HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.02.28. 15:29 Ízek Művészete

Oldalas paradicsomszószban
Napi receptajánlónk: Húsok

Oldalas paradicsomszószban

PUNTINE DI MAIALE_2.jpg

Hozzávalók 4 személy részére:

500 gr sertésoldalas

400 gr pennette rigate (apró penne tészta)

1 fej hagyma

1 liter paradicsomszósz

4 evőkanál olívaolaj

Provola vagy Pecorino sajt

Bors

PecorinoToscano.jpg

Elkészítés:

Pároljuk meg a felszeletelt hagymát az olívaolajban, majd tegyük bele a nagyobb darabokra vágott oldalast is és időnként megforgatva, hagyjuk pirulni néhány percig (amíg a hús ki nem fehéredik). Ezután öntsük hozzá a paradicsomszószt, sózzuk, borsozzuk és főzzük kb. 1 órán keresztül (szükség szerint önthetik hozzá egy kevés vizet).

Közben a tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben, szűrjük le és az elkészült szószos hússal együtt tálaljuk. A tetejét szórjuk meg bőségesen sajt forgáccsal.

Penne-al-sugo-575x262 1.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2013.02.27. 15:46 Ízek Művészete

Tepsis kardhal
Napi receptajánlónk: Húsok

Tepsis kardhal

pescespada2.jpg

Hozzávalók 2 személy részére:

2 szelet kardhal

1 fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem

3-4 evőkanál paradicsomszósz

2 evőkanál száraz fehérbor

2 evőkanál olívaolaj

Bors

vino-bianco-1.jpg

Elkészítés:

A megmosott petrezselymet, a megpucolt hagymát és fokhagymát darálógépben aprítsuk össze. Egy sütőtál aljára öntsünk egy kevés olívaolajat, szórjuk rá a felaprított zöldségek felét, kenjük szét egyenletesen a paradicsomszószt, a tetején helyezzük el a halszeleteket és fedjük be a maradék zöldség keverékkel. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg egy kis olívaolajjal és a száraz fehérborral. Süssük 180 fokos sütőben 30 percig és melegen tálaljuk.

IMG_7459.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés ízek italia Olaszország


2013.02.26. 16:30 Ízek Művészete

Csőben sült brokkoli sajttal
Napi receptajánlónk: I primi piatti-Első fogások

Csőben sült brokkoli sajttal

images.jpg

Hozzávalók 4 személy részére:

1 kg brokkoli

100 gr hasaalja szalonna

30 gr vaj

120 gr scamorza vagy provolone sajt

200 ml tejszín

500 ml tej

1 db tojás

30 gr liszt

Szerecsendió

Oregánó

Bors

buy spanish pancetta online.jpg

Elkészítés:

Pucoljuk és mossuk meg a brokkolit, szedjük rózsákra, majd főzzük forrásban lévő sós vízben 10-15 percig. Egy csöppnyi olívaolajon pirítsuk ropogósra, az apró kockákra vágott szalonnát, a felesleges zsiradékot itassuk fel konyhai papírtörlővel.

Készítsünk besamel mártást a szokásos módon: a vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Ezután tegyük bele a tojást, a pirított szalonnát, az egészen pici darabokra szelt sajtot, a tejszínt és fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.

Egy tűzálló tál aljára rakjuk le a brokkoli rózsákat, borítsuk be az elkészített szósszal, szórjunk rá oregánót, és rakjuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 20 percre, a legvégén tegyük felső lángra pár percre, hogy szép arany színűre süljön a teteje.

Melegen tálaljuk.

baked-broccoli-swiss-parmesan-kalynskitchen.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2013.02.26. 07:35 Ízek Művészete

Cékla carpaccio naranccsal
Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek

Cékla carpaccio naranccsal

okoriegeszsegcekla_8QMT1259868759.jpg

Hozzávaló 4 személy részére:

3 db kisebb cékla

2 db narancs

1 csokor petrezselyem

1 kiskanál köménymag

3 evőkanál olívaolaj

Bors

FA0076-Arancia.jpg

Elkészítés:

A céklákat jól mossuk meg, ha szükséges kefével is súrolhatjuk, és egészben tegyük fel főni, annyi vízben, hogy ellepje. Fedő alatt, kis lángon puhítsuk, a főzővízbe tegyünk egy kis cukrot, így nem veszti el a színét. Leszűrve hideg vízbe rakjuk, mert úgy a héja könnyebben leválik, majd meghámozzuk.

A köménymagot szórjuk egy teflon edénybe, enyhén pirítsuk meg, majd öntsük rá az olívaolajat és még 5 percig, pirítsuk egészen kis lángon.

Hámozzuk meg a narancsokat és szedjük szét gerezdekre egy tálka fölött, amibe összegyűjtjük a lecsöppenő levet. A céklákat szeleteljük vékonyra, rakjuk egymás mellé egy tálra, felváltva a narancs gerezdekkel. A narancsok felfogott levéhez, öntsük hozzá az olívaolajban pirított köménymagot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és ezzel a kis öntettel, locsoljuk meg a narancsos céklát. Tálalás előtt díszítsük frissen felaprított petrezselyemmel, pirított kenyérrel kínáljuk.

carpaccio-di-barbabietola-allarancio.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2013.02.24. 09:56 Ízek Művészete

Az olívaolaj
Az olasz konyha alapanyagai,
legfontosabb elemei

Olívaolaj

degustazione-olio-oliva.jpg

Az olasz konyha alapvető zsiradéka, amit éppen úgy használnak főzéshez, mint egyszerűen a saláták ízesítéséhez.

16-maggio-insalata-di-lattuga-con-dressing-dhummus-mmagine-166.jpg

Az olívaolaj az olajfa (Olea europaea) csonthéjas terméséből, az olajbogyóból előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű, szobahőmérsékleten folyékony növényi zsiradék. A mediterrán konyha egyik alapvető hozzávalója. Napjainkban, Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban készítik a legtöbb olívaolajat.

o14.jpg

Története

Homérosz az olívaolajat „folyékony aranynak” nevezte. Az ókori Görögországban az atléták rituálisan dörzsölték be vele testüket. Az olívaolaj a Földközi-tenger népeinek több volt, mint puszta élelmiszer: kifogyhatatlan forrása a varázslatoknak és csodáknak, a hatalmas vagyonnak és erőnek. Amellett, hogy élelmiszerként fogyasztották, az olívaolajat vallási rítusoknál, gyógyszerek alapanyagaként, lámpába olajként, szappan készítésére és a bőr ápolására is használták. Az olajág régóta a béke szimbóluma is. A Biblia özönvízről szóló részében, egy olajágat tartó galamb jelenti a megmenekülést.

olio-extravergine-di-oliva-lacropoli-di-puglia.jpg

Az olajfa a Földközi-tenger környékén őshonos; a vad olajbogyókat már a neolitikus ember is gyűjtötte, i. e. 8000 körül. A vad olajfa őshazája Anatólia. Nem tisztázott, hol kezdték el termeszteni, Anatóliában i.e. 6000 körül, vagy a levantei partok mentén egészen a Sínai-félszigetig tartó területen i.e. 4000 körül, vagy valahol Mezopotámiában, a Termékeny félhold területén i.e. 3000 körül.

Széles körben elterjedt vélemény szerint, elsőként Kréta szigetén termesztették. A legkorábbról fennmaradt olívaolaj amfóra i.e. 3500-ból származik, bár az olajfa termesztését i.e. 4000 körülire teszik. Más nézetek szerint elsőként a kánaániták sajtoltak olajat i.e 4500 körül, a mai Izrael területén.

Mint táplálék

13093.jpg

Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz: linolsavat, linolénsavat és arachidonsavat (F-vitaminnak is nevezik ezeket a zsírsavakat).

Az olívaolaj természetes antioxidánsai az A-, D-, E-vitamin és a béta-karotin. Másodlagos növényi anyagai apolifenolok és a tokoferolok. Erősíti az izomsejteket és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén is.

olio-di-oliva_cosmesi.jpg

Könnyen emészthető, mert gyorsan felbomlik (szétoszlik, emulgeál) az emésztőrendszerben. Erős epehajtó hatása van, rendszeres fogyasztása megakadályozza az epekövek kialakulását. Kis mennyiségben zsírszegény étrendekben is jól hasznosítható (máj-, epe-, hasnyálmirigy-betegségek stb.). Gyomorsavcsökkentő hatású. Nagy D-vitamin-tartalma segíti a kalcium beépülését a csontokba. Az A-vitamin a szem megfelelő működésére, a haj és a bőr egészségére van hatással.

shutterstock_5932786_big-300x300.jpg

Epidemiológiai kutatások bizonyították, hogy a telítetlen zsírsavak nagyobb arányú fogyasztása - amiben az olívaolaj gazdag - csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Nagy mennyiségű klinikai adat támasztja alá, hogy az olívaolaj fogyasztása védi az érrendszert a meszesedéstől. Csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozza a koleszterin lerakódását az erek falán. Emellett gyulladáscsökkentő, antitrombotikus, vérnyomáscsökkentő és értágító hatással rendelkezik mind emberekben, mind állatokban.

Olívatermesztés Európában

Az olívaolaj őshazája Görögország, ahogy Homérosz is megírta, ahol bőséges a napsütés, enyhe az időjárás és kitűnő a táptalaj olíva termesztésre. A több évezredes tapasztalat lehet a magyarázata annak, hogy a görög olívaolaj 80 százalékban „extra szűz” minősítést kap. Főbb olívabogyóból készült élelmiszerek:

•          olívaolaj

•          olívabogyó

•          olívapaszta.

 

Magyarországon az olívaolaj fogyasztás kultúrája még csak kialakulóban van, ezért a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy mit jelent pontosan az Extra Szűz, illetve a sansa kifejezés, és ezt kihasználva a gyártók és forgalmazók gyakran megtévesztik a gyanútlan vásárlót az "olívaolaj" felirattal.

olio-extravergine-biologico---dieta-mediterranea_576x460.jpg

Az Extra Szűz olívaolaj előállításának gondosságára jellemző, hogy semmiféle természetes szennyeződés nem maradhat a préselésre váró olajbogyók között! A frissesség jegyében az olajbogyókat a leszedés után 24 órával lepréselik, hogy jó minőségű Extra Szűz olívaolajat nyerhessenek. A szűrés és a palackozás folyamata során sem oldószert, sem hőt nem alkalmaznak. Az olajhoz nem adnak hozzá sem tartósítószert, sem adalékot. Az Extra Szűz olívaolaj a természetes előállítási folyamat után megőrzi eredeti zamatát és vitamintartalmát, ezen kívül telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag.

Eközben a szintén, egyébként helytelenül, olívaolajként hirdetett sansa - amely pomace és orujo néven is kapható - a sajtolás során keletkező maradványokból készülő zsiradék, melyet oldószerrel nyernek ki a megmaradt olívamasszából. Ez azt jelenti, hogy a már kisajtolt olívamasszát vegyi úton oldják ki újra, majd ahhoz, hogy annak valami íze legyen, 1 %-ban Extra Szűz olívaolajat adnak hozzá. Ezen 1 % alapján a gyártók és a forgalmazók feljogosítva érzik magukat, hogy használják az olívaolaj kifejezést, holott az csupán egy olíva-olajpogácsából készült olajat takar, amely megnevezést - a törvény előírásainak értelmében - minden így előállított termék esetében fel kellene tüntetni a termék címkéjén.

Schema_produzione.jpg

A silány minőségű, olcsó készítmény a mediterrán országok legtöbbjében ma már kereskedelmi forgalomba alig kerül, minőségét ez éppen eléggé bizonyítja. Magyarországon azonban a megtévesztő címkéknek és a vásárlók tájékozatlanságának köszönhető az, hogy a fogyasztók a legtöbb esetben az ár és nem a minőség alapján választják az olcsó mellékterméket, az Extra Szűz olívaolaj helyett. Így míg más európai országban száz olívaolaj vásárlásból összesen kettő sansa, addig hazánkban százból hatvan alkalommal a sansa mellett döntenek a vásárlók.

Az Extra Szűz olívaolaj kedvező élettani hatásainak ismeretében a fogyasztók tájékoztatása kiemelt fontosságot kellene, hogy kapjon hazánkban, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések tekintetében vezeti a nemzetközi statisztikákat.

Az olívaolaj nem véletlenül lett az elmúlt évezredek alatt az örök élet, a lelki béke és a nyugalom jelképe. Érdemes hinni a mediterrán országok lakóinak, akik azt vallják: meg kell adni a tiszteletet ennek a fának, termésének, és nem utolsó sorban önmagunknak.

resizer.jpg

Az olívaolaj Itáliában, olyan, mint a bor. Ahány fajta olíva bogyóból készül annyiféle az aromája, ahány termelő készíti annyi féle ízvilág alakul ki, nem beszélve a termőterületről, a talajról, a szüretelés pillanatától. Az igazi gurmandok, amikor rátalálnak a számukra legkellemesebb ízű olajra valamelyik kistermelőnél, rögtön „lecsapnak” rá, évekre leszerződnek, és lényegében lábon felvásárolják az adott termelő teljes évi készletét.

0e73c7d07d2ef0de236c2144aab1f174_big.jpgAz olívaolaj az olaszoknak nem egyszerűen „zsiradék”, hanem valami, amiért lelkesedni lehet, amit imádni lehet, és amit élvezni lehet és érdemes.

A jó olívaolaj elkészítése éppen annyira művészet, mit egy kiváló bor előállítása, és éppen annyi örömöt okoz, mint egy-egy jobb kávé elfogyasztása.

250x.gif

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

 

Felhasznált cikkek:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ol%C3%ADvaolaj

http://olivae.hu/extra_szuz_olivaolaj_d.php

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


süti beállítások módosítása
Mobil