Zeppole di San Giuseppe - Szent József fánkjai
Dél-Olaszország több tartományában, kialakult az a szokás, hogy a tehetősebb családok lakóhelyükön, kora tavasszal valóságos lakomákat rendeztek, ahová meghívták a szegényebb sorban élőket és a házigazdák, saját maguk szolgálták fel a különféle fogásokat vendégeiknek. Ez az ősrégi rítus, a történelem „leghíresebb” édesapja, Szent József - a szegények védelmezője - tiszteletére született és a mai napig megrendezésre kerül a Salentói-félsziget (Puglia délkeleti része) bizonyos területein.
A híres „Szent József lakmározások” alkalmával hagyományos, helyi finomságokat, különlegességeket készítenek és a pazar étkezések végére a koronát természetesen a Zeppole teszi fel.
Az eredeti, legelterjedtebb pugliai receptet ismerhetik most meg.
Hozzávalók 6-8 személy részére:
150 gr liszt
40 gr cukor
70 gr vaj
3 db tojás
1 db citrom
Porcukor
Olaj a sütéshez
Koktélcseresznye vagy meggy szemek a díszítéshez
4 dl sárgakrémhez:
5 db tojás sárgája
10 dkg cukor
5 dkg liszt
5 dl tej
1 egész rúd vanília
Elkészítés:
Kezdjük a sárgakrém elkészítésével.
A tojásokat a cukorral verjük kifehéredésig, ezután keverjük bele a lisztet.
Közben a tejet forraljuk fel a kikapart vaníliával, majd adjuk hozzá a cukros-lisztes tojássárgájához. Ezután gőz fölött addig keverjük, amíg annyira besűrűsödik, hogy egy kanál hátulján bevonatot képez. Ha már elég sűrű, vegyük le a tűzről és időnként megkevergetve, hagyjuk kihűlni.
Most következik a tészta.
Melegítsünk egy mélyebb edényben 250 ml vizet, dobjuk bele a vajat és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, gyors mozdulatokkal keverjük bele a lisztet. Tegyük vissza a tűzre, és pár percig szárítsuk a keveréket. Öntsük ki egy tálba és várjuk meg, míg langyos lesz, ezután adjuk hozzá a cukrot, a citrom lereszelt héját, majd egyenként dolgozzuk bele a tojásokat is. Amikor már egy teljesen homogén tésztát kapunk, adagoljuk egy nyomózsákba, amire csíkos fejet helyezünk. Vágjunk ki sütőpapírból 8 cm-es négyzeteket, mindegyiket kenjük be egy kis olajjal, és a közepükre nyomjunk spirál alakban egy tésztakupacot. Melegítsünk fel bőséges mennyiségű olajat kb. 170 fokra egy sütőedényben, és a kis négyzet lapocskák segítségével csúsztassuk bele a tészta-halmokat, egyszerre nem több mint 3-4 adagot. Süssük közepes lángon, többször megforgatva, hogy szép egyenletes színt kapjanak. Szedjük ki a „fánkocskákat”konyhai papírtörlőre, itassuk fel a felesleges zsiradékot, majd töltsük meg mindegyiket krémmel, a tetejükre tegyünk egy szem cseresznyét vagy meggyet, szórjuk meg porcukorral és tálaljuk.
Jó étvágyat!
(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )
Ajánlott bejegyzések:
Heti menüajánlat.
Napi receptajánlónk: I primi piatti-Első fogások
Napi receptajánlónk: Húsok
Napi receptajánlónk: Halételek
Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.