Gyöngyszemek az itáliai művészetekből
Modern művészetek
Csempék
Mielőtt bárki azzal vádolna meg bennünket, hogy reklámoznánk valamelyik gyártó termékét, sietünk leszögezni, hogy szó sincs erről! Mai kis szösszenetünkben azt boncolgatnánk, milyen fontos szerepet képes betölteni mindennapjainkban egy jól kiválasztott padló- és falburkolat.
Egy ország, ahol a "szép" iránti fogékonyságnak, oly régi hagyományai vannak, nyilvánvalóan figyelmet fordít a hétköznapi életben használatos tárgyak, díszítőelemek, és így magától értetődően, a burkolatok minél igényesebb, különlegesebb, varázslatosabb megjelenítésére is.
Bizonyára, még sokan emlékezhetnek azokra az évekre, amikor csupán a két hazai gyártó termékkínálatából választhattunk és milyen örömmel fedeztük fel, egy-egy kisebb üzlet rejtett zugában a külföldi, már akkor is elsősorban olasz eredetű csempéket.
Ebben a blogban ritkán szoktunk számokkal dobálózni, hiszen sem az ízek, sem a művészetek nem a mennyiségről szólnak, sokkal inkább a minőségről, most mégis kivételt teszünk és a szemléltetés kedvéért, ismertetünk néhány adatot.
Olaszországban jelenleg mintegy 172 kerámia lapot gyártó üzem működik, az egyéb burkolólap gyártó vállalkozással együtt, a számuk meghaladja a kétszázat. Az éves termelésük annyi, hogy Budapestet a maga 525 négyzetkilométerével (525.000.000 négyzetméter) teljesen le lehetne burkolni.
A bődületesen nagy számok, nyilvánvalóan hihetetlenül gazdag választékot jelentenek, és a nagy művész elődök nyomába lépő tervezők, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a saját "alkotásuk" legyen a legszebb, a legjobb, amit persze, sokkal könnyebben el is lehet adni. A szépség nyilvánvalóan árú. Amikor a szépség összekapcsolódik a praktikummal, valamivel, amit a mindennapokban használunk, amikor az életünk szerves részévé válik a környezetünk alakításával, akkor talán észre sem vesszük a "jelenlétét", csupán jobban érezzük magunkat.
Szerencsére a nagy olasz cégek tervezői, teljes mértékben szabad kezet kapnak és még véletlenül sem kell beérniük a kizárólag gazdaságosan előállítható termékekkel.. Erről rögtön eszembe jut Madách Imre, Az ember tragédiája falanszter színének víziója:
"MICHELANGELO
Igen, mert mindig széklábat csináltam,
És azt is a leghitványabb alakra.
Soká könyörgtem, hagyják módosítnom,
Engedjék, hogy véssek rá holmi díszt,
Nem engedék. Kivántam változásul
A szék támláját, mindent hasztalan.
Megőrüléshez voltam már közel,
S otthagytam a kínt, ott a műhelyet."
Ugye emlékeznek, a korábbi posztjainkban citált burkolatokra, például arra, amely fennmaradt majd kétezer éve a Villa Adriana-ban.
Vagy éppen, amikor arról írtunk, hogy a legnagyobb kortárs divattervezők is készítenek csempe dizájnt, élükön Versace-val.
Blogunk a különféle művészeti ágak szépségeire és a finom ízekre épül. Nyilvánvaló, hogy a két dolog összefügg egymással.Talán túlzásnak tűnik, de sokkal jobban kiteljesíthetjük konyhaművészetünket, ha főzési tudományunkat igényesen kialakított környezetben gyakorolhatjuk.
Egy szép konyhában - korábban már írtunk erről is, az egyik legnagyobb formatervező műhely, a Pininfarina kapcsán - magától értetődően, csakis csupa finomságot alkothatunk.
De legalább ugyanennyire fontos a kertünk és az irodánk is...
A fürdőszobánkról már nem is beszélve.
Egy ilyen szórakozóhelyre is szívesebben járunk.
És persze az sem mindegy, milyen benyomást tesz ránk egy nagy közösségi tér.
Mindent összegezve, azért a legfontosabb mégiscsak az otthonunk!
Amennyiben fel szeretné hívni valamelyik ismerőse figyelmét az alkotásra, küldje el a képet ide, vagy a fenti képre kattintva képeslap formájában.
A posztjaink rendezetten megtalálhatóak a honlapunkon http://izek-muveszete.lapunk.hu/ .
Ajánlott bejegyzések:
Heti menüajánlat.
Napi receptajánlónk: Édességek
Napi receptajánlónk: Halételek
Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.