HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.05.29. 20:00 Ízek Művészete

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből
Festészet
Sandro Boticelli: Simonetta Vespucci

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből

Festészet

Sandro Botticelli: Simonetta Vespucci

sandro_botticelli_007_simonetta_vespucci.jpg

A mai festményünk is azok közé a művek közé tartozik, melyekkel kapcsolatban, több témát lehetne boncolgatni, nehéz eldönteni a dilemmát. Arról írjunk részletesen, hogy kit is tisztelhetünk a modell személyében, vagy inkább arról, hogy még egy olyan nagy alkotó is, mint amilyen Botticelli volt, hébe-hóba készített "fényképeket", vagy éppen arról, hogy mivel szerzett hírnevet magának a  Vespucci család?

Kipipálásos alapon, most maradjunk a modellnél.

Simonetta Cattaneo Vespucci (1453. január 28. - 1476 április 26.) a reneszánsz korszak egyik híres-nevezetes nemes hölgye volt, akit  Giuliano de' Medici, Lorenzo il Magnifico kisebbik fivére rajongásig szeretett.

Előkelő genovai családban született, 1469-ben ment férjhez Amerigo Vespucci távoli unokatestvéréhez, Marco Vespuccihoz, és miután az ifjú férj tehetős, firenzei bankár dinasztia sarja volt, természetesen Firenzében telepedtek le. Belecsöppentek Lorenzo il Magnifico udvarának pazar életébe. Rendkívüli szépségével és bájával egész környezetét meghódította, de mindenekelőtt Giuliano de' Medici szívét ejtette rabul.

Számtalan festészeti remekmű örökítette meg az utókor számára, ennek a fiatal lánynak a csodálatos vonásait, akit talán minden túlzás nélkül még napjainkban is a Reneszánsz legszebb asszonyának tartanak.

Elsősorban Sandro Botticelli híres képei tanúskodnak páratlan szépségéről, törékeny alakja feltűnik a Vénusz születése ( La nascita di Venere ) és A tavasz ( Primavera ) címet viselő festményein is.

4615516320_b42f9cd274_o.jpg

Részlet Sandro Botticelli La nascita di Venere (Vénusz születése) című képéből.

                        Az alábbi portrét szintén Botticelli festette róla.

383px-Sandro_Botticelli_069.jpgHa ez az ifjú hölgy a szépségével, olyan nagy művészt is megihletett mint Botticelli, méltán megérdemli az utókor emlékezetét.

(Ha valamelyik ismerősének fel szeretné hívni a figyelmét erre a látnivalóra, ide, vagy a képre kattintva, elküldheti képeslap formájában)

A posztjaink rendezetten megtalálhatóak a honlapunkon http://izek-muveszete.lapunk.hu/ .

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet hal gasztronómia ételek sajt apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország Film


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr55331647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása