Habcsókos citromtorta
Hozzávalók 8 személy részére:
A tésztához:
500 gr liszt
350 gr vaj
140 gr porcukor
3 db tojás sárgája
1 db egész tojás
1 db citrom lereszelt héja
A töltelékhez:
50 cl tej
150 gr kristálycukor
50 gr liszt
5 db tojás sárgája
1 zacskó vanillin cukor
1 citrom lereszelt héja és kinyomott leve
A habcsókhoz:
150 gr cukor
150 gr tojásfehérje
70 gr tisztított mandula
Só
Elkészítés:
Az első lépés, a tészta elkészítése. Keverőgép táljába tegyük bele a cukrot, a felolvasztott vajat, a citrom lereszelt héját, a tojásokat és 250 gr lisztet, majd amikor a tészta már kezd homogénné válni, adjuk hozzá a maradék lisztet is. Amikor elkészült, csavarjuk be folpackba, és egy teljes napra rakjuk a hűtőszekrénybe.
A krémhez, először verjük fel habosra a tojások sárgáját a cukor ¾ részével, majd óvatosan keverjük hozzá a lisztet. Egy kis edényben forraljuk fel a tejet a maradék cukorral, a vanillinnal, a citrom lereszelt héjával és szép lassan adagoljuk bele a tojásos-lisztes keveréket, ha a krém kezd sűrűsödni, öntsük hozzá a citrom kifacsart levét is. Hagyjuk a krémet kihűlni. Közben nyújtsuk ki a tésztát kb. 5 mm vastagságura, teljesen béleljünk ki vele, a peremeit is beleértve, egy 26 cm átmérőjű, kivajazott, kapcsos sütőformát, teljesen simítsuk rá a hideg krémet és tegyük be sülni a 200 fokra előmelegített sütőbe 20 percre.
Amíg sül készítsük el a habcsókot a tetejére: a cukrot főzzük fel két evőkanál vízzel, majd még melegen keverjük bele, a csipet sóval, kemény habbá vert fehérjébe. Folytassuk a keverést, amíg szép fényes nem lesz a teteje, majd a legvégén dolgozzuk bele a kevés cukorral ízesített, egész apróra szelt mandulát. Vegyük ki a süteményt a sütőből, simítsuk a tetejére a habcsókot és még 5 percre, tegyük vissza sülni, lehetőleg grill fokozaton. Látványnak is pazar!
Jó étvágyat!
(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )
Ajánlott bejegyzések:
Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek
Napi receptajánlónk: Édességek
Napi receptajánlónk: Húsok
Napi receptajánlónk: Húsok
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.