HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2012.11.03. 11:23 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Édességek

Pane dei morti – Halottak kenyere

mandorle.jpg

Észak- Olaszországból származó nagyon régi recept, leginkább akkor készítették és fogyasztották, amikor a családok, elhunyt szerettük emléke előtt akartak tisztelegni. Valójában már az ókori görögöknél is találkozhatunk hasonló szertartással, amikor is, Démétérnek, a földművelés és a termékenység istennőjének szentélyébe vittek élelmiszereket, hogy biztosítsa számukra a gazdag termést. Olaszország több tartományában még ma is elterjedt szokás megteríteni az elhunyt családtagoknak és tányérjukra egy szelet „ pan dei morti-t” helyezni.

Napjainkban, talán elsősorban kissé „morbid” elnevezése miatt, Halloween, vagyis a boszorkányok éjszakájának egyik legkedveltebb édessége.

Hozzávalók kb. 16 darab elkészítéséhez:

100 gr amaretti keksz

100 gr háztartási keksz

300 gr babapiskóta

250 gr liszt

300 gr cukor

120 gr mandula

6 db tojásfehérje

50 gr keserű kakaópor

10 gr sütőpor

120 gr szárított füge

120 gr mazsola

100 ml vin santo

Szerecsendió

Fahéj

fichi-secchi.jpg

Elkészítés:

 

A mazsolát áztassuk be egy tál vízbe. Az amaretti kekszet, a háztartási kekszet és a babapiskótát daráljuk egészen finomra, majd öntsük egy mély tálba. A mandulát és a szárított fügét is daráljuk le és tegyük a kekszekhez, ezután adjuk hozzá a cukrot, a lisztet, a kakaóport, egy csipet szerecsendiót, egy kiskanál fahéjat, a lecsöpögtetett és szétnyomkott mazsolát, a sütőport, a vin santot és a tojásfehérjéket. Az egészet alaposan keverjük össze a kezünkkel, majd tegyük egy lisztezett gyúródeszkára, és jól dolgozzuk ki egységes, szilárd tésztává.

Formázzunk egy nagy kenyeret és osszuk kb. 90-100 gr-os szeletekre az egészet. Alakítsunk minden darabból 12-15 cm hosszú, 5-6 cm széles, 1 cm magas kúp alakú szeleteket, és tegyük rá egy sütőpapírral kibélelt tepsire egymástól pár cm távolságra. A kekszeket 180 fokra előmelegített sütőben, süssük 25 percig, amikor kész, rögtön szórjuk meg porcukorral és hagyjuk kihűlni. Fogyasztás előtt, legalább 2 napig állniuk kell még a sütiknek.

preview (1).jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr504886745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása