HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.01.22. 17:08 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: I primi piatti-Első fogások

Pasta e fagioli kagylóval

cozza_c.jpgCampania régióból származó, tipikusan téli recept, amely azonban magában rejt egy kis nyári „fuvallatot”.

Bizony, mivel a „ pasta e fagioli” egy hagyományos meleg étel a hideg téli estékre, de amint hozzákeverjük a kagylót, rögtön előcsalogatjuk a tenger ízeit és a meleg nyári esték hangulatát. Semmi meglepő nincs abban, ha egy fogáson belül megtaláljuk a föld és a tenger zamatait, még akkor is, ha elsőre kicsit szokatlannak, merésznek tűnik. Már az ókori Róma konyháiban is előszeretettel kombinálták a legkülönfélébb összetevőket és higgyék el, fantasztikus étkek születtek.

fagioli-freschi.jpgHozzávalók 4 személy részére:

250 gr előfőzött cannellini bab (fehér fejtősbab)

1 kg friss kagyló

250 gr mezzi tubetti fajta tészta

4 gerezd fokhagyma

5 db közepes paradicsom

1 fej hagyma

Fél pohár száraz fehérbor

1 csokor petrezselyem

Olívaolaj

Frissen őrölt bors

e27205cb7c87bcbba5066ba887f0f1f1.jpg

Elkészítés:

Dobjuk be a paradicsomokat 5 percre forró vízbe, majd hámozzuk meg, távolítsuk el a magokat, vágjuk fel apró kockákra.

Egy széles serpenyőben a felszelt hagymát pirítsuk üvegesre 3 evőkanál olívaolajon 2 gerezd fokhagymával együtt, majd keverjük hozzá a paradicsomot is. Néhány percig pároljuk, ezután tegyük bele a babot, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és fedő alatt főzzük 30 percig. Néha keverjük meg, és ha szükséges pótoljuk mindig az elfőtt vizet.

Közben alaposan tisztítsuk meg a kagylókat, pirítsuk meg a maradék 2 gerezd fokhagymát egy kevés olívaolajon, adjuk hozzá a kagylókat, öntsük rájuk a bort, várjuk meg, amíg elpárolog, fedjük le az edényt és alacsony lángon, addig főzzük, amíg a kagylók kinyílnak. Amikor elkészült, szűrjük le a főzőlevet, tegyük félre, a kagylóhúst pedig vegyük ki a kagylóhéjból (5-10 kagylót érdemes héjastól megtartani a dekoráció kedvéért).

A puhára főtt babra öntsük rá a kagyló főzőlevét, szükség esetén hozzátehetünk még egy kevés meleg vizet is, és ha forrni kezd, dobjuk bele a tésztát főni. Keverjük össze, sózzuk meg, és mielőtt a tésztát teljesen készre főznénk, rakjuk bele a kagylóhúst is.

Az elkészült ételt borítsuk ki egy mély tálba, szórjuk meg a felaprított petrezselyemmel, frissen őrölt borssal, locsoljunk rá egy kis olívaolajat és jó melegen tálaljuk.

untitled.bmp

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr125035557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása