HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.03.02. 19:15 Ízek Művészete

Zeppole di San Giuseppe - Szent József fánkjai
Napi receptajánlónk: Édességek

Zeppole di San Giuseppe - Szent József fánkjai

Farina.jpg

Dél-Olaszország több tartományában, kialakult az a szokás, hogy a tehetősebb családok lakóhelyükön, kora tavasszal valóságos lakomákat rendeztek, ahová meghívták a szegényebb sorban élőket és a házigazdák, saját maguk szolgálták fel a különféle fogásokat vendégeiknek. Ez az ősrégi rítus, a történelem „leghíresebb” édesapja, Szent József - a szegények védelmezője - tiszteletére született és a mai napig megrendezésre kerül a Salentói-félsziget (Puglia délkeleti része) bizonyos területein.

A híres „Szent József lakmározások” alkalmával hagyományos, helyi finomságokat, különlegességeket készítenek és a pazar étkezések végére a koronát természetesen a Zeppole teszi fel.

Az eredeti, legelterjedtebb pugliai receptet ismerhetik most meg.

5972707-riccioli-di-burro-in-una-ciotola-di-vetro.jpg

Hozzávalók 6-8 személy részére:

150 gr liszt

40 gr cukor

70 gr vaj

3 db tojás

1 db citrom

Porcukor

Olaj a sütéshez

Koktélcseresznye vagy meggy szemek a díszítéshez

8-zeppole-di-san-giuseppe-fritte-400x300.jpg

4 dl sárgakrémhez:

5 db tojás sárgája

10 dkg cukor

5 dkg liszt

5 dl tej

1 egész rúd vanília

110699_vanilia01.jpg

Elkészítés:

Kezdjük a sárgakrém elkészítésével.

A tojásokat a cukorral verjük kifehéredésig, ezután keverjük bele a lisztet.

Közben a tejet forraljuk fel a kikapart vaníliával, majd adjuk hozzá a cukros-lisztes tojássárgájához. Ezután gőz fölött addig keverjük, amíg annyira besűrűsödik, hogy egy kanál hátulján bevonatot képez. Ha már elég sűrű, vegyük le a tűzről és időnként megkevergetve, hagyjuk kihűlni.

Most következik a tészta.

Melegítsünk egy mélyebb edényben 250 ml vizet, dobjuk bele a vajat és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, gyors mozdulatokkal keverjük bele a lisztet. Tegyük vissza a tűzre, és pár percig szárítsuk a keveréket. Öntsük ki egy tálba és várjuk meg, míg langyos lesz, ezután adjuk hozzá a cukrot, a citrom lereszelt héját, majd egyenként dolgozzuk bele a tojásokat is. Amikor már egy teljesen homogén tésztát kapunk, adagoljuk egy nyomózsákba, amire csíkos fejet helyezünk. Vágjunk ki sütőpapírból 8 cm-es négyzeteket, mindegyiket kenjük be egy kis olajjal, és a közepükre nyomjunk spirál alakban egy tésztakupacot. Melegítsünk fel bőséges mennyiségű olajat kb. 170 fokra egy sütőedényben, és a kis négyzet lapocskák segítségével csúsztassuk bele a tészta-halmokat, egyszerre nem több mint 3-4 adagot. Süssük közepes lángon, többször megforgatva, hogy szép egyenletes színt kapjanak. Szedjük ki a „fánkocskákat”konyhai papírtörlőre, itassuk fel a felesleges zsiradékot, majd töltsük meg mindegyiket krémmel, a tetejükre tegyünk egy szem cseresznyét vagy meggyet, szórjuk meg porcukorral és tálaljuk.

zeppole-di-san-giuseppe1.jpg

 

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr265113566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása