Töltött mandarin
Hozzávalók 8 személy részére:
16 db nagyobb mandarin
140 gr kristálycukor
2 db tojás sárgája
250 ml habtejszín
1 egész citrom és egy fél
1 levél zselatin (kb 5 gr)
30 gr étkezési keményítő
Elkészítés:
A nyolc legszebb, legnagyobb mandarinnak vágjuk le a sapkáját, egy kanállal vájjuk ki a belsejét, ügyelve arra, hogy a héjuk ne sérüljön meg, majd egyenként csomagoljuk be mindegyiket folpackba, a sapkákat úgyszintén és tegyük be a mélyhűtőbe legalább 1 órára.
A maradék nyolc mandarint hámozzuk meg és a kivájt mandarin gerezdekkel együtt turmixoljuk össze, majd szűrön keresztül, egy kanál hátsó részével, nyomjuk ki az így kapott pépből a lehető legtöbb levet. Ezután egy tálban a 2 tojás sárgáját verjük habosra a cukorral, adjuk hozzá az étkezési keményítőt és egy fél citrom kifacsart levét, keverjük össze, majd végül tegyük bele a mandarinok levét is. Az így kapott keveréket szűrőn keresztül öntsük át egy lábasba és állandóan kevergetve, alacsony lángon főzzük a krémünket kb. 15 percig, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, hagyjuk kihűlni a krémet, folpackkal lefedett jénai tálban, a hűtőszekrényben. A következő lépésben, 200 ml habtejszínt verjünk kemény habbá, keverjük bele a lehűlt mandarin krémet. A zselatint néhány percig áztassuk hideg vízbe, csöpögtessük le, oldjuk fel az előtte felmelegített, maradék 50 ml tejszínben és ezt is keverjük a krémhez.
Legvégül dolgozzuk bele a citrom lereszelt héját, és ismét tegyük vissza a krémet a hűtőbe, bő 3 órára. Az utolsó lépés következik, vegyük ki a mandarin héjakat és sapkákat a mélyhűtőből, a sűrű krémet adagoljuk nyomózsákba, helyezzük rá a csillag alakú fejet, ezután töltsük bele a héjakba, a tetejüket díszítsük a sapkákkal és tálalás előtt, még tegyük be 20 percre a mélyhűtőbe.
Talán kicsit bonyolultnak tűnik, de megéri!
Jó étvágyat!
(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )
Ajánlott bejegyzések:
Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek
Napi receptajánlónk: Édességek
Napi receptajánlónk: I primi piatti-Első fogások
Napi receptajánlónk: Halételek
Napi receptajánlónk: Húsok
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.