészet első olyan példája, ahol tökéletes harmóniát alkotnak az ókori építészet sajátos vonásai, a toszkán vidék nemesi udvarházainak jellegzetes építészeti elemeivel. Giuliano da Sangallo, annyira zseniálisan kombinálta ezeket az elemeket, hogy ezzel megteremtette egy olyan építészet alapjait, amely a múltból merített tapasztalatokat, új építészeti megoldásokkal gazdagította.

 

A Villa belső tereit, a kor híres művészeinek alkotásai díszítik, mint Filippino Lippi, Andrea del Sarto és Jacopo Pontormo manierista festő, akinek két freskója a villa nagytermének mennyezetét borítja.

 

 

A másik villa a Montalbano északi lejtőinek egyik dombján található, Quarratában, a Villa Medicea La Magia .

Ezen a területen eredetileg a pistoiai, nagy befolyással bíró Panciatichi család erődítményszerű vára állt, melyet a XIV. század második felében építettek.

 

 

 

 

 

A Medici család, Alessandro de’ Medici herceg személyében, először 1536-ban kerül kapcsolatba az épülettel, amikor is vadászatot rendez V. Károly császár tiszteletére és az előkelő társaságot itt látják vendégül.

A La Magia azonban csak 1583-ban lesz a Mediciek tulajdona, I. Francesco de’ Medici uralma idején, aki fokozatosan növelni akarta a Medici-ház földbirtokait a Nagyhercegség területén.

A rezidencia átépítésével Bernardo Buontalenti udvari építészt bízza meg és a munkálatok 1585-re már be is fejeződnek. A többi villához képest sokkal egyszerűbb a megjelenése, mégis van benne valami leírhatatlanul „varázslatos”.

Nem túl hosszú ideig maradt a Mediciek birtokában, 1645-ben a Villát és a körülötte elterülő gazdaságot eladták egy castelfiorentino-i nemesi család tagjának, Pandolfo Attavantinak, aki az addig főleg vadászházként funkcionáló épületet átalakította valódi, elegáns villává.

 

Végül, de nem utolsósorban feltétlenül érdemes beilleszteni úticéljaink közé a Villa Medicea di Artimino-t, melyet szoktak La Ferdinandaként is említeni vagy egész egyszerűen a Százkéményű Villaként. A kis középkori település, Artimino közelében, egy dombtetőn emelkedik.

I. Ferdinando di Cosimo de Medici nagyherceg gyakran járt vadászni a Montalbano vidékére és a feljegyzések szerint az egyik ilyen vadászat alkalmával, pont ezen a dombon állt meg az immár meglehetősen idős udvari építész, Bernardo Buontalenti társaságában.

Nos, állítólag annyira lenyűgözte a hely varázsa, hogy rögvest megbízta a mestert, ezen a szent helyen építsen számára egy villát.

A villa fel is épült mindössze négy év alatt, 1596 és 1600 között és a híres építész érett remekműveként tartják számon.

Az idős mester Firenzéből irányította a munkálatokat, míg a helyszínen két tanítványa és szoros munkatársa, Santi Maiani és Gherardo Mechini tevékenykedett. Építészeti szempontból, Buontalenti az egy évszázaddal korábbi villák egyszerű megjelenését hozza vissza a sima, vakolt falfelületekkel, de egyértelműen felfedezhetjük az épületen a manierizmus jegyeit is. A villát már messziről észrevenni, úgy uralja a környéket, mint egy bástya, összetéveszthetetlen formáját csak még jellegzetesebbé teszi a tetejét díszítő számtalan kisebb-nagyobb kémény. Valójában nincs száz kémény az épület tetején, mint ahogy az távolból tűnhet, „csupán”annyi, ahány szoba van a villában, különlegességük abban rejlik, hogy mindegyik más-más stílusban készült. A nagyherceg óhaja alapján, minden egyes terembe különálló fűtési megoldást találtak ki, ami akkoriban „modern” újításnak számított, így a téli vadászati idényt sem kellett kihagynia.

 A „La Ferdinanda”, a többi Medici villa stiláris summázatát képviseli és felépítésével egyúttal le is zárul a Mediciek terjeszkedésének virágzó korszaka.

 

8 komment

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr234491257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.05.06. 20:16:27

Nem szokásom dícsérni. Remek, remek kis cikk.
Bár mindenki olvasná és tanulna belőle.
Sajnos, épp most vágjuk el magunkat véglegesen attól, hogy három-négyszáz élv múlva a kirándulók megálljanak a házamnál, és megcsodálják, hogy itt lakott X.Y. és familiája, aki úgy egyébként támogatta a művészetet.
Bye-bye polgárság, bye-bye gyökerek.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.06. 20:18:19

Többek közt ezeket is útba ejtem szeptemberben, köszönöm a cikket.:)

@Monte Christo cselédje:

Miért, merrefelé laksz?

2012.05.06. 20:23:13

@Mj: Ááá:-))), a régi (vagyis nem régi) kedves arc a fALANSZTERBŐL. Édes kis történész, talán nem a véletlen műve, hogy keresztezzük egymás útját folyton-folyvást:-))))))))))???
Merre lakom? Lassan semerre, mert épp ma gondoltam arra, hogy itt minden arra késztet, ne legyen ingatlanom, ne legyen hatósági jelzéssel, számmal ellátott megjelölt tulajdonom, mert megnyúznak. Miközben hírdetik, hogy alapozzuk meg a polgári réteget újra. De hogy? Így?
Hát ezért csak átvitt értelemben mondtam a fentieket. De a töbirt majd egy coffee macchiato mellett:-)))))))) Egyszer. Talán (forse):-)))))))

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.06. 21:55:39

@Monte Christo cselédje:

Nahát, mindig meglepetést szerez, ha ismerős ismeretlenek emlékeznek rám.:)
A polgári fogalom lassan üres jelszóvá válik, ezt én is tapasztalom, pedig nagyon kapaszkodnék nagyszüleim, dédszüleim, ükszüleim meg szépszüleim polgári és értelmiségi szintje után.:(
Van, amit tisztán iszom, de a kávé jöhetne macchiato módra is.:)

2012.05.06. 22:06:30

Épp ezért írtam, mert a Falanszterben is írtál a felmenőidről, és nagyon szépen. nekem nagyon tetszett. Pont így vagyok én is. Olaszországba készülsz? Jó Neked. Vannak ott kifogyhatatlan csodás dolgok. És valóban: én is van, amit tisztán szeretek és van, amit piszkosul:-)))
Hát nem a legjobb ismeretlen ismerősnek lenni. Az a legjobb. Mert azt a mesét csak én formálom:-)))De azért beszéljünk Itáliáról is. Ha ősszel mész, épp alkalmas lenne Toszkána előtt egy kis kirándulást tenned a Brenta folyón a Burchiello nevű hajóval (Velence és Padova közt, mint régen a középkori nemesek:-)), ami egy csodás világba juttat el, a többség által nem ismert kastélyokat mutat meg (Villa Malcontenta, Villa Widmann) és a végén Stra-ban a Pisani Palota (egy nulla falu és a palota nagyobb, mint a pesti Parlament...), ami Neked, történésznek ínyencség lenne, hisz itt találkozott a két "akármi" Hitler és Mussolini, de régen pedig itt szeretkezett Napóleon, amikor épp Velencét hódította meg. Óriási történetek, az emberek többsége nem is ismeri, csak mennek a turista közhelyek útján... Ezért is jó például ez a blog bejegyzés is...Na, aludj jól, és álmodj Itáliáról mia cara!!!

Ízek Művészete 2012.05.07. 16:43:18

@Mj: A honlapunkon, ajánlunk a térségben szállásokat, programokat. Például olíva szüretet, főzőtanfolyamot, stb. látogasson el az oldalunkra: izek-muveszete.lapunk.hu

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.07. 17:33:38

@Ízek Művészete:

Köszönöm, már fél éve megvan a szállás, a programajánlót azonban szívesen fogadom.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.07. 17:40:48

@Monte Christo cselédje:

Millió köszönet, igyekszem nem kihagyni, bár az utazás két hete gyakorlatilag csak Toszkánára szoríthozhat.:) (Anno a "közhelyeket" volt szerencsém 13 és 14 éves, nyiladozó értelemmel végigjárni, részben talán ezért is lett művészettörténet a másik szakom.:) Úgyhogy remélem, most az igazi rejtett zugokba is eljuthatok - az útjaim során sosem a "kirakatra" voltam igazán kíváncsi -, persze ez nem csak rajtam múlik, hanem az utastársakon is.) Még egyszer hála és köszönet, remélem, még sokszor összefutunk.:)
süti beállítások módosítása