HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.05.26. 19:00 Ízek Művészete

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből
Modern művészetek
Csempék

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből

Modern művészetek

Csempék

vetrina_shark_cucine_riva_san_vitale.jpg

Mielőtt bárki azzal vádolna meg bennünket, hogy reklámoznánk valamelyik gyártó termékét, sietünk leszögezni, hogy szó sincs erről! Mai kis szösszenetünkben azt boncolgatnánk, milyen fontos szerepet képes betölteni mindennapjainkban egy jól kiválasztott padló- és  falburkolat.

prod_11437_im1.jpg

Egy ország, ahol a "szép" iránti fogékonyságnak, oly régi hagyományai vannak, nyilvánvalóan figyelmet fordít a hétköznapi életben használatos tárgyak, díszítőelemek, és így magától értetődően, a burkolatok minél igényesebb, különlegesebb, varázslatosabb megjelenítésére is.

piastrelle-per-esterni_m.jpg

Bizonyára, még sokan emlékezhetnek azokra az évekre, amikor csupán a két hazai gyártó termékkínálatából választhattunk és milyen örömmel fedeztük fel, egy-egy kisebb üzlet rejtett zugában a külföldi, már akkor is elsősorban olasz eredetű csempéket.

460_1xg.jpg

Ebben a blogban ritkán szoktunk számokkal dobálózni, hiszen sem az ízek, sem a művészetek nem a mennyiségről szólnak, sokkal inkább a minőségről, most mégis kivételt teszünk és a szemléltetés kedvéért, ismertetünk néhány adatot.

Olaszországban jelenleg mintegy 172 kerámia lapot gyártó üzem működik, az egyéb burkolólap gyártó vállalkozással együtt, a számuk meghaladja a kétszázat. Az éves termelésük annyi, hogy Budapestet a maga 525 négyzetkilométerével (525.000.000 négyzetméter) teljesen le lehetne burkolni.

Bagno_della_nonna.jpg

A bődületesen nagy számok, nyilvánvalóan hihetetlenül gazdag választékot jelentenek, és a nagy művész elődök  nyomába lépő tervezők, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a saját "alkotásuk" legyen a legszebb, a legjobb, amit persze, sokkal könnyebben el is lehet adni. A szépség nyilvánvalóan árú. Amikor a szépség összekapcsolódik a praktikummal, valamivel, amit a mindennapokban használunk, amikor az életünk szerves részévé válik a környezetünk alakításával, akkor talán észre sem vesszük a "jelenlétét", csupán jobban érezzük magunkat.

prod_11438_im1.jpg

Szerencsére a nagy olasz cégek tervezői, teljes mértékben szabad kezet kapnak és még véletlenül sem kell beérniük a kizárólag gazdaságosan előállítható termékekkel.. Erről rögtön eszembe jut Madách Imre, Az ember tragédiája falanszter színének víziója:

"MICHELANGELO


Igen, mert mindig széklábat csináltam,
És azt is a leghitványabb alakra.
Soká könyörgtem, hagyják módosítnom,
Engedjék, hogy véssek rá holmi díszt,
Nem engedék. Kivántam változásul
A szék támláját, mindent hasztalan.
Megőrüléshez voltam már közel,
S otthagytam a kínt, ott a műhelyet."

2052-PAVIMENTI-70076-B-1.jpg

Ugye emlékeznek, a korábbi posztjainkban citált burkolatokra, például arra, amely fennmaradt majd kétezer éve a Villa Adriana-ban.

800px-TragicComicMasksHadriansVillamosaic.jpg

Vagy éppen, amikor arról írtunk, hogy a legnagyobb kortárs divattervezők is készítenek csempe dizájnt, élükön Versace-val.

versace-tiles-palace-stone-4.jpg

Blogunk a különféle művészeti ágak szépségeire és a finom ízekre épül.  Nyilvánvaló, hogy a két dolog  összefügg egymással.Talán túlzásnak tűnik, de sokkal jobban kiteljesíthetjük konyhaművészetünket, ha főzési tudományunkat igényesen kialakított környezetben gyakorolhatjuk.

img_4151.jpg

Egy szép konyhában - korábban már írtunk erről is, az egyik legnagyobb formatervező műhely, a Pininfarina kapcsán - magától értetődően, csakis csupa finomságot alkothatunk.

pic_PIASTRELLE-TRANCIATE-E-CUBETTI_572805_large.jpg

De legalább ugyanennyire fontos a kertünk és az irodánk is...

Kalahari_piastrelle_calde_650x1000.jpg

 A fürdőszobánkról már nem is beszélve.

tagina-dore_350X0_90.jpg

Egy ilyen szórakozóhelyre is szívesebben járunk.

tagina-joe_01_380X0_90.jpg

 És persze az sem mindegy, milyen benyomást tesz ránk egy nagy közösségi tér.

testata3.jpg

Mindent összegezve, azért a legfontosabb mégiscsak az otthonunk!

pisano_stanovanje_dnevna soba_03_resize.jpg

Amennyiben fel szeretné hívni valamelyik ismerőse figyelmét az alkotásra, küldje el a képet ide, vagy a fenti képre kattintva képeslap formájában.

A posztjaink rendezetten megtalálhatóak a honlapunkon http://izek-muveszete.lapunk.hu/ .

Szólj hozzá!

Címkék: fagylalt kultúra utazás pápa szoba szállás bárány olaj szálloda főzés élmény táj torta festészet gasztronómia ételek sajt pihenés kolostor apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia szerzetesrend Olaszország Film Milánó


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr865318343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása