HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2012.11.30. 17:26 Ízek Művészete

A varázslatos itáliai karácsonyi vásárok

A varázslatos itáliai karácsonyi vásárok

mercatino-di-bolzano.jpg

Közeledünk az Adventhez, és ebben az időszakban, világszerte egymás után nyílnak a Karácsonyi vásárok.

adventigyertya_2.jpg

A hagyomány a Középkorig nyúlik vissza, amikor a legnagyobb vásárokat általában a napfordulók előtti periódusban tartották és a téli pont egybeesett az Advent időszakával.

63837_438195609562488_395148356_n1.jpg

Az első nyomok a XIV. századi Németországba és Elzászba vezetnek, ekkor még a Szent Miklós Vására elnevezéssel találkozunk, viszont csupán 1434-ből származik az a dokumentum, amely említést tesz egy úgynevezett Striezelmarkt-ról, a „Striezelek” vásáráról, ami nem más, mint egy német édesség és Drezdában tartották a Karácsonyt megelőző hétfői napon.

4195164539_716517308d.jpg

Később a protestáns reformáció idején a vásárt átkeresztelték Christkindlmarkt-ra, vagyis a Gyermek Jézus vásárára, ezzel is jelezni akarták, hogy mennyire nincs ínyükre a szentek kultusza.

strasburgo-mercatino.jpg

A legrégebbi vásárok közül is ki kell emelni a Strasbourgit és a Nürnbergit, előbbinek 1570-től, utóbbinak pedig 1628-tól vannak nyomai.

strasburgo_2011_mercatino_natale.jpg

Érdekes módon a többi európai országban, a Karácsonyi vásárok, csak a XX. század vége felé kezdtek széles körben elterjedni.

Olaszországban természetesen az osztrák-német hagyományokhoz történelmileg legközelebb álló északi régió, a Dél-Tirol névvel is jelölt, Trentino-Alto Adige területén vetette meg a lábát, legelőször 1990-ben, Bolzanoban rendezték meg az ország legrégebbi és a mai napig legjelentősebb Karácsonyi vásárát.

c_trentino_alto_adige.gif

Bolzano történetét az i.e. I. századra vezethetjük vissza, a római légiók ekkortájt alapítottak ezen a helyen egy helyőrséget, hogy ezzel is megkönnyítsék haderejük észak felé áramló mozgását.

Az szinte biztosra vehető, hogy a város több mint 800 éves múltra tekint vissza és a századok során, fontos kereskedelmi csomóponttá nőtte ki magát, az Alpok északi és déli részén elterülő országok között. Ezen kívül összekötő kapocs volt az augsburgi és a velencei kereskedők számára is, éppen ezért csöppet sem meglepő, hogy különféle kultúrák, tradíciók találkoztak és ötvöződtek itt egymással.

image001.jpg

A kereskedők már a középkorban is a város történelmi központjában, az árkádsorok, az úgynevezett „Lauben”-nek alatt árulták a portékáikat, és az üzletek nagy részét a mai napig ezen a helyen találjuk.

D_0581-meran-lauben.jpg

Az óváros épületei a gótika stílusjegyeit viselik magukon, a legkiemelkedőbb műalkotások a Piazza Walther környékén helyezkednek el, nem véletlenül szokták Bolzano szalonjaként is emlegetni, a Walther von der Vogelweidéről (1168 körül-1228 körül), a középkori német világi líra (Minnesang) legjelentősebb képviselőjéről elnevezett teret.

bolzano (1).jpg

A Piazza Walther délnyugati részén helyezkedik el Bolzano Dómja, a Santa Maria Assunta katedrális, a város jelképe, a román és gótikus művészet igazi ékköve, melyet a XI. században kezdenek építeni.

taa-bz-duomo.jpg

Különlegességét a két eltérő kultúra, az északi és a déli, termékeny találkozásának köszönheti. A belsejét talán még inkább ez a kettősség jellemzi, miközben megcsodálhatjuk egy csarnoktemplom építészeti sajátosságait, szembeötlő a kontraszt az északi gótika jellegzetes vonásai és az 1360-1370-es évekre datált, már reneszánsz stílusjegyeket mutató freskók között, melyek mind Giotto műhelyéből kikerült művészek remekei.

Duomo_di_bolzano,_interno_01.JPG

Földrajzi elhelyezkedése miatt, az egész terület, meglehetősen mozgalmas, zűrzavaros történelmet tudhat a háta mögött, miután 1815-től 1919-ig az osztrák Tirol tartomány déli részeként az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott, az I. világháborút lezáró, saint-germaini békeszerződés értelmében Olaszországhoz csatolták.

Most azonban, tegyük félre a történelmet és térjünk vissza az elkövetkezendő hetek legínycsiklandóbb témájához, a Karácsonyi vásárokhoz.

A legelső, hagyományteremtő vásár megrendezését követően, Bolzanoban, ahol a különféle kultúrák, ennyire békésen megférnek egymás mellett, november végétől egészen december 23-ig, a városközpont tereit és utcáit évről-évre áthatják a karácsonyi készülődés illatai, fényei, innen-onnan kiszűrődnek a jól ismert, szívet melengető dallamok.

174.jpg

A Piazza Walter átalakul a „Christkindlmarket” alkalmára egy színpompás színpaddá, hírtelenjében belecsöppenünk az adventi szokások varázslatos világba.

_full.jpg

Több mint 80 faházikó alkotja a díszletet a tér közepén, melyeket gótikus homlokzatú paloták öveznek, álmodni sem lehetne meseszerűbb környezetet.

decorazione natalizia.jpg

Az árusok kizárólag helyi kézműves termékeket kínálnak, üvegből, fából, kerámiából készült karácsonyi díszeket, különleges gyertyákat, kisebb hangszereket, papírárut, a legváltozatosabb ajándékötletekkel találkozhatunk.

DSCN6018.JPG

Természetesen nem hiányozhatnak a finomabbnál-finomabb, házi készítésű sütemények, kekszek, az almafánk, és az elmaradhatatlan karácsonyi édesség, a Bolzano-i specialitás, a híres „Zelten”, melynek egyedi zamatát a szárított füge, a datolya, a mandula és a kandírozott gyümölcsök adják.

06-bolzano-zelten.jpg

Mennyei csemege egy bögre meleg forralt bor kíséretében.

A téren felállított hatalmas, csillogó-villogó fenyőfa lábánál rácsodálkozhatunk a jászol eredeti, rusztikus alpesi változatára.

44793540.jpg

A Szent Családot az ökörrel és a kis szamárral, egy autentikus, antik fából épített, zsindelytetős miniatűr istállóban helyezik el, ami a hegyi kunyhók mintájára készül.

A Bolzano-i Karácsonyi Vásár mindig hű marad önmagához, ugyanakkor mindig képes kicsit megújulni is apró, de annál jelentősebb változtatásoknak, meglepetéseknek és szinte már végleg feledésbe merült hagyományok újrafelfedezésének köszönhetően.

Panoramica-mercatino-di-Natale-con-la-neve.jpg

Jó vásározást, forraltborozást!

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr964939381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása