Spongata - húsvéti sütemény
Toszkána és Emilia Romagna tartományok hagyományos húsvéti süteménye.
Hozzávalók:
A tésztához:
300 gr liszt
80 gr cukor
100 gr vaj
1 csöppnyi fehérbor
1 csipet só
A töltelékhez:
75 gr hámozott mandula
40 gr cukor
200 gr méz
75 gr mogyoró
150 gr dióbél
30 gr fenyőmag
100 gr kandírozott narancs és citrom
1 dl száraz fehérbor
100 gr száraz keksz
50 gr mazsola
5 gr fahéj
Reszelt szerecsendió
Elkészítés:
Mindenekelőtt készítsük el a tölteléket. A mézet forraljuk össze a borral alacsony lángon néhány percig. Ezután tegyük bele egymás után a durvára vágott mogyorót, diót, mandulát, a fenyőmagot, a felkockázott kandírozott gyümölcsöket, a rövid ideig, rumba beáztatott mazsolát, a szétzúzott kekszet, majd ízesítsük a fahéjjal, a szerecsendióval és a cukorral.
Alaposan keverjük össze az egészet, vegyük le a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni.
Közben elkészítjük a tésztát: a lisztet dolgozzuk össze a cukorral, az olvasztott vajjal, a kevéske borral és a csipet sóval. A tésztából formázzunk egy labdát, tekerjük be folpackba és legalább 1 órára, rakjuk be a hűtőszekrénybe.
A lehűlt tésztát osszuk két egyforma adagra, mindkét részt nyújtsuk ki lisztezett gyúródeszkán egyforma méretűre. Az egyik tésztalappal béleljünk ki egy vajjal kikent és liszttel megszórt kerek sütőformát, a széleket is beleértve, osszuk el rajta egyenletesen a tölteléket, majd fedjük be a másik tésztalappal. A sütemény széleit jól nyomjuk egymáshoz, a tetejét pedig szurkáljuk körbe egy villával. Süssük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni és porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat!
(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )
Ajánlott bejegyzések:
Heti menüajánlat.
Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek
Napi receptajánlónk: Húsok
Napi receptajánlónk: I primi piatti-Első fogások
Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.