Pasta e fagioli kagylóval
Campania régióból származó, tipikusan téli recept, amely azonban magában rejt egy kis nyári „fuvallatot”.
Bizony, mivel a „ pasta e fagioli” egy hagyományos meleg étel a hideg téli estékre, de amint hozzákeverjük a kagylót, rögtön előcsalogatjuk a tenger ízeit és a meleg nyári esték hangulatát. Semmi meglepő nincs abban, ha egy fogáson belül megtaláljuk a föld és a tenger zamatait, még akkor is, ha elsőre kicsit szokatlannak, merésznek tűnik. Már az ókori Róma konyháiban is előszeretettel kombinálták a legkülönfélébb összetevőket és higgyék el, fantasztikus étkek születtek.
Hozzávalók 4 személy részére:
250 gr előfőzött cannellini bab (fehér fejtősbab)
1 kg friss kagyló
250 gr mezzi tubetti fajta tészta
4 gerezd fokhagyma
5 db közepes paradicsom
1 fej hagyma
Fél pohár száraz fehérbor
1 csokor petrezselyem
Olívaolaj
Só
Frissen őrölt bors
Elkészítés:
Dobjuk be a paradicsomokat 5 percre forró vízbe, majd hámozzuk meg, távolítsuk el a magokat, vágjuk fel apró kockákra.
Egy széles serpenyőben a felszelt hagymát pirítsuk üvegesre 3 evőkanál olívaolajon 2 gerezd fokhagymával együtt, majd keverjük hozzá a paradicsomot is. Néhány percig pároljuk, ezután tegyük bele a babot, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és fedő alatt főzzük 30 percig. Néha keverjük meg, és ha szükséges pótoljuk mindig az elfőtt vizet.
Közben alaposan tisztítsuk meg a kagylókat, pirítsuk meg a maradék 2 gerezd fokhagymát egy kevés olívaolajon, adjuk hozzá a kagylókat, öntsük rájuk a bort, várjuk meg, amíg elpárolog, fedjük le az edényt és alacsony lángon, addig főzzük, amíg a kagylók kinyílnak. Amikor elkészült, szűrjük le a főzőlevet, tegyük félre, a kagylóhúst pedig vegyük ki a kagylóhéjból (5-10 kagylót érdemes héjastól megtartani a dekoráció kedvéért).
A puhára főtt babra öntsük rá a kagyló főzőlevét, szükség esetén hozzátehetünk még egy kevés meleg vizet is, és ha forrni kezd, dobjuk bele a tésztát főni. Keverjük össze, sózzuk meg, és mielőtt a tésztát teljesen készre főznénk, rakjuk bele a kagylóhúst is.
Az elkészült ételt borítsuk ki egy mély tálba, szórjuk meg a felaprított petrezselyemmel, frissen őrölt borssal, locsoljunk rá egy kis olívaolajat és jó melegen tálaljuk.
Jó étvágyat!
(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )
Ajánlott bejegyzések:
Heti menüajánlat.
Napi receptajánlónk: I primi piatti-Első fogások
Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek
Napi receptajánlónk: Édességek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.