Olaszos borjúpörkölt, kicsit másképpen!
Hozzávalók 4 személyre:
600 gr borjúcomb
2 szál sárgarépa
1 db közepes méretű póréhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma
3 szem szegfűszeg
Babérlevél
Kakukkfű
Húsleves alaplé
4 db tojás sárgája
30 gr liszt
250 ml főzőtejszín
½ citrom kifacsart leve
600 gr burgonya
50 gr vaj
60 gr parmezán sajt
Só
Bors
Elkészítés:
Aprítsuk fel a sárgarépát, a póréhagymát és a vöröshagymát. Olvasszunk fel 20 gr vajat egy mélyebb (lehetőleg vas) lábasban, dobjuk rá a felkockázott húst, többször jól átforgatva pirítsuk meg, sózzuk ízlés szerint, majd öntsük fel annyi alaplével, hogy teljesen ellepje. Hagyjuk pár percig rottyanni, ezután adjuk a húshoz a feldarabolt zöldségeket, a 3 szem szegfűszeget, 2-3 babérlevelet, ízesítsük friss kakukkfűvel is és alacsony lángon, szép lassan főzzük legalább egy és fél órán keresztül. Amikor a hús már puha, szedjük ki a léből és tegyük át egy jénai tálba. Most nekiállhatunk a szósz elkészítésének: olvasszuk fel a maradék vajat, fokozatosan adagolva, keverjük hozzá a lisztet, és öntsük rá a hús leszűrt főzőlevét. Verjünk fel 200 ml tejszínt, 2 tojás sárgájával, és a fél citrom levével, majd ezt is adjuk hozzá a szószhoz, ezután az egészet, alacsony lángon főzzük 10 percig, ezt követően fedjük be a húst a kész szósszal. A puhára főzött krumplit, nyomjuk össze, keverjük bele a maradék tejszínt, 2 tojás felvert sárgáját, a lereszelt sajtot, ízlés szerint ízesítsük sóval és frissen őrölt borssal.
Az elkészült krumplipürét tegyük nyomózsákba, melyre csillag fejet helyezünk, és borítsuk be teljesen a hús tetejét kis, apró halmocskákkal. Tegyük be a jénai tálat a 200 fokra melegített sütőbe és süssük a „húskölteményünket” 10-15 percig. Melegen tálaljuk!
Jó étvágyat!
(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )
Ajánlott bejegyzések:
Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek
Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek
Napi receptajánlónk: Édességek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.