HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2012.12.09. 11:46 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Édességek

Lebkuchen

5163807964_88b47975a7.jpg

A Lebkuchen is Németországból „vándorolt át” az olasz konyhákba, természetesen ezeket a finom, fűszerekkel ízesített kekszeket is a Karácsonyt megelőző, adventi időszakban szokták elkészíteni. Különböző források tanúsága szerint, már nagyon régóta ismert a receptje, XI. századi dokumentumokban is megemlítik, Nürnberg számít az őshazájának. A város körül elterülő erdők biztosították, hogy mézből sose legyen hiány (alapvető fontosságú hozzávaló a tésztához) és kedvező fekvésének köszönhetően, a legfontosabb kereskedelmi útvonalak mentén, a legegzotikusabb fűszerek is a rendelkezésükre álltak (fahéj, gyömbér, szegfűszeg stb.). A történetírók feljegyezték, hogy 1487-ben a birodalmi gyűlés összehívása alkalmával,  III. Frigyes császár, meghívta Nürnberg városának összes gyermekkorú polgárát a kastélyába.

Ezen a napon, több mint 4000 gyerek kapott fejenként egy szem kekszet, amely a császár képmását ábrázolta, tehát valószínűleg ekkor született meg a Lebkuchen „prototípusa”, ami a „Kaiserlein” nevet kapta, vagyis Pici császárnak hívták.

A háziasszonyok Advent első vasárnapján készítették, mivel a kekszek egészen frissen még meglehetősen kemények, így Karácsonyig egy zárt dobozban tárolták, melléjük téve egy almát, ami megóvta a sütiket a nedvességtől és finom illatuk lett tőle.

A tésztájából mindenféle forma kialakítható, hóember, medvebocs, fenyőfa, angyalka, betlehemi csillag, és természetesen a karácsonyfára is feltehetjük díszként.Mandorle1.jpg

 

Hozzávalók kb. 30 darab keksz elkészítéséhez:

300 gr liszt

200 gr vaj

100 gr őrölt mandula

100 gr őrölt dió

180 gr méz

180 gr nádcukor

100 gr porcukor

1 db tojás

1 db citrom

Őrölt fahéj

Őrölt szegfűszeg

1 tasak vanillin cukor

1 teás kanál sütőpor

poli_miele1.jpg

Elkészítés:

Alacsony lángon keverjük össze az apró darabokra vágott vajat a nádcukorral és a mézzel, amíg csomómenetes keveréket nem kapunk, majd hagyjuk kihűlni.

Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, egy kiskanál fahéjat és szegfűszeget, a vanillint, a mandulát, a diót, a citrom lereszelt héját, a sütőporral összekevert lisztet és az egészet jól dolgozzuk össze. Tegyük a tésztát egy tálba, takarjuk le és hagyjuk egy teljes éjszakán át állni, szobahőmérsékleten.

Másnap nyújtsuk ki 1/2-1 cm vastagságura és vágjunk a tésztából tetszőleges karácsonyi formákat, süssük a kekszeket a 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig. Várjuk meg, míg kihűlnek, közben pedig készítsük el a cukormázat: a tojás fehérjét felverjük a fokozatosan hozzáadott porcukorral, amíg krémszerű fehér habot kapunk. A mézes süti figurákat, ezzel díszítsük, és Karácsonyig egy dobozban tároljuk.

lebkuchen (1).jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr104955570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása