HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.03.06. 14:31 Ízek Művészete

Currys halszeletek
Napi receptajánlónk: Halételek

Currys halszeletek

cernia_bruna.jpg

Hozzávalók 4 személy részére:

4 szép vastag szelet tonhal vagy fűrészes sügér

1 fej hagyma

2 szár újhagyma

1 kiskanál reszelt gyömbér

1 kiskanál curry

2 kiskanál citromlé

Olívaolaj

Bors

curry-powder-horz.jpg

Elkészítés:

Melegítsünk fel két evőkanál olívaolajat egy serpenyőben, pirítsuk meg rajta a felaprított hagymát, amikor már kapott egy kis színt, tegyük bele a gyömbért, a curryt és 3-4 percig hagyjuk összeérni az ízeket. Ezután öntsünk hozzá 2 kiskanál citromlevet, egy pohár vizet, nagy lángon forraljuk össze az egészet, majd alacsony lángon még főzzük néhány percen át.

Most már belerakhatjuk a szószba a megmosott, szárazra törölt halszeleteket is, szórjuk meg egy kis sóval, frissen őrölt borssal, fedjük le és süssük oldalanként 5-5 percig.

Az elkészült halszeleteket, tegyük ki tányérokra, locsoljuk meg bőségesen szafttal és díszítsük a kis darabokra vágott újhagymával.

pesce-al-curry.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés ízek italia Olaszország


2013.03.05. 14:52 Ízek Művészete

Ruccolás gnocchi
Napi receptajánlónk: I primi piatti-Első fogások

Ruccolás gnocchi

cap122_1.JPGAz egyik előző nagy posztunkhoz kapcsolódik ez a híres jelenet.

Külön elismerés, dicséret jár annak, aki kitalálja, melyik filmből való!

Hozzávalók 4 személy részére:

1 kg lisztes burgonya

300 gr liszt

3 csokor ruccola

1 gerezd fokhagyma

100 gr pecorino sajt

8 evőkanál olívaolaj

Bors

6249592-pile-of-fresh-ruccola-lettuce-over-white-background.jpgElkészítés:

A megmosott ruccolából tegyünk félre egy kisebb adagot, a többit, a félbevágott fokhagymával együtt dogjuk forrásban lévő vízbe, fedjük le, és közepes lángon főzzük 2-3 percig. Ezután szűrjük le, hagyjuk kihűlni, majd aprítsuk fel, és picit sózzuk meg.

Közben tegyük fel főni a burgonyát héjában, ha már puha, hámozzuk meg, és krumplinyomóval törjük össze. Adjuk hozzá a lisztet, a ruccolát, ízesítsük két bőséges csipetnyi sóval, és gyúrjunk belőle lágy, puha tésztát, de a kezünkről le kell válnia.

A tésztából ökölnyi adagokat szakítunk, hosszú rúddá sodorjuk, majd ujjbegynyi darabokra vágjuk, és egyenként rányomjuk egy villa domború felére.

A gnocchikat beledobjuk forrásban lévő, sós vízbe, azonnal megkeverjük, és addig főzzük, amíg feljönnek a víz felszínére. Miután leszűrtük, borítsuk bele egy tálba, morzsoljuk a gnocchikra a pecorino sajtot, locsoljuk meg olívaolajjal, szórjunk rá frissen őrölt borsot és díszítsük a félretett ruccola levelekkel.

Gnocchi-al-pesto-di-rucola.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

2 komment

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2013.03.04. 12:32 Ízek Művészete

Garnélarák kéksajttal és rozmaringgal
Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek

Garnélarák kéksajttal és rozmaringgal

29120084347736_gambero.jpg

Hozzávalók 4 személy részére:

4 db nagyobb garnélarák

4 szelet hasaalja szalonna (pancetta)

100 gr kéksajt pl. gorgonzola

Balzsamecet

Friss rozmaring

Frissen őrölt fekete bors

gorgonzola-cheese1.jpg

Elkészítés:

Távolítsuk el a rákok páncélját (a fejét és farkát nem feltétlenül kell levágni), majd éles késsel picit vágjuk be a rák hátát és húzzuk ki a fekete „csúnyaságot”.

Szórjuk meg a garnélákat az apróra vágott rozmaringgal, frissen őrölt borssal és locsoljuk meg egy kevés balzsamecettel. Csavarjuk be a rákokat egy-egy szelet pancettába, ügyeljünk arra, hogy teljesen borítsa be, és tűzzük össze fogpiszkálóval. Tegyük be a hűtőszekrénybe, akár több órára is, mielőtt megsütnénk.

Lehetőség szerint a sütő grill részén süssük meg a garnélákat, oldalanként 5-5 percig, a pancetta legyen ropogós, de nehogy megégessük!

Miután kivettük a sütőből, helyezzük a rákokat egyenként, meleg tányérokra, morzsoljuk a tetejükre a kéksajtot, és azonnal tálaljuk.

gamberi.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2013.03.03. 11:20 Ízek Művészete

Tészta, film, sztárok
A tészta-, az olasz konyha megjelenése a XX. századi filmművészetben

Tészta, film, sztárok

A tészta-, az olasz konyha megjelenése a XX. századi filmművészetben

 spaghetti%20albertoneaccattone%20004.jpg

Amikor ennek a bejegyzésnek a tartalmán töprengtem, rögtön eszembe jutott egy nagyon fontos kérdés, vajon miért is olyan jelentős, pont az olasz konyha jelenléte, ennek a modern művészetnek a területén. A válasz, legalábbis számomra, igen kézenfekvő. Az olasz konyha, egyike a két nagy világkonyhának. A másik szerintem a kínai, persze lehet rajta vitatkozni, hogy labdába rúg-e francia „haute cuisine” vagy más néven „grande cuisine”, esetleg az indiai- vagy a mexikói, és így tovább. Azt azonban vitathatatlanul be kell látni, hogy elterjedtségében, elfogadottságában mindenképpen az olasz konyha az, amelyik lényegében mindent visz, a maga egyszerűségével, szerethetőségével.

novecento-il-pranzo-dei-contadini.jpgKépkocka Bernardo Bertolucci XX. Század című filmjéből

A spagettit, a pizzát, a legfinnyásabb gyerek is szívesen megeszi, illetve szinte minden háziasszony örömmel készít egy-egy, eredetileg az olasz konyhához köthető fogást, miután azok finomak és egyszerűek.

Attori_di_Harry_Potter_che_mangiano.PNGA Harry Potter gyerekszereplői, amint éppen pizzát esznek

Nyilvánvaló az étkezések szakrális jellege, ami egy-egy művész számára lehetőség a drámai helyzet, a kívánt hatás kibontására, a feszültség fokozására, illetőleg amennyire megjelenhet egy terített asztalnál a feszültség, a dráma, éppen annyira megjelenhet az öröm, a boldogság, a szerelem, a féltékenység. Egyszóval az asztalnál, az étkezések során, oly sok mindent lehet elmesélni, éppen ezért, bizony érdemes akár hosszú perceket is „áldozni” a filmből ezekre a jelentekre.

cap008.bmpKépkocka Federico Fellini Roma című alkotásából

Mielőtt továbbmennénk, fontos elmondani, hogy maguk az olaszok mérhetetlenül büszkék a saját konyhaművészetükre, és ez éppen annyira jellemző a világsztárokra, mint az egyszerű átlagpolgárra. Az itáliai csizma minden zegzugában, a vendéglős ott áll az ajtóban, fogad, és miután az asztalodhoz kísért elmondja, hogy aznap mit kapott a halpiacon hajnalban, vagy éppen melyik primőr zöldség kezdett el érni, és végre elkészíthette az első friss ételt belőle. Az egyszerű háziasszonyok is elmondják, melyik kistermelőtől szerzik be az olívaolajat, hol vásárolják a frissen gyúrt tésztát, vagy éppen a sajtot.

Nem véletlen tehát, hogy a mégoly nagy világsztárok is, mint Sophia Loren kiad pl. szakácskönyvet, vannak kimondottan neki tulajdonított receptek.

Sophia 212 K V.JPGSophia Loren és a „pasta”!

Mint ünnepelt filmcsillag

 

És az egyik leghíresebb filmszerepében

14 Sophia Loren La ciociara1962.jpgVittorio De Sica La Ciociara – Egy asszony meg a lánya -

Nyilvánvaló, hogy a spagetti, mint az olasz konyha egyik szimbóluma, már a némafilmek korában is megjelenik, de persze inkább a késői időszakában.

Totospaghettiminiposter archivioimmagini cinema _4eb2da9ff1df0.jpg

Művésznevén Totó, vagyis Antonio Focas Flavio Angelo Ducas Comneno di Bisanzio De Curtis Gagliardi (márki) a kor egyik nagyon nagy színészegyénisége, a kisember és az étkezés, olykor éhezés viszonyát megjelenítve, mutatja be a tésztát, illetőleg sokszor, mint a szegénység szimbólumát is használja.

catalo7.gif

Kilépve a némafilmek világából, megtalálhatjuk a spagettit Chaplin Diktátor című mozijában, mint negatív szimbólumot.

198590_366011220161287_1943337882_n.jpg

Láthatjuk amint a Diktátor – Chaplin - az olasz szövetségest, Benito Mussolinit, egy egész tál tésztával próbálja meg, egyébként sikeresen, nevetségessé tenni.

tumblr_m5jg86U51E1qiz3j8o1_500.gif

A háború után, az olaszországi fellendüléssel egyidejűleg, még inkább nyilvánvalóvá válik a szegénység és elkeseredettség, amit sokan külföldi munkavállalással, illetőleg kivándorlással próbálnak megoldani. A beilleszkedés, ahogy ez más nemzetek „fiai-lányai” esetében is nehézkes, az olaszokra különösen jellemző, hiszen akár Amerikában, akár máshol, a saját szokásaik rabjai maradtak. Nagyon jó példa erre Steno (Stefano Vanzina) 1954-ben készült, Un americano a Roma – Egy amerikai Rómában – című filmjének egyik jelenete:

3_g kicsi.jpg

Amerikát, csak a kor filmjeiből ismerő olasz kisember, az ottani életről álmodik, de mégis olasz marad a szokásaiban, amit megint és ismételten az asztalnál elfogyasztott étel jelképez, ami nyilvánvalóan és végtelenül egyszerűen nem más, mint a spagetti.

Federico Fellini 1954-ben bemutatott La Strada (Országúton) című alkotásában is központi helyet kap éppen úgy a tészta, mint maga az étkezés, még mindig inkább a szegénység, a nyomor bemutatásaként.

cap311.bmp

Láthatjuk, amint a főszereplő Zampano – Anthony Quinn –, az út mellett egy ütött kopott kis láboskából fogyasztja el vacsoráját. A vándorlás, ebben az időszakban nagyon jellemző Olaszországra, a nagyvárosok peremén, ekkor alakul ki számtalan nyomornegyed. A film egy következő jelenetében, a női főhős Gelsomina – Giulietta Masina –, egy jelenetsor végén, tulajdonképpen már nem is eszik, csupán tisztára törli a tányérját.

cap323.bmp

A filmben láthatunk kicsit vidámabb jelenetet is, amikor egy esküvői bőséges lakomát, és magát a vigadalmat figyelhetjük meg.

cap342.bmp

De az alkotó máris ellenpontozza a képsorokat, és ismét csak a tészta kap központi helyet, a cseléd, a szegény ember megjelenítésekor, aki nem ülhet az asztalhoz, hanem állva fogyasztja el az ételét.

cap354.bmp

Az 1954-ben készült, a vágyakat és a vándorlást bemutató filmek után, szépen lassan kezd megvalósulni az „olasz álom” és ismételten virágzásnak indul ez a csodálatos ország, lassan eltűnnek a távolságok, és végre egy igazi nemzetté forr össze, az olykor, ugyan csupán nyelvjárásnak titulált, de azért mégis egészen eltérő nyelvet beszélő észak- és dél olasz. Szépen lassan kezdik felismerni a gasztronómia területén az értékeiket, ami megjelenik a filmművészetben is.

Ismét Federico Fellini egyik 1960-ban forgatott filmremekéhez nyúlunk, a La Dolce Vita – Édes élet – című alkotásához. Ebben a filmben az olasz pizza, már teljes mértékben olasz jelképnek, egyértelműen pozitív értelemben vett szimbólumnak mutatkozik. Nézzük a filmkockát közelebbről:

cap457.bmp

Megérkezik Rómába az ünnepelt világsztár – Anita Ekberg –, akit a repülőtér kifutóján, frissen készített pizzával, Olaszország jelképével várnak, kínálnak meg. Már láthatjuk az elfogadást is, hiszen a művésznő szemmel láthatóan élvezettel kóstolja meg az ételt. A külföldi sztár, kortársaihoz, az egész világ filmes szakmájához hasonlóan, örömmel jön Olaszországba forgatni, ezekben az években a Cinecittában ( Itália Hollywood-ja ) több világsiker születik.

Nyilvánvaló, hogy az étkezések, a művészet kifejező eszközei, és míg a korábbiak során inkább a szegénység bemutatására szolgáltak, ekkor már a jólétet mutatják be. A film egy másik jelenetében, a jómódú olaszok összejövetelét is, nyilvánvalóan tányérral a kézben ábrázolja.

cap564.bmpFederico Fellini La Dolce Vita Alain Cuny és Marcello Mastroianni.

A következő híres képsorokon ismét az asztalé, az étkezésé a főszerep, amikor apa és fia találkoznak Róma akkortájt legfelkapottabb utcáján, a Via Veneton, egy étteremben, és kibeszélik kettejük problémáját, miközben tanúi lehetünk a korszak oly jellemző nyüzsgő éjszakai életének.

cap594.bmp

Ez egy aranykor, amikor az olasz film, az olasz élet, a valódi „Dolce Vita” vonzza a világot, számtalan világhírű filmművész jár forgatni a Cinecittaba, és szinte kötelezően fényképeztetik magukat étkezés, vagy éppen tésztafőzés közben.

dean-martin-and-john-wayne-make-pasta.jpgIlyen például John Wayne és Dean Martin, akik éppen tésztát főznek:

Vagy Charlton Heston, aki éppen Olaszországban forgatja a világsikerű Ben Hur című filmet

55 1.jpg

Esetleg Gina Lollobrigida, aki saját kezével készít spagettit

Gina.JPG

De enni is szereti

f2spaghetti.jpg

sőt, kínálja is Vittorio Gassmannak.

gasman%20e%20gina javított.jpg

De láthatjuk Federico Fellinit is, amint éppen tésztát eszik

fellini%20spaghettisantamarinella%20001.jpg

Vagy éppen Romy Schneider és Alain Delon

ANSAd54e6289398ed265f8a76ab12eccae2_672-458_resize.jpg

Máris elérkeztünk a meseszép hatvanas évekig, és mennyi érdekes jelenetet nézhettünk végig. Hamarosan folytatjuk, hiszen még számtalan olyan olasz és külföldi filmet találtunk, melyek a főzést, az olasz ételek bemutatását, művészetük eszközének tekintik.

Szerelmet, szenvedélyt, boldogságot, keserűséget mutatnak be rajtuk keresztül.

 

Reméljük, velünk tartanak a folytatásban is.

(A bejegyzéseink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2013.03.02. 19:15 Ízek Művészete

Zeppole di San Giuseppe - Szent József fánkjai
Napi receptajánlónk: Édességek

Zeppole di San Giuseppe - Szent József fánkjai

Farina.jpg

Dél-Olaszország több tartományában, kialakult az a szokás, hogy a tehetősebb családok lakóhelyükön, kora tavasszal valóságos lakomákat rendeztek, ahová meghívták a szegényebb sorban élőket és a házigazdák, saját maguk szolgálták fel a különféle fogásokat vendégeiknek. Ez az ősrégi rítus, a történelem „leghíresebb” édesapja, Szent József - a szegények védelmezője - tiszteletére született és a mai napig megrendezésre kerül a Salentói-félsziget (Puglia délkeleti része) bizonyos területein.

A híres „Szent József lakmározások” alkalmával hagyományos, helyi finomságokat, különlegességeket készítenek és a pazar étkezések végére a koronát természetesen a Zeppole teszi fel.

Az eredeti, legelterjedtebb pugliai receptet ismerhetik most meg.

5972707-riccioli-di-burro-in-una-ciotola-di-vetro.jpg

Hozzávalók 6-8 személy részére:

150 gr liszt

40 gr cukor

70 gr vaj

3 db tojás

1 db citrom

Porcukor

Olaj a sütéshez

Koktélcseresznye vagy meggy szemek a díszítéshez

8-zeppole-di-san-giuseppe-fritte-400x300.jpg

4 dl sárgakrémhez:

5 db tojás sárgája

10 dkg cukor

5 dkg liszt

5 dl tej

1 egész rúd vanília

110699_vanilia01.jpg

Elkészítés:

Kezdjük a sárgakrém elkészítésével.

A tojásokat a cukorral verjük kifehéredésig, ezután keverjük bele a lisztet.

Közben a tejet forraljuk fel a kikapart vaníliával, majd adjuk hozzá a cukros-lisztes tojássárgájához. Ezután gőz fölött addig keverjük, amíg annyira besűrűsödik, hogy egy kanál hátulján bevonatot képez. Ha már elég sűrű, vegyük le a tűzről és időnként megkevergetve, hagyjuk kihűlni.

Most következik a tészta.

Melegítsünk egy mélyebb edényben 250 ml vizet, dobjuk bele a vajat és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, gyors mozdulatokkal keverjük bele a lisztet. Tegyük vissza a tűzre, és pár percig szárítsuk a keveréket. Öntsük ki egy tálba és várjuk meg, míg langyos lesz, ezután adjuk hozzá a cukrot, a citrom lereszelt héját, majd egyenként dolgozzuk bele a tojásokat is. Amikor már egy teljesen homogén tésztát kapunk, adagoljuk egy nyomózsákba, amire csíkos fejet helyezünk. Vágjunk ki sütőpapírból 8 cm-es négyzeteket, mindegyiket kenjük be egy kis olajjal, és a közepükre nyomjunk spirál alakban egy tésztakupacot. Melegítsünk fel bőséges mennyiségű olajat kb. 170 fokra egy sütőedényben, és a kis négyzet lapocskák segítségével csúsztassuk bele a tészta-halmokat, egyszerre nem több mint 3-4 adagot. Süssük közepes lángon, többször megforgatva, hogy szép egyenletes színt kapjanak. Szedjük ki a „fánkocskákat”konyhai papírtörlőre, itassuk fel a felesleges zsiradékot, majd töltsük meg mindegyiket krémmel, a tetejükre tegyünk egy szem cseresznyét vagy meggyet, szórjuk meg porcukorral és tálaljuk.

zeppole-di-san-giuseppe1.jpg

 

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


süti beállítások módosítása
Mobil