Sült rigatoni mortadellával
Hozzávalók 4 személy részére:
400 gr rigatoni tészta
100 gr reszelt parmezán sajt
20 gr pecorino sajt
20 gr vaj
150 gr mortadella egyben
Só
Bors
A besamel mártáshoz:
500 ml tej
50 gr vaj
40 gr liszt
Kevés szerecsendió
Elkészítés:
Készítsük el a besamel mártást: a tejet felforraljuk, félretesszük, a vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Ügyeljünk arra, hogy meglehetősen folyékony maradjon. A legvégén keverjünk bele 80 gr reszelt parmezán sajtot és a pecorino sajtot is. A tésztát főzzük „al dente” keménységűre, bőséges sós vízben, miután leszűrtük, borítsuk egy mély tálba és öntsük rá a besamel mártást.
A mortadellát vágjuk fel kb. 3 mm vastagságú szeletekre és bármilyen formájú tésztavágóval, vájjunk ki apró alakzatokat, pl. kis csillagformákat. Persze egész egyszerűen darabolhatjuk a mortadellát kockákra vagy csíkokra is, a lényeg az, hogy ezt is keverjük a tésztához. Néhány darabot tegyünk félre a díszítéshez.
Kenjünk ki vajjal egy jénai tálat, rakjuk bele a tésztás keveréket, a tetejét simítsuk el, szórjuk meg a maradék parmezán sajttal, tegyünk rá néhány vaj darabkát, a félretett mortadella formákat és dugjuk be a 200 fokra előmelegítette sütőbe bő 15 percre, vagyis az a lényeg, hogy a tetején egy szép aranybarna kéreg képződjön. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk állni 5 percig, és máris tálaljuk.
Ha az ételt valamelyik ismerősének a figyelmébe szeretné ajánlani, ide, vagy a képre kattintva küldje el képeslap formájában.
Jó étvágyat!
(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon:
http://izek-muveszete.lapunk.hu/ )
Ajánlott bejegyzések:
Napi receptajánlónk: Húsok
Napi receptajánlónk: Édességek
Napi receptajánlónk: Húsok
Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.