HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.06.02. 18:20 Ízek Művészete

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből
Modern művészetek
Szaniter

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből

Modern művészetek

Szaniter

cerasa_3.jpg

A legutóbbi, "modern művészetekkel" - iparművészet, formatervezés, - foglalkozó blogbejegyzésünk, a kerámia lapokat, csempéket, burkolóanyagokat érintette, így kézenfekvő, hogy a folytatásban, otthonunk legintimebb helyiségét, a fürdőszobát fogjuk egy kicsit "górcső alá venni".

Az, hogy az ember mennyire igényes a fürdőszobájára, nyilván függvénye a rendelkezésre álló anyagi erőforrásoknak, de azért valószínűleg hagyomány, kultúra kérdése is. Gondoljunk csak bele, hogy még akár pár évtizeddel ezelőtt is, mennyire "mostohagyereke" volt ez a lakáskultúrának!  Szinte hihetetlen, de a statisztikák szerint például Párizsban, még a hatvanas években is számottevő volt a fürdőszoba és WC nélküli lakások aránya. Ezek után, talán cseppet sem meglepő, egyik tehetősebbnek mondható vidéki ismerősöm kijelentése, amikor a hetvenes évek elején megépítette vadonatúj házát, miszerint a WC nála továbbra is a kert végében marad.

Szerencsére azóta már más időket élünk, ha megnézzük ezeket a képeket, egyértelműen kiderül, milyen fontos lett számunkra a lakásunknak ez a rejtettebb "zuga" is, és bizony hálásak lehetünk azoknak a tervezőknek, bátran nevezhetjük őket alkotóknak, akik felkínálják a szebbnél-szebb lehetőségek kiapadhatatlan tárházát.

05_Onto.jpg

Figyeljük meg az anyagok bátor használatát, a fa és a porcelán elegyítését.

63f6b61412c67e95fab91e65e74573fbc78dbfc4.jpg

Természetesen megjelenik az üveg is, mint az egyik legmutatósabb anyag

regia-bagno-peterpan-01-620x220.jpg

A tervezők otthonunk ezen eldugott részét is igyekeznek széppé, hangulatossá varázsolni, azt akarják, hogy itt is jól érezzük magunkat. Ilyen környezetben sokkal kellemesebben indíthatjuk és zárhatjuk a napunkat.

cerasa_1.jpgNézzük meg ezeket  a "fürdőszobákat"!  Képtelenség innen morcosan, letörten kilépni, reggel energiával tölt fel, este pedig segít ellazulni.

classic-high-gloss-lacquer-bathroom-52004-1532297.jpg

Axor_Urquiola_01.jpg

Ugye milyen szépek! Ki ne élvezné...

Természetesen ebben az esetben is  visszanyúlhatnánk az ókori rómaiakhoz, akik igen magas szintű  fürdőkultúrával rendelkeztek, és ha emlékeznek egyik korábbi bejegyzésünkre, amelyben bemutattuk a Villa Adriana fürdőinek mesés mozaikjait, akkor  nem is kell állításunkat nagyon bizonygatni.

800px_tragiccomicmaskshadriansvillamosaic.jpg

Vessünk egy pillantást az alábbi, ókori nyilvános illemhelyre!

images.jpg

i-bagni-pubblici-di-efeso.jpeg

Nyilvános, tehát tömeges, és ne feledjük, legalább 2000 éves! Mégis szembeötlő a kimunkáltság, a precizitás,  figyeljük meg például a márvány fellépőt. A korabeli mesterek utódai, aztán elkezdték csiszolni, szépíteni, díszíteni a kellékeket.

comoda.jpg

toilets2.jpg

Mindez hosszú időn keresztül rettenetesen drága, már-már megfizethetetlen volt az átlagember számára, mígnem  a XIX. század vége felé, az iparosodással, elkezdődik a szaniterek tömeggyártása.

IMG_5393-1.jpg

Az anyagok széles körének felhasználása, a megmunkálási variációk tárházának bővülése, mind-mind hozzásegít bennünket ahhoz, hogy csak a fantáziánk szabjon határt a lehetőségeknek.

mod_Dina_06.jpg

A mai kínálatból mindenki találhat már kedvére valót.

invisible-bathroom-5-246x300.jpg

Az egészen egyszerűtől...

Donne-al-bagno.-Affresco-ritraente-una-scena-termale-dellantica-Roma-unopera-magistrale-di-Alma-Tadema-reinterpretata-da-Mariani-Affresc.jpg

a klasszikusnak tetsző megoldásokon át a végtelenül modernig.

gsg-sanitari.jpg

Amennyiben fel szeretné hívni valamelyik ismerőse figyelmét erre a posztra, küldje el a képet ide, vagy a fenti képre kattintva képeslap formájában.

A posztjaink rendezetten megtalálhatóak a honlapunkon http://izek-muveszete.lapunk.hu/ .

Szólj hozzá!

Címkék: fagylalt kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj torta gasztronómia ételek sajt parmezán kolostor apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia szerzetesrend Olaszország Film


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr925339787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása