Marhasült articsókával
Hozzávalók 4 személy részére:
800 gr marhafartő vagy marha dió egyben
1 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
4 db articsóka
1 pohár száraz fehérbor
80 gr pancetta szalonna
1 l húsleves alaplé
30 gr vaj
1 csokor petrezselyem
A püréhez:
800 gr fehér húsú burgonya
30 gr vaj
3 dl tej
30 gr reszelt parmezán
Szerecsendió
Só
Bors
Elkészítés:
Olvasszunk fel 30 gr vajat egy széles serpenyőben, és néhány percig pirítsuk rajta az egészen apróra vágott hagymát, fokhagymát és pancetta szalonnát. A húst kötözzük össze konyhai zsineggel, tegyük bele a serpenyőbe és kapassuk körbe minden oldalról. Ezután locsoljuk rá a bort, hagyjuk elpárologni, öntsük nyakon a meleg alaplével, forraljuk fel, majd alacsony lángon, fedő alatt szép lassan főzzük kb. 2 óra 45 percig. Ha szükséges, adjunk még hozzá főzés közben egy kevés alaplevet. Közben tisztítsuk meg az articsókákat, távolítsuk el a külső, kemény leveleket, vágjuk körbe a tetejüket, szeljük ketté, a közepükben lévő szőrős részt kaparjuk ki, és daraboljuk fel nagyobb csíkokra. Abban az esetben, ha nem kezdjük el rögtön főzni, tegyük az articsóka darabokat egy tál citromos vízbe, nehogy megbarnuljanak. Rakjuk a hús mellé, és az egészet még főzzük együtt bő 20 percen keresztül.
A krumplipürét készítsük el a szokásos módon, a vajat és a tejet fokozatosan adagoljuk a szétnyomott krumplihoz, és a legvégén ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval és a lereszelt parmezánnal.
Amikor a hús és az articsóka is megpuhult, szórjuk meg a felaprított petrezselyemmel, hagyjuk még egyet rottyanni és a legvégén, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A húst vágjuk szeletekre, locsoljuk meg az articsóka-mártással és a pürével együtt melegen tálaljuk.
Jó étvágyat!
(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: http://izek-muveszete.lapunk.hu/
Ajánlott bejegyzések:
Napi receptajánlónk: I primi piatti-Első fogások
Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek
Napi receptajánlónk: Édességek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.