HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.02.03. 11:46 Ízek Művészete

Articsóka „szüret”, főzés és borkóstolás az Etruszk tengerparton

page.jpg

 

Articsóka „szüret”, főzés és borkóstolás az Etruszk tengerparton

 

165.jpg

http://izek-muveszete.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1181930

Program:

1.nap:

Érkezés Firenzébe a kora délutáni órákban. Rögtön belevetjük magunkat a „sűrűjébe”, első állomásunk a Cerreto Guidiben található Medici Villa, melyet 1556-ban I. Cosimo de Medici kezdett építtetni és egy rejtélyes gyilkosság helyszíne is volt.

cerreto_guidi_1.JPG

http://izek-muveszete.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1179204

Folytatjuk utunkat végig az Etruszk tengerparton, a szállásunk Campiglia Marittima közelében egy jellegzetes Agriturismoban lesz. A háziasszonyunk Tiziana azt ígérte, hogy egy tipikus Toszkán vacsorával vár minket.

szállás.jpg

http://izek-muveszete.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1182883

http://izek-muveszete.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1183266

2.nap

Másnap, a bőséges reggeli után, a Baratti öböl és Populonia az úti célunk, amely leglátványosabb bizonyítéka az ősi etruszk kultúrának. A Baratti-öbölben 80 hektáron terül el a szabadtéri Archeológiai Park, ahol az építészeti kultúrán túl, az akkori világ egyik legfontosabb vaskitermelő-, feldolgozó- és kereskedő városának mesterségébe tekinthetünk be. Fel kell azonban mászni a dombtetőre, hogy a felejthetetlen emléket teljessé tegyük. Végigsétálunk a középkori falucska rövidke utcáin, majd a reneszánsz kori kastély árnyékából élvezzük a csodálatos tengeri panorámát.

15580_piombino_parco_archeologico_di_baratti_e_populonia_necropoli_delle.jpg

http://izek-muveszete.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1181930

 

Kicsit szusszanunk egy helyi kis étteremben, aztán máris indulunk vissza az agriturismóba, ahol kezdetét veszi a serény munka, házigazdáink irányítása mellett, részt veszünk az articsóka szedésében, kicsit közelebbről megismerkedhetünk a nálunk ritkaságszámba menő növénnyel.

artichokes.jpg

Ezután közösen nekilátunk a főzésnek, a legkülönfélébb fogásokat fogjuk elkészíteni, melyeknek mind az articsóka lesz az alapja. A mai napra nem marad más, mint a jól megérdemelt vacsora elfogyasztása, finom borok kíséretében.

CARCIOFIALBRIE.jpg

3. nap

Ezt a napot a bor, a gasztonómia és a művészetek együttes élvezetére szánjuk. Talán kevésbé ismert, mint a Chianti borvidék, de bizony az etruszk partszakasz mentén található Toszkána egyik legszebb borútja. Kihagyhatatlan állomásai, a Bolgheriben lévő várkastély körül elterülő hatalmas szőlőbirtok, ahová az olasz költő, Giosué Carducci (1835-1907), az olasz irodalom első Nobel-díjas alkotója által megénekelt híres Ciprusok sugárútján keresztül jutunk el.

Viale_dei_Cipressi,_Bolgheri,_Castagneto_Carducci1.JPG

„A ciprusok, melyek kettős sorát ott

látod Bolgheri s San Guido alatt,

mint ifjú és száguldó óriások,

elém ugráltak, hogy láthassanak.”

foto1.jpg

Mindenképpen meg kell látogatnunk a San Guido birtokot, hogy megkóstolhassuk az immáron világhíres D.O.C. Bolgheri Sassicaia borukat,

bolgheri-sassicaia.jpg

valamint lehetőség szerint útba ejtjük az Ornellaia birtokot, ahol a hordalékos, vulkánikus és tengeri talaj keveredése, kiváló Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot születését eredményezi. Végül, de nem utolsósorban, megpróbálunk bejutni az Antinori márkik egyik szentélyébe is, a Guado al Tasso birtokra.

Cantina Sassicaia 004.jpg

Mielőtt visszatérnénk a szállásunkra, búcsúzóul még sétálunk, az Olaszország legszebb települései közé beválasztott kis helység, Suvereto középkori utcácskáin, itt úgy érzi az ember, hogy szinte megállt az idő.

3796256118_6a523ba930_z.jpg

Rövid, de annál tartalmasabb toszkánai kiruccanásunkat, helyi specialitásokból összeválogatott vacsorával zárjuk.

(Az ajánlott programjaink  megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon:

 izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr25060112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása