HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.03.26. 07:51 Ízek Művészete

Húsvéti liguriai tojástorta
Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek

Húsvéti liguriai tojástorta

ricotta-300x284.gif

A húsvéti torta a ligur konyha egyik szimbolikus étele, amely napjainkban már egész Olaszország területén széles körben elterjedt és közkedvelt fogás lett.

Az eredete nagyon régi időkre nyúlik vissza, már az 1400-as években is készítették, szorosan kötődve a Húsvéti ünnepekhez. Meglehetősen munkaigényes az elkészítése, de az eredmény, higgyék el, mindenért kárpótol.

 800px-Origanum_majorana.jpg

 

Hozzávalók 8 személy részére:

A 4 db tésztalaphoz:

600 gr liszt

35 ml olívaolaj

Kb. 350 ml víz

3 gr só

uova.jpg

A töltelékhez:

500 gr krémes ricotta

1 kg mángold vagy spenót

130 gr parmezán sajt

1 kisebb fej hagyma

12 db tojás

3 ág friss majoránna

150 ml olívaolaj

Bors

Szerecsendió

110_tv15mangold_ultetese.jpg

Elkészítés:

Először készítsük el a tésztát, amelyből négy kerek lapot kell kialakítanunk, két lappal fogjuk kibélelni a sütőformánk alját, kettővel pedig majd beborítjuk a gazdag töltelékünket.

Oldjuk fel a sót a vízben, egy mély tálba tegyük bele a lisztet, öntsük rá a sós vizet és az olajat, majd az egészet alaposan dolgozzuk össze. Amikor a folyadékok már teljesen felszívódtak, tegyük át a tésztát egy deszkára, és addig gyúrjuk, amíg egészen sima tésztát nem kapunk. Ezután osszuk négyfelé: két kb. 300 gr-os és két kb. 180 gr-os darabra, borítsuk le egy konyharuhával és legalább 1 óra hosszat, hagyjuk állni hűvös helyen.

Közben bőven lesz időnk elkészíteni a tölteléket. A megmosott spenótot (vagy mángoldot), dobjuk rá 2 evőkanál olívaolajra és a felaprított hagymára, sózzuk, borsozzuk, majd pár percig hagyjuk párolódni. Vegyük le a tűzről és miután kicsit kihűlt, tegyük vágódeszkára és szeljük egészen apróra. Rakjuk egy keverőtálba, adjunk hozzá 2 db tojást, 50 gr reszelt parmezánt, a feldarabolt majoránna leveleket, kicsit sózzuk, borsozzuk, és jól dolgozzuk össze az egészet.

Egy másik tálban nyomjuk szét villával a ricottát, keverjünk hozzá 3 db tojást, 30 gr reszelt parmezánt, csipetnyi szerecsendiót, pici sót, és kézi habverővel verjük teljesen krémesre.

Most már foglalkozhatunk megint a tésztával. Vegyük az egyik 300 gr-os darabot és nyújtsuk egészen vékonyra. Kenjünk ki olajjal egy 30 cm átmérőjű tortaformát és béleljük ki a tésztával, miközben a kezünkkel még tovább nyújtjuk, tökéletesen simítsuk rá a tortaforma széleire is. Egyáltalán nem gond, ha a tészta kilóg a formából, sőt kötelező. Locsoljuk meg a tésztalapot egy kis olajjal, majd helyezzük rá a másik 300 gr-os vékonyra nyújtott tésztát, jól tapasszuk össze a két lapot, ezután egyenletesen simítsuk a tetejére a spenótos keveréket. Majd osszuk el rajta a ricotta krémet is, amibe ezt követően, vájjunk egy kanál hátsó felével hét kis mélyedést, egyet középre, a többit pedig körbe, és mindegyikbe, nagyon óvatosan rakjunk egy-egy tojássárgáját.

A megmaradt fehérjéket enyhén verjük fel, öntsük az utolsó, tojásos rétegre és szórjuk meg a maradék reszelt parmezánnal.

Most következhet a harmadik kinyújtott tésztalap, ezzel borítsuk be a gazdag töltelékünket, ezt is jól tapasszuk hozzá a tortaformához és kenjük körbe olajjal. Már csak az utolsó lap kinyújtása van hátra, amivel végül megkoronázhatjuk a remekművünket. A kilógó tésztát hajtsuk vissza a tortaformába és a széleken ezzel zárjuk össze még jobban a lapokat.

A torta tetejét kenjük be olajjal és a széleit nyomkodjuk körbe egy villa hátsó felével.

Nincs más hátra, mint betenni a 180 fokra előmelegített sütőbe és kb. 45 perc alatt készre sütni.

Mielőtt kivesszük a tortaformából, hagyjuk langyosra hűlni. Amikor felvágjuk gyönyörű színkavalkád tárul a szemünk elé.

torta-pasqualina-ligure.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet hal gasztronómia ételek sajt pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország Film


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr295171963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása