Kagyló tejszínes, fehérboros mártással
Hozzávalók 4 személy részére:
2 kg kagyló
50 gr vaj
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
400 ml fehérbor
1 db citrom
3 db zsályalevél
1 ág rozmaring
1 ág kakukkfű
1 csokor petrezselyem
2 evőkanál liszt
200 ml főzőtejszín
Frissen őrölt bors
Elkészítés:
A kagylót folyó víz alatt, egy dörzsi segítségével alaposan tisztítsuk meg.
Egy nagyobb serpenyőben olvasszunk fel 30 gr vajat, pirítsuk meg rajta az egészben hagyott fokhagymákat és a feldarabolt hagymákat. Amikor a fokhagyma már barnulni kezd, rögtön vegyük ki. Ezután öntsük bele a bort, a citrom kifacsart levét és adjuk hozzá a lereszelt héját is. Ízesítsük a felaprított rozmaringgal, zsályával és kakukkfűvel, majd hagyjuk elpárologni. Most már beledobhatjuk a kagylókat is és élénk lángon, addig főzzük, amíg ki nem nyílnak.
Szedjük ki a léből, és egyenként távolítsuk el a kagyló-burok üres részét.
Az edényben maradt levet párologtassuk el, amikor már csak egy kevés maradt belőle, adjuk hozzá a maradék vajat és miután elolvadt, nagyon lassan, állandóan kevergetve a lisztet is belekeverhetjük. Várjuk meg, amíg az egész besűrűsödik, ehhez néhány pillanat kell csupán.
Mielőtt levesszük a mártást a tűzről, öntsük bele a tejszínt, tegyük vissza a kagylókat, szórjuk meg a felaprított petrezselyem egy részével, és jól forgassuk össze az egészet.
Azonnal tálaljuk, a maradék petrezselyemmel és frissen őrölt borssal megszórva.
Kínáljunk hozzá pirított házi kenyeret.
Ha az ételt valamelyik ismerősének a figyelmébe szeretné ajánlani, ide, vagy a képre kattintva küldje el képeslap formájába.
Jó étvágyat!
A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon:
http://izek-muveszete.lapunk.hu/.
Ajánlott bejegyzések:
Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek
Napi receptajánlónk: I primi piatti-Első fogások
Napi receptajánlónk: I primi piatti-Első fogások
Napi receptajánlónk: Halételek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.