HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.06.25. 21:34 Ízek Művészete

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből
Zene
'O sole mio

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből

Zene

'O sole mio

449px-'o_sole_mio_1898.JPG

Az 'O sole mio talán az egyik, ha nem a legismertebb olasz dal világszerte, viszont a születése nem volt teljesen "zökkenőmentes".


A szöveget Giovanni Capurro, egy nápolyi napilap szerkesztője írta 1898-ban,

Giovanni_Capurro.jpg

míg a zenéjét barátja,  Eduardo di Capua szerezte, aki ekkortájt éppen Ukrajnában tartózkodott, és állítólag a világhírű dallamokat a Fekete-tenger partján átélt csodás napfelkelte ihlette.

Eduardo_Di_Capua.jpg

A dallal beneveztek egy nápolyi dalversenyre, ahol nem túl nagy sikerrel második helyezést értek el. A kedvezőtlen fogadtatás ellenére a dal egyre jobban ismertté vált még Itália határain túl is, olyannyira, hogy manapság szinte már a világ zenei örökségének része.

Hallgassuk meg Luciano Pavarotti előadásában

A szerzők a dal világsikere ellenére igen nagy szegénységben hunytak el a múlt század '10-s éveiben, pedig az 'O sole mio a mai napig bőséges hasznot hoz a kiadója számára.

MI0001170362.jpg

(Ha valamelyik ismerősének fel szeretné hívni a figyelmét erre a posztra, ide, vagy a képre kattintva, elküldheti képeslap formájában)

A posztjaink rendezetten megtalálhatóak a honlapunkon

 http://izek-muveszete.lapunk.hu/ .

Szólj hozzá!

Címkék: fagylalt kultúra szoba szállás olaj szálloda főzés táj torta festészet gasztronómia ételek sajt parmezán tagliatelle tőkehal kagyló mogyoró kolostor apartman olíva művészetek ízek italia Olaszország Film Vatikán


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr225377637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása