HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.05.05. 07:58 Ízek Művészete

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből
Modern művészetek
Formatervezés

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből

Modern művészetek

Formatervezés

Amikor szóba kerül Olaszország, vagy másként Italia, a finom ételek, a művészettörténeti ritkaságok, a természeti szépségek után mi más jutna azonnal eszünkbe, mint korunk talán legfontosabb művészeti ága, a formatervezés és a divat. Az iparosodott társadalom a múlt század első évtizedeiben ismerte fel a formatervezés fontosságát, és a nagyvállalkozások lassan egyre nagyobb hangsúlyt helyeztek, a különféle iparágak által előállított termékek megjelenési formájára. Hol máshol alakulhattak volna ki a legnagyobb formatervező műhelyek, mint Italiában, ahol a szépérzéknek évezredes hagyományai vannak.

Az egyik legnagyobb ilyen iskolát, vállalkozást Giovanni Battista Farina ( a Giovanni tájnyelvű becézéséből származik a Pinin ) teremtette meg, amelyet ma az alábbi néven ismerünk:

pininfarina_1.jpg

Íme az alapító, aki talán minden túlzás nélkül nevezhető, korunk egyik legjelentősebb művészének.

ferrari-biographies-4.jpg

Mivel ez alapvetően egy művészeti és gasztronómiai oldal, most  elsősorban nem férfi olvasóinknak fogunk kedvében járni, mivel nem a fantasztikus autócsodákról szeretnénk regélni, hanem a "Pininfarina" által tervezett és alkotott konyhákról.

alfa-romeo-6c-2500-sport-pininfarina-cabrio-04.jpg

No azért mégis álljon itt egy kép, az Alfa Romeo egyik általuk tervezett modelljéről.

Igen, valóban az autóipar volt az, amely mint húzó ágazat, hatást gyakorolt a művészetekre is, és naggyá tette a formatervezést. A legkülönbözőbb szempontok, amelyeket egy gépkocsi esetében figyelembe kell venni, sok fejtörést okozó, komoly feladatok elé állították az alkotókat, és hát valljuk be, egy gyönyörűséges kocsi, már fél siker, ha szeretnénk meghódítani szívünk hölgyét. Viszont, ha meg is akarjuk tartani,  bizony jöhet egy szép konyha.

Hölgyeim, tessék választani:

Ola-cucina-Snaidero-moderna-arrotondata.jpg

Ugye mindannyian el tudjuk képzelni otthonunkat egy ilyen konyhával. Nos, mielőtt bárki is azt feltételezné, hogy ez csak a külcsín, gyorsan elmondjuk, hogy ezek a konyhák éppen annyira "ergonómikusak", mint bármely autó.

20083111457210.ola_vers_2.jpg

A tervezők, nem csupán a szépségre törekedtek, hanem megvizsgálták a háziasszonyok konyhai tevékenységét, és a bútorok funkcionalitását úgy alakították ki, hogy az adott munkafolyamathoz szükséges eszközök, megfelelően kézre essenek.

10ola20n_p074r_0.jpg

Vagy ha éppen egy garzonba, legény (leány) lakásba szánt bútorról van szó, akkor a kompaktság, és funkcionalitás a lényeg, az esztétikum mellett.

mini_cucine_venus.jpg

Nézzük meg ennek a "konyha-szekrénynek" a praktikusságát, az van benne ami egy garzonba éppen szükséges, és még szép is.

Kedves Hölgy olvasók, ha partnerük Ferrarián akadt meg  először a szemük, és csábultak el netán, akkor most kérjenek az otthonukba egy ilyen szép konyhát (ez nem a reklám helye), higgyék el párjuknak is tetszeni fog.

Acropolis-cucina-design-Snaidero-circolare.jpg

Viszont, ha ez éppen nem megoldható, már akár egy új "Pininfarina" kávéfőzővel is szebbé, vonzóbbá varázsolhatják konyhájukat!

lbpininfarina_1.jpgA posztjaink rendezetten megtalálhatóak a honlapunkon http://izek-muveszete.lapunk.hu/ .

Szólj hozzá!

Címkék: fagylalt kultúra utazás pápa szoba szállás bárány olaj szálloda főzés élmény táj torta festészet hal gasztronómia citrom ételek sajt pihenés borjú parmezán tagliatelle tőkehal kagyló mogyoró articsóka apartman olíva művészetek városnézés toscana ördöghal ízek italia szardinia Olaszország Film parmigaino regiano cozze


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr195280565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása