Pane dei morti – Halottak kenyere
Észak- Olaszországból származó nagyon régi recept, leginkább akkor készítették és fogyasztották, amikor a családok, elhunyt szerettük emléke előtt akartak tisztelegni. Valójában már az ókori görögöknél is találkozhatunk hasonló szertartással, amikor is, Démétérnek, a földművelés és a termékenység istennőjének szentélyébe vittek élelmiszereket, hogy biztosítsa számukra a gazdag termést. Olaszország több tartományában még ma is elterjedt szokás megteríteni az elhunyt családtagoknak és tányérjukra egy szelet „ pan dei morti-t” helyezni.
Napjainkban, talán elsősorban kissé „morbid” elnevezése miatt, Halloween, vagyis a boszorkányok éjszakájának egyik legkedveltebb édessége.
Hozzávalók kb. 16 darab elkészítéséhez:
100 gr amaretti keksz
100 gr háztartási keksz
300 gr babapiskóta
250 gr liszt
300 gr cukor
120 gr mandula
6 db tojásfehérje
50 gr keserű kakaópor
10 gr sütőpor
120 gr szárított füge
120 gr mazsola
100 ml vin santo
Szerecsendió
Fahéj
Elkészítés:
A mazsolát áztassuk be egy tál vízbe. Az amaretti kekszet, a háztartási kekszet és a babapiskótát daráljuk egészen finomra, majd öntsük egy mély tálba. A mandulát és a szárított fügét is daráljuk le és tegyük a kekszekhez, ezután adjuk hozzá a cukrot, a lisztet, a kakaóport, egy csipet szerecsendiót, egy kiskanál fahéjat, a lecsöpögtetett és szétnyomkott mazsolát, a sütőport, a vin santot és a tojásfehérjéket. Az egészet alaposan keverjük össze a kezünkkel, majd tegyük egy lisztezett gyúródeszkára, és jól dolgozzuk ki egységes, szilárd tésztává.
Formázzunk egy nagy kenyeret és osszuk kb. 90-100 gr-os szeletekre az egészet. Alakítsunk minden darabból 12-15 cm hosszú, 5-6 cm széles, 1 cm magas kúp alakú szeleteket, és tegyük rá egy sütőpapírral kibélelt tepsire egymástól pár cm távolságra. A kekszeket 180 fokra előmelegített sütőben, süssük 25 percig, amikor kész, rögtön szórjuk meg porcukorral és hagyjuk kihűlni. Fogyasztás előtt, legalább 2 napig állniuk kell még a sütiknek.
Jó étvágyat!
(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )
Ajánlott bejegyzések:
Napi receptajánlónk: Édességek
Napi receptajánlónk: I primi piatti-Első fogások
Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek
Napi receptajánlónk: Húsok
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.