HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2012.06.03. 18:49 Ízek Művészete

Villa Medicea di Cerreto Guidi

Villa Medicea di Cerreto Guidi

guidi.jpg

Villa Medicea di Cerreto Guidi madártávlatból

Leonardo da Vinci szülőhelyétől az Anchianóban található kis parasztháztól csupán egy ugrásnyira van Cerreto Guidi, központjában a szintén kihagyhatatlan Medici Villával, annál is inkább, mivel nyitva áll a látogatók előtt, sőt 2002 óta itt működik a Vadászati és Helytörténeti múzeum.

800px-Giuseppe_zocchi,_villa_di_cerreto_guidi.jpg

A Villát I. Cosimo de’ Medici 1555 körül alakíttatta át, a maga nemében egyáltalán nem hivalkodó vadász rezidenciává. Korábban ezen a helyen a Guidi grófok várkastélya állt, de ekkortájt a kisváros már a Toszkán Nagyhercegség uralma alá tartozott. A későbbiekben zajló átépítés terveinek elkészítésével megbízott építész személye körül akad némi bizonytalanság. Az teljesen biztos, hogy a munkálatokat a helyszínen Davide Fortini felügyelte, aki kétségtelenül egyik főszereplője volt I. Cosimo és az Őt követő két fia uralkodására jellemző intenzív építkezési korszaknak. Fortini 1575-ben átadja a stafétabotot Alfonso Parigi il Vecchio-nak, feltételezések szerint az Ő irányításával fejezik be a teljes átalakítást. Parigi egyik feljegyzésében utalást tesz arra, hogy Bernardo Buontalenti, a XVI. század második felének egyik legfontosabb és legbefolyásosabb művésze, a firenzei manierizmus kulcsfigurája, maga is részt vett a tervek elkészítésében.

Bernardo-Buontalenti2.jpg

Bernardo Buontalenti

A Villát szinte minden évszakban gyakran használták, nemcsak vadászatok alkalmával, hanem pihenőhelyként is, amikor Firenzéből Pisába vagy Livornóba tartottak.

Történetére egy kegyetlen gyilkosság vet sötét árnyékot, állítólag 1576 július  15-én itt fojtotta meg hűtlensége miatt Isabella de’ Medicit férje I. Paolo Giordano Orsini, habár erre nincs semmiféle bizonyíték, sőt akadnak olyan korabeli feljegyzések is, melyek szerint Isabella vizkorban hunyt el.

isabella-de-medici-una-morte-misteriosa-vener-L-OEiXw1.jpeg

Isabella de’ Medici

Az épület külső megjelenésének egyediségét kétségtelenül a kétoldalt cikkcakkosan futó szimmetrikus lépcsősor adja, a Villa ettől válik egy erődhöz hasonlító impozáns palotává.

 

35350288.jpg

A homlokzatot a díszítő elemek kiszámított eleganciája jellemzi, ilyen a falburkolat a kapualj körül, fölötte a Mediciek címerével vagy a két sorban futó ablakok keretbe foglalása.

 

icona58578_800.jpg

Családi címer

A belső terek átalakítása elsősorban Leopoldo de’Medici kardinálisnak köszönhető, aki 1671-től 1675-ig volt a Villa tulajdonosa, értékes bútorok, festmények és gobelinek kerültek ekkor a falak közé.

 

stanza-di-Isabella.jpg

Isabella hálószobája

Az első emeleten kapott helyet a Vadászati és Helytörténeti Múzeum, melynek gyűjteménye főként XVII.-XIX. század közötti vadászfegyverekből áll.

 

il-salone-d'ingresso.jpg

A Villa Medicea di Cerreto Guidi is magán viseli a Nagyhercegség építészetének egyszerű, de ugyanakkor tekintélyt parancsoló jegyeit, a villáknak is a Medici család hatalmát és legyőzhetetlenségét kellett sugallniuk.

 

villacerreto.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr874563067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása