Articsóka „szüret”, főzés és borkóstolás az Etruszk tengerparton
http://izek-muveszete.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1181930
Program:
1.nap:
Érkezés Firenzébe a kora délutáni órákban. Rögtön belevetjük magunkat a „sűrűjébe”, első állomásunk a Cerreto Guidiben található Medici Villa, melyet 1556-ban I. Cosimo de Medici kezdett építtetni és egy rejtélyes gyilkosság helyszíne is volt.
http://izek-muveszete.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1179204
Folytatjuk utunkat végig az Etruszk tengerparton, a szállásunk Campiglia Marittima közelében egy jellegzetes Agriturismoban lesz. A háziasszonyunk Tiziana azt ígérte, hogy egy tipikus Toszkán vacsorával vár minket.
http://izek-muveszete.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1182883
http://izek-muveszete.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1183266
2.nap
Másnap, a bőséges reggeli után, a Baratti öböl és Populonia az úti célunk, amely leglátványosabb bizonyítéka az ősi etruszk kultúrának. A Baratti-öbölben 80 hektáron terül el a szabadtéri Archeológiai Park, ahol az építészeti kultúrán túl, az akkori világ egyik legfontosabb vaskitermelő-, feldolgozó- és kereskedő városának mesterségébe tekinthetünk be. Fel kell azonban mászni a dombtetőre, hogy a felejthetetlen emléket teljessé tegyük. Végigsétálunk a középkori falucska rövidke utcáin, majd a reneszánsz kori kastély árnyékából élvezzük a csodálatos tengeri panorámát.
http://izek-muveszete.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1181930
Kicsit szusszanunk egy helyi kis étteremben, aztán máris indulunk vissza az agriturismóba, ahol kezdetét veszi a serény munka, házigazdáink irányítása mellett, részt veszünk az articsóka szedésében, kicsit közelebbről megismerkedhetünk a nálunk ritkaságszámba menő növénnyel.
Ezután közösen nekilátunk a főzésnek, a legkülönfélébb fogásokat fogjuk elkészíteni, melyeknek mind az articsóka lesz az alapja. A mai napra nem marad más, mint a jól megérdemelt vacsora elfogyasztása, finom borok kíséretében.
3. nap
Ezt a napot a bor, a gasztonómia és a művészetek együttes élvezetére szánjuk. Talán kevésbé ismert, mint a Chianti borvidék, de bizony az etruszk partszakasz mentén található Toszkána egyik legszebb borútja. Kihagyhatatlan állomásai, a Bolgheriben lévő várkastély körül elterülő hatalmas szőlőbirtok, ahová az olasz költő, Giosué Carducci (1835-1907), az olasz irodalom első Nobel-díjas alkotója által megénekelt híres Ciprusok sugárútján keresztül jutunk el.
„A ciprusok, melyek kettős sorát ott
látod Bolgheri s San Guido alatt,
mint ifjú és száguldó óriások,
elém ugráltak, hogy láthassanak.”
Mindenképpen meg kell látogatnunk a San Guido birtokot, hogy megkóstolhassuk az immáron világhíres D.O.C. Bolgheri Sassicaia borukat,
valamint lehetőség szerint útba ejtjük az Ornellaia birtokot, ahol a hordalékos, vulkánikus és tengeri talaj keveredése, kiváló Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot születését eredményezi. Végül, de nem utolsósorban, megpróbálunk bejutni az Antinori márkik egyik szentélyébe is, a Guado al Tasso birtokra.
Mielőtt visszatérnénk a szállásunkra, búcsúzóul még sétálunk, az Olaszország legszebb települései közé beválasztott kis helység, Suvereto középkori utcácskáin, itt úgy érzi az ember, hogy szinte megállt az idő.
Rövid, de annál tartalmasabb toszkánai kiruccanásunkat, helyi specialitásokból összeválogatott vacsorával zárjuk.
(Az ajánlott programjaink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon:
Ajánlott bejegyzések:
Heti menüajánlat.
Napi receptajánlónk: I primi piatti-Első fogások
Napi receptajánlónk: I primi piatti-Első fogások
Heti menüajánlat.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.