HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2012.06.16. 13:01 Ízek Művészete

Rejtélyek a titokzatos Hölgy háta mögött!

Rejtélyek a titokzatos Hölgy háta mögött!

Mona Lisa.jpg

A világ egyik leghíresebb festménye, minden kétséget kizáróan, Leonardo da Vinci remekműve, a La Gioconda, más néven Mona Lisa. Az elmúlt évszázadokban nagyon sokan próbálták megfejteni, nem csupán a 2008-ban a Heidelbergi egyetemen talált feljegyzés alapján megoldottá nyilvánított rejtélyt, vagyis hogy a kép egyértelműen Lisa del Giocondo, Francesco del Giocondo firenzei selyemkereskedő feleségének portréja, továbbá a sejtelmes mosoly titkát, hanem a Mona Lisa háta mögött elterülő táj körül is a leghajmeresztőbb találgatások alakultak ki.

val-di-chiana-senese1.JPG

Mostanra az már teljesen egyértelművé vált, hogy a Leonardo által madártávlatból, azaz a magasból ábrázolt háttér, bizony nagyon is valós terület, és talán az a legvalószínűbb, hogy Arezzo városától alig pár kilométerre található, azon a vidéken, ahol a Chiana folyó egyik ága beleömlik az Arnoba.

images.jpg

Nagyon megéri erre a vidékre tévedni, mindenkire mély benyomást gyakorol az eléje táruló látvány különlegessége, ezek a földből fenségesen kiemelkedő fura építmények, szinte félelmetes, ahogy előbukkannak az olajfák és szőlőskertek vagy akár egy román kori templom szomszédságában.

valdarno-balze-2.jpg

A különös természeti képződmények, a „Balze del Valdarno”, vagyis az Arno völgyének Csúcsai, szobrokhoz hasonlító sziklaoszlopok, sziklaívek, melyek ugyanúgy alakultak ki, mint az Utah állam déli részén található Bryce Canyon szirtjei.

A sajátságos formátumok, melyeket mély szakadékok tagolnak, homokból, agyagból és rétegzett kavicsból állnak, sokszor elérik a száz méteres magasságot is, olyanok, mintha szürkéskék, okkernarancs színekben pompázó, változatos alakzatokat öltő katedrálisok tárulnának a szemünk elé. A pliocén és a pleisztocén korszakban végbemenő geológiai jelenségek eredményét láthatjuk magunk előtt, amely folyamat a Valdarno, Arezzo és Firenze közötti részén egykoron itt található nagy kiterjedésű tó kiszáradása után kezdődött.

Leonardo da Vinci nagyfokú érdeklődése a Valdarno ezen térsége iránt leginkább a 1502 és 1503 közötti időszakra tehető, azon évekre, amikor sokszor keresztülutazott itt hazafelé menet Firenzébe, mivel ekkortájt több megrendelés is a Val di Chiana vidékére szólította. Teljesen ámulatba ejtette a táj vadsága, de egyértelmű volt számára, hogy nem valamiféle csodával áll szemben, hanem egész egyszerűen egy látványos természeti jelenségről van szó, amely a vízfolyások eróziójának köszönhető. Ha alaposabban megvizsgáljuk néhány festményének hátterét, rögtön felfedezzük, hogy mennyire meglepően hasonlítanak erre a lenyűgöző területre.

sziklasm.jpg

Leonardo da Vinci: Sziklás Madonna

A Mona Lisán kívül, leginkább a Sziklás Madonna mindkét változatán, az Orsós Madonnán és a Szent Annát ábrázoló képen figyelhetjük meg ennek a tájnak a nyomait.

orsos.jpg

Leonardo da Vinci: Orsós Madonna

55 Leonardo-S. Anna la madonna e il bambino con l'agnello.jpg

Leonardo da Vinci: Szent Anna

Most pedig térjünk vissza a Giocondához, vagyis a kép hátterének elemzéséhez. Hosszú kutatómunka után a Leonardo életművét tanulmányozó tudósoknak egy olyan rajz alapján sikerült beazonosítani ezt a tájegységet, amit maga a Mester készített és ma a Windsori kastélyban a Royal Library-ban őriznek. Ez nem más, mint egy térképészeti dokumentum, a Művész 1502 nyara és 1503 tavasza között alkotta, feltételezhetően Valence hercege, azaz Cesare Borgia megrendelésére.

rlw_12682_800.jpg

Leonardo egy pontos hegyrajzi és vízrajzi térképet hagyott erről a területről az utókor számára, tökéletesen ábrázolja azokat a helyszíneket, melyek a Gioconda hátterének alapjául szolgálnak.

02gioconda_fd34c18e.jpg

"Monna" Lisa háta mögött, a remekmű bal oldalán egyértelműen kivehetők a Felső Valdarno vidékén található „Balzák”, a titokzatos mosolyú „Hölgy” vállánál látható a Chiana folyó csatornája, a kép jobb oldalára festette, ahogy a Chiana beleömlik az Arno-ba, és végül, de nem utolsósorban megörökítette a még ma is létező hét lyukú hidat, a Ponte Burianot, ami egyébként a középkori hídépítészet egyik legjelentősebb példája.

Mona_Lisa_detail_background_left.jpg 

Mona_Lisa_detail_background_right.jpg

A hidat 1240 és 1277 között építették egy fahíd maradványaira, amikor is Arezzonak Guglielmino Ubertini gróf volt a püspöke, akinek köszönhető a város hatalmas gazdasági és kulturális fellendülésen. A púpos hátú híd román stílusban épült, ívei fölött halad az ókori Via Cassia, amely összeköti Rómát, Chiusit, Arezzot és Firenzét.

images_bromolio_3.jpg

 

buriano.jpg

Leonardót, a tudóst, az eléje táruló látvány még inkább megerősítette abban, hogy a szárazföld nem mozdulatlan, hanem „viharos” átalakulásokon megy keresztül, a víz pusztító ténykedésének hatására.

A különféle beazonosított elemeknek köszönhetően, a kutatóknak sikerült computer segítségével rekonstruálni a művész feltételezett megfigyelési pontját. Szerintük Quarata falucska, egykor itt álló középkori vára biztosított számára kiváló helyszínt a térképül szolgáló rajzok elkészítéséhez.

carta_arezzo.jpg

Persze könnyen lehet, hogy kitalált, idealizált helyszínekről van szó, melyeket Leonardo da Vinci a különböző területeket felölelő utazásai során rögzített emlékképek, benyomások alapján gyúrt össze, és alkotott belőlük egységes hátteret a képzőművészet legtitokzatosabb mosolyú Hölgye mögé.

Jó barangolást!

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr34591970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása