HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.04.02. 14:31 Ízek Művészete

Sajt, szerelem, politika, művészet és tudomány
Hányféle sajt létezik?

Sajt, szerelem, politika, művészet és tudomány

Hányféle sajt létezik?

mappa_formaggi_dop.jpg

A sajtok csoportosítása

A sajtok történetét feldolgozó posztjaink után, mielőtt elkezdenénk bemutatni néhány, az olasz konyha számára alapvető fontosságú sajtot, úgy gondoljuk, először talán célszerű áttekinteni a sajtok osztályozását.

A csoportosítás nagyon sokféle lehet, illetőleg ha az egyes csoportosítási szempontok kombinációit vesszük, akkor meg végképp széles skálával állunk szemben. Emlékezzünk csak vissza, azt írtuk, hogy Franciaországban ezernél többféle sajtot tartanak számon, míg Olaszországban is több mint hatszázat.

Mi most elégedjünk meg nyolcféle csoporttal:

I. A tej fajtája szerint megkülönböztetünk:

 

  1. Tehéntejből készült sajtot

    800px-Bos_taurus_taurus_relaxing.jpg

  2. Juhtejből készült sajtot

    Flock_of_sheep.jpg

               
  3. Kecsketejből készült sajtot     

    Irish_Goat.jpg
               
  4. Bivalytejből készült sajtot          

    800px-BinhQuoiWaterBuffalo_Jun2005.jpg
             
  5. Keveréktejekből készült sajtot



  6. Meg kell jegyezni, hogy készülhet még sajt szamártejből is, főleg a Balkánon, ezt a világ egyik legdrágább sajtjaként tartják számon, kilója eléri az 1.000,- eurót.

    0328szamar.jpg

 

II. A felhasznált tej hőkezelése szerint

 

  1. Nyers tejből készült sajtok      

    Parmigiano_reggiano_piece.jpgpl. Parmiggiano

  2. Pasztőrözött tejből készült sajtok        

    564px-Gorgonzola_1.jpgpl. Gorgonzola

III. A zsírtartalom szerint


 

  1. Zsíros sajtok   

    Casolet_della_valle_di_sole.jpegpl. Casolet


  2. Félzsíros sajtok           

    800px-Cheese_74_bg_082006.jpgpl. Asiago


  3. Könnyű sajtok

    Speisequark_(Workshop_Cologne_'06).jpeg.jpeg
    pl. Quark

  4. Sovány sajtok 

    800px-La_ricotta.JPGpl. Ricotta

IV. A sajt tésztájának állaga szerint:

 

  1. Lágy sajtok     

    mascarpone.jpg
    pl. Mascarpone


  2. Félkemény sajtok       

    800px-Pecorino_Sardo_Cheese.jpg
    pl. Pecorino Sardo

  3. Kemény sajtok           

    800px-Cheese_34_bg_052406.jpg
    pl Formaggio Grana (parmiggiano)

 

V. A sajttészta feldolgozása szerint:

 

  1. Nyers tésztájú sajtok (kimelegítés nélküli)       

    Taleggio_DOP_Quarter.jpg
    pl Taleggio

  2. Félig főtt tésztájú sajtok

    793px-Fontina_PDO.jpg
    pl La fontina    


  3. Főtt tésztájú sajtok     

    800px-Montasio_kaasbrokkels.JPG
    pl Montasio    

 

VI.       A sajttészta megmunkálása szerint

 

  1. Kékpenészes tésztájú sajtok   
    A formába kerülő sajtdarabokat átszurkálják, hogy a szükséges gombákat bejuttassák a sajt belsejébe, amelyek így képesek elszaporodni.

    800px-Gorgonzola_and_a_pear.jpg
    pl. Gorgonzola
     
  2. Szálas szerkezetű gyúrt sajtok 

    Mozarella.jpg
    pl. Mozzarella  

  3. Préselt sajtok  

    1461_1.jpg
    pl. Canestrato pugliese


  4. Ömlesztett sajtok        

    peso-sottiletta.jpg
    pl. La sottiletta 

 

VII. A sajt kérge szerint          

  1. Fehérpenészes kérgű sajtok    

    800px-Camenbert_fermier_250_grammes.JPG
    pl. Camembert 

  2. Mosott kérgű sajtok   

    800px-Rollot_de_Fruges.JPG
    pl. Rollo
               
  3. Füstölt sajtok

    caciocavallo-affumicato.jpg
    pl. Caciocavallo affumicato

 

VIII. Az érlelési időszak szerint

 

  1. Friss sajtok     

    800px-Cheese_29_bg_051906.jpg
    pl. Bel Paese
        
  2. Közép hosszan érlelt sajtok    

    asiago-stagionato_thumb.jpg
    pl. Asiago 

           
  3. Lassú vagy hosszú érlelésű sajtok       
    Legalább hat hónapos, de olykor akár egy éves vagy még hosszabb érlelési időt jelent.

    grana_padano-215x240.png

    Grana padano

osztályozás.jpg

A címben feltett kérdésre, ha a fenti táblázat alapján, a matematika szigorú szabályai szerint nézzük, 15.552 féle sajtot lehetne készíteni, és akkor még nem beszéltünk ezek alfajairól! De hát ez pusztán matematika! Elégedjünk meg a 600 féle olasz sajttal, vagy az 1000-nél több francia különlegességgel.

g.jpg

Mint láthatjuk, ezen csoportosítás, vagy osztályozás szerint is igen sokféle sajt készülhet. Elképzelhetőek másféle csoportosítási szempontok is, amelyek a gyártástechnológiára vonatkoznak, de nekünk, átlag fogyasztóknak ez már azt hiszem édes mindegy. Finom? Ízlik? Akkor rendben van!

Reméljük, velünk tartanak a folytatásban is, amikor már valóban az egyes sajtféléket tekintjük át egyesével.

A sajt, szerelem, művészet és politika I. részét elolvashatják itt vagy itt.

A sajt, szerelem, művészet és politika II. részét elolvashatják itt vagy itt.

A sajt, szerelem, művészet és politika III. részét elolvashatják itt vagy itt.

(A bejegyzéseink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon:izek-muveszete.lapunk.hu/)

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás bárány olaj szálloda főzés élmény táj festészet hal gasztronómia ételek sajt pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország Film


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr145188754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása