HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.05.03. 08:52 Ízek Művészete

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből
Film
Federico Fellini Roma

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből

Film

Federico Fellini Roma

Sorozatunk első filmes posztjában, teljesen kézenfekvő módon,  az első fennmaradt mozgóképet mutattuk be. Mi legyen a második? Az elmúlt évszázad számtalan remekbe szabott alkotása közül melyiket válasszuk? A töprengésnek nyilvánvalóan a saját érzelmeink is határt szabtak, és egy számunkra oly fontos városról szóló szerelmi vallomással folytatjuk, Federico Fellini Roma című mozijával.

fellinis_roma.jpg

Az 1972-ben forgatott film, lényegében Fellini szemén keresztül mutatja be Rómát, az Örök Várost, múltban és jelenben játszódó epizódok segítségével.

Federico_Fellini_in_the_Seventies.jpg

Ez valóban egy szerelemi vallomás, több jelenetben, maga a „mester” is felbukkan, annál is inkább, mivel a saját élettörténetének elemeit is beleszövi a cselekménybe.

201147_galeria_fellini_roma_01.jpg

Amikor 1938-ban a fiatal Fellini megérkezik Itália fővárosába, akkor még itt is ugyanazok a szokások fogadják, persze már egy nagyvárosra jellemző környezetben, mint amilyeneket megfigyelhetünk egy korábbi posztunk elején látható fotón, Bernardo Bertolucci XX. Század című filmjében, az olasz vidékre jellemző közös étkezési jelenetekben.

cap018.jpg

Mi más fejezné ki leginkább a rendező viszonyát sokunk kedvenc városához, mint a hangulatos utcai vacsorázós jelenetsor egy következő képkockája, amelyen az „ifjú Fellini” látható, akinek az arcáról boldogság, megnyugvás, biztonságérzet árad, a vidéki fiatalember megkönnyebbült, mert a fővárosban nyitott emberekre talált, akik befogadták, és szeretettel veszik őt körül.

colosseo.jpg

...és amikor még dugó volt a Colosseum körül...

139180.jpgHa még nem látta ezt a filmet, feltétlenül nézze meg. Megéri.

A posztjaink rendezetten megatlálhatóak a honlapunkon http://izek-muveszete.lapunk.hu/ .

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás pápa szoba szállás szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek sajt pihenés parmezán apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország Film Vatikán


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr725263303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása