Lebkuchen
A Lebkuchen is Németországból „vándorolt át” az olasz konyhákba, természetesen ezeket a finom, fűszerekkel ízesített kekszeket is a Karácsonyt megelőző, adventi időszakban szokták elkészíteni. Különböző források tanúsága szerint, már nagyon régóta ismert a receptje, XI. századi dokumentumokban is megemlítik, Nürnberg számít az őshazájának. A város körül elterülő erdők biztosították, hogy mézből sose legyen hiány (alapvető fontosságú hozzávaló a tésztához) és kedvező fekvésének köszönhetően, a legfontosabb kereskedelmi útvonalak mentén, a legegzotikusabb fűszerek is a rendelkezésükre álltak (fahéj, gyömbér, szegfűszeg stb.). A történetírók feljegyezték, hogy 1487-ben a birodalmi gyűlés összehívása alkalmával, III. Frigyes császár, meghívta Nürnberg városának összes gyermekkorú polgárát a kastélyába.
Ezen a napon, több mint 4000 gyerek kapott fejenként egy szem kekszet, amely a császár képmását ábrázolta, tehát valószínűleg ekkor született meg a Lebkuchen „prototípusa”, ami a „Kaiserlein” nevet kapta, vagyis Pici császárnak hívták.
A háziasszonyok Advent első vasárnapján készítették, mivel a kekszek egészen frissen még meglehetősen kemények, így Karácsonyig egy zárt dobozban tárolták, melléjük téve egy almát, ami megóvta a sütiket a nedvességtől és finom illatuk lett tőle.
A tésztájából mindenféle forma kialakítható, hóember, medvebocs, fenyőfa, angyalka, betlehemi csillag, és természetesen a karácsonyfára is feltehetjük díszként.
Hozzávalók kb. 30 darab keksz elkészítéséhez:
300 gr liszt
200 gr vaj
100 gr őrölt mandula
100 gr őrölt dió
180 gr méz
180 gr nádcukor
100 gr porcukor
1 db tojás
1 db citrom
Őrölt fahéj
Őrölt szegfűszeg
1 tasak vanillin cukor
1 teás kanál sütőpor
Elkészítés:
Alacsony lángon keverjük össze az apró darabokra vágott vajat a nádcukorral és a mézzel, amíg csomómenetes keveréket nem kapunk, majd hagyjuk kihűlni.
Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, egy kiskanál fahéjat és szegfűszeget, a vanillint, a mandulát, a diót, a citrom lereszelt héját, a sütőporral összekevert lisztet és az egészet jól dolgozzuk össze. Tegyük a tésztát egy tálba, takarjuk le és hagyjuk egy teljes éjszakán át állni, szobahőmérsékleten.
Másnap nyújtsuk ki 1/2-1 cm vastagságura és vágjunk a tésztából tetszőleges karácsonyi formákat, süssük a kekszeket a 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig. Várjuk meg, míg kihűlnek, közben pedig készítsük el a cukormázat: a tojás fehérjét felverjük a fokozatosan hozzáadott porcukorral, amíg krémszerű fehér habot kapunk. A mézes süti figurákat, ezzel díszítsük, és Karácsonyig egy dobozban tároljuk.
Jó étvágyat!
(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )
Ajánlott bejegyzések:
Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek
Napi receptajánlónk: Édességek
Heti menüajánlat.
Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.