Nyúlpecsenye, ahogy Liguriában készítik
Talán még nincs túl nagy rajongótábora a nyúlhúsnak, pedig könnyen emészthető, zsírszegény, fehérjében gazdag eledel.
Ennek a receptnek a titka, a kiváló minőségű alapanyagokban rejlik.
Fekete olívabogyó, kapribogyó, fenyőmag, zöld fűszernövények egyvelege adja meg összetéveszthetetlen ízét-zamatát, és persze nem hiányozhat az olívaolaj, valamint a fehérbor sem a bevásárlási listánkról.
Hozzávalók 4 személy részére:
1,2 kg-os nyúl
50 gr fenyőmag
50 gr fekete olívabogyó
50 gr sós kapribogyó
2 gerezd fokhagyma
Fűszernövények: zsálya, majoránna, kakukkfű, rozmaring, babérlevél
1 pohár balzsamecet
2 pohár fehérbor
Pár szem szegfűszeg
Pár szem borókabogyó
Olívaolaj
Só
Fehér bors
Fekete szemes bors
Elkészítés:
Vágjuk fel nem túl nagy darabokra a nyulat, mossuk meg alaposan, töröljük szárazra, majd tegyük be pácolódni legalább egy éjszakára a következő keverékbe: balzsamecet, fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, szemes bors, 3-4 babérlevél, néhány szem szegfűszeg és borókabogyó.
Egy éles késsel aprítsuk fel a maradék 1 gerezd fokhagymát, az összes fűszernövényt, tegyük egy tálkába, és jól keverjük össze egy kevés sóval és fehér borssal. Egy szélesebb serpenyőben melegítsünk fel 3-4 evőkanál olívaolajat, helyezzük bele a hús darabokat, és magas lángon hagyjuk pirulni 10 percig, természetesen közben megforgatva. Ezután sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerkeverékkel, fakanállal forgassuk össze, és közepes lángon főzzük újabb 10 percig, ügyeljünk arra, nehogy odakapjon, majd jöhet rá a fehérbor. Miután elpárolgott, ízlés szerint rakhatunk bele még 1-2 rozmarinágat, fedjük le, és alacsony lángon főzzük 20-25 percig, időnként kevergessük meg, és szükség esetén locsoljunk rá egy kevés meleg vizet.
A kapribogyót öblítsük le folyóvíz alatt, az olívabogyóval és a fenyőmaggal együtt dobjuk hozzá a nyúlpecsenyéhez, majd élénk lángon főzzük az egészet 15 percig, ha kell, pótoljuk az elfőtt levet vízzel.
Akkor tekinthetjük késznek az ételünket, amikor a hús már teljesen puha és omlós.
Melegen tálaljuk, finom, fűszeres fehérbor illik mellé.
Jó étvágyat!
(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )
.
Ajánlott bejegyzések:
Napi receptajánlónk: Édességek
Heti menüajánlat.
Napi receptajánlónk: Édességek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Krumpli 2013.01.25. 12:07:11
Ízek Művészete 2013.01.25. 12:40:12