HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2012.12.14. 13:16 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Édességek

Ricciarelli senesi – Sienai mandulás süti

389927.jpeg

Ez a tipikus, rizsszem alakú, kívülről enyhén hullámos sütemény, a XIV. században született, a Toszkán fejedelmek udvarában, de az eredeti recept, valószínűleg keleti eredetű lehetett. A legenda szerint Ricciardetto Della Gherardesca lovag honosította meg Itáliában, Volterra közelében lévő várkastélyában sütöttek először ilyen apró, mandulás sütiket, miután a ház ura visszatért a Szentföldről egy keresztes hadjáratból. Feltételezhetően, a Közel-Keleten ízlelhette meg az eredeti változatát. Ettől kezdve, az egyik leghagyományosabb karácsonyi édességként tartják számon Toszkánában, sőt a Ricciarelli di Siena, az első olyan olasz édesipari különlegesség, amely európai uniós eredetvédelem alatt álló földrajzi jelzésű termék.

 

Hozzávalók:

500 gr hámozott mandula

300 gr kristálycukor

20 gr vaníliás porcukor

2 nagyobb tojás fehérjéje

Fél kiskanál szódabikarbóna

1 narancs lereszelt héja

 Keserű mandula aroma, ízlés szerint

Vaníliás porcukor a tetejére

marmellata-arancia1.jpg

Elkészítés:

Vágjuk fel egészen apróra a mandulát, egy mélyebb tálba öntsük össze a kristálycukrot, a vaníliás porcukrot, a felaprított mandulát, adjuk hozzá a szódabikarbónát, a narancs lereszelt héját és az egészet jól keverjük össze. Ezután tegyük bele a felvert fehérjéket, esetleg néhány csepp keserű mandula aromát és kézzel gyúrjuk homogén keverékké. Fedjük le a tálat, és szobahőmérsékleten hagyjuk 1 napig állni.

A mandulás tésztából formáljunk 4-5 cm széles „szalámikat”, ezekből vágjunk kb. 1 cm vastag szeleteket, és a kezünkkel alakítsunk belőlük, kissé lekerekített élű rombuszokat. Helyezzük a sütiket egy sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket szórjuk meg porcukorral, és 160-180 fokra előmelegített sütőben, süssük kb. 15-20 perc alatt aranysárga színűre, a lényeg, hogy világosak és puhák maradjanak. Nem kell megijedni, hihetetlenül puhák lesznek, és szinte nyersnek tűnnek, hagyjuk kihűlni a tepsin, hidegen, a külsejük megkeményedik, de a belsejük lágy marad.

Zárt dobozban több napig is elállnak és az ízük szinte egyre fantasztikusabb!

8270489028_866f995efb_z.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr784965236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása