HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.02.04. 13:36 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek

Pugliai focaccia

pomodorini.jpg

Eredetileg Puglia régióból származó recept, azonban napjainkban már Olaszország szerte előszeretettel készítik.

A tetejére a hagyományos koktélparadicsom-olívabogyó kombináció helyett, lehet tenni hagymát, vagy bármiféle egyéb zöldségfélét is.

Hozzávalók 4 személy részére:

250 gr 00 liszt

250 gr durumliszt

150 gr főtt burgonya

8 evőkanál olívaolaj

1 csomag 25 gr-os élesztő

1 kiskanál só

1 kiskanál cukor

300 ml langyos szénsavas víz

20 db koktélparadicsom

20 szem olívabogyó

Oregánó

olive-branch-with-black-olives.jpg

Elkészítés:

Keverjük össze a kétféle lisztet, adjuk hozzá a megtisztított, szétnyomott főtt burgonyát, 6 evőkanál olívaolajat, a 100 ml langyos, szénsavas vízben feloldott élesztőt, a sót és a cukrot. Legalább fél órán keresztül kell összedolgoznunk a hozzávalókat, a maradék vizet fokozatosan tegyük bele, hogy végül lágy tésztát kapjunk, csak éppen hogy ragadjon a kezünkhöz.

Helyezzük egy mély tálba, csavarjuk be egy plédbe és hagyjuk meleg helyen kb. 4 órán át kelni.

Amikor szépen megkelt, kenjünk ki olajjal egy 30 cm x 40 cm tepsit, majd simítsuk el rajta egyenletesen a tésztát. A tetejét locsoljuk meg olívaolajjal, rakjuk a tésztára a félbevágott paradicsomokat, a magos felükkel felfelé és az egész olívabogyókat is.

Szórjuk meg oregánóval és egy kevés sóval, ezután tegyük be a 200 fokra előmelegített sütőbe, 25-30 percre. A teteje szép aranyszínű legyen, de arra nagyon ügyeljünk, nehogy túlságosan megsüljön, mert akkor kemény és száraz lesz.

Kicsit hagyjuk hűlni és szeletekre vágva tálaljuk.

P1010195 k.JPG

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Amennyiben fel szeretné hívni valamelyik ismerősének a figyelmét erre az ételre, küldje el a fotóját a képeslapküldő rendszerünkön keresztül!

http://izek-muveszete.lapunk.hu/kepeslap_kuldes.php?u=109179&t=1&a=108061

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2013.02.03. 11:46 Ízek Művészete

Articsóka „szüret”, főzés és borkóstolás az Etruszk tengerparton

page.jpg

 

Articsóka „szüret”, főzés és borkóstolás az Etruszk tengerparton

 

165.jpg

http://izek-muveszete.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1181930

Program:

1.nap:

Érkezés Firenzébe a kora délutáni órákban. Rögtön belevetjük magunkat a „sűrűjébe”, első állomásunk a Cerreto Guidiben található Medici Villa, melyet 1556-ban I. Cosimo de Medici kezdett építtetni és egy rejtélyes gyilkosság helyszíne is volt.

cerreto_guidi_1.JPG

http://izek-muveszete.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1179204

Folytatjuk utunkat végig az Etruszk tengerparton, a szállásunk Campiglia Marittima közelében egy jellegzetes Agriturismoban lesz. A háziasszonyunk Tiziana azt ígérte, hogy egy tipikus Toszkán vacsorával vár minket.

szállás.jpg

http://izek-muveszete.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1182883

http://izek-muveszete.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1183266

2.nap

Másnap, a bőséges reggeli után, a Baratti öböl és Populonia az úti célunk, amely leglátványosabb bizonyítéka az ősi etruszk kultúrának. A Baratti-öbölben 80 hektáron terül el a szabadtéri Archeológiai Park, ahol az építészeti kultúrán túl, az akkori világ egyik legfontosabb vaskitermelő-, feldolgozó- és kereskedő városának mesterségébe tekinthetünk be. Fel kell azonban mászni a dombtetőre, hogy a felejthetetlen emléket teljessé tegyük. Végigsétálunk a középkori falucska rövidke utcáin, majd a reneszánsz kori kastély árnyékából élvezzük a csodálatos tengeri panorámát.

15580_piombino_parco_archeologico_di_baratti_e_populonia_necropoli_delle.jpg

http://izek-muveszete.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1181930

 

Kicsit szusszanunk egy helyi kis étteremben, aztán máris indulunk vissza az agriturismóba, ahol kezdetét veszi a serény munka, házigazdáink irányítása mellett, részt veszünk az articsóka szedésében, kicsit közelebbről megismerkedhetünk a nálunk ritkaságszámba menő növénnyel.

artichokes.jpg

Ezután közösen nekilátunk a főzésnek, a legkülönfélébb fogásokat fogjuk elkészíteni, melyeknek mind az articsóka lesz az alapja. A mai napra nem marad más, mint a jól megérdemelt vacsora elfogyasztása, finom borok kíséretében.

CARCIOFIALBRIE.jpg

3. nap

Ezt a napot a bor, a gasztonómia és a művészetek együttes élvezetére szánjuk. Talán kevésbé ismert, mint a Chianti borvidék, de bizony az etruszk partszakasz mentén található Toszkána egyik legszebb borútja. Kihagyhatatlan állomásai, a Bolgheriben lévő várkastély körül elterülő hatalmas szőlőbirtok, ahová az olasz költő, Giosué Carducci (1835-1907), az olasz irodalom első Nobel-díjas alkotója által megénekelt híres Ciprusok sugárútján keresztül jutunk el.

Viale_dei_Cipressi,_Bolgheri,_Castagneto_Carducci1.JPG

„A ciprusok, melyek kettős sorát ott

látod Bolgheri s San Guido alatt,

mint ifjú és száguldó óriások,

elém ugráltak, hogy láthassanak.”

foto1.jpg

Mindenképpen meg kell látogatnunk a San Guido birtokot, hogy megkóstolhassuk az immáron világhíres D.O.C. Bolgheri Sassicaia borukat,

bolgheri-sassicaia.jpg

valamint lehetőség szerint útba ejtjük az Ornellaia birtokot, ahol a hordalékos, vulkánikus és tengeri talaj keveredése, kiváló Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot születését eredményezi. Végül, de nem utolsósorban, megpróbálunk bejutni az Antinori márkik egyik szentélyébe is, a Guado al Tasso birtokra.

Cantina Sassicaia 004.jpg

Mielőtt visszatérnénk a szállásunkra, búcsúzóul még sétálunk, az Olaszország legszebb települései közé beválasztott kis helység, Suvereto középkori utcácskáin, itt úgy érzi az ember, hogy szinte megállt az idő.

3796256118_6a523ba930_z.jpg

Rövid, de annál tartalmasabb toszkánai kiruccanásunkat, helyi specialitásokból összeválogatott vacsorával zárjuk.

(Az ajánlott programjaink  megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon:

 izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2013.02.02. 13:27 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Édességek

Mandulás keksz

Mandorle-pelate.jpg

Hozzávalók:

130 gr vaj

130 gr liszt

130 gr hámozott mandula

130 gr cukor

images.jpg

Aprítsuk fel a mandulát és dolgozzuk össze a vajjal, a liszttel és a cukorral. A tésztából formázzunk egy labdát, csavarjuk be folpackba és egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe.

Nyújtsuk ki a tésztát 2 cm vastagságura, egy pohár segítségével vágjunk ki 3 cm-es kis köröket, villával húzzunk rájuk csíkokat, a tetejükre tegyünk egy szem mandulát és 160 fokos sütőben, süssük 15 percig.

Rögtön ki is lehet próbálni, annyira egyszerű!

Piatto-pronto-biscotti_dettaglio_ricette_slider_grande3.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés ízek italia


2013.01.31. 17:34 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Húsok

Mimóza csirke

recetas.jpg

Semmi ördöngösség nincs ebben a receptben, a nevét onnan kapta, hogy a tetejére szórt petrezselyem és felaprított kemény tojás keveréke, kicsit emlékeztet a mimózára.

Hozzávalók 6 személy részére:

1,2 kg-os csirke

2 db tojás

1-2 babérlevél

1 gerezd fokhagyma

1 fej hagyma

1 csokor petrezselyem

1 pohár fehérbor

1 csipetnyi kurkuma vagy ízlés szerint curry

Kevés húsleves alaplé

Liszt

Bors

baberlevel_egesz_250.jpgElkészítés:

A megtisztított, megmosott csirkét vágjuk darabjaira, és szórjuk be liszttel. Egy széles serpenyőben 3 evőkanál olívaolajon pirítsuk meg a csirke darabok mindkét oldalát, majd tegyük hozzá a felaprított hagymát, a babérlevelet és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg a pohár borral és miután elpárolgott, öntsünk a húsra két merőkanál húsleves alaplevet, amiben előtte feloldottuk a kurkumát (vagy a curryt). Fedjük le és hagyjuk főni 30 percig.

Közben főzzük keményre a tojásokat, ha kész pucoljuk meg, szeljük egészen apróra és a felaprított petrezselyemmel együtt, szórjuk a puhára főtt csirke tetejére.

untitled.bmp

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2013.01.30. 13:43 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Halételek

Kardhal pizzaiola módra

14956.jpg

Gyakran találkozunk olasz receptek leírásánál, hogy valamilyen ételt „alla pizzaiola” módon készítenek el.

Eredetét illetően nincsenek pontos adataink, de majdnem biztosra vehető, hogy nápolyi gyökerei vannak.

Lényegében egy szószról beszélünk, sikerének titka, egész egyszerűen csupán abban rejlik, hogy rém könnyű elkészíteni és egy sor ételhez felhasználható.

Hozzávalók 4 személy részére:

4 szép szelet kardhal

500 gr friss paradicsom

2 gerezd fokhagyma

20 szem fekete olívabogyó

40 gr kapribogyó (nem feltétlenül szükséges)

Bőséges mennyiségű oregano

4 evőkanál olívaolaj

Bors

pomodoro.jpg

Elkészítés:

A halszeleteket szórjuk meg bőségesen oregánóval, locsoljunk rájuk olívaolajat és hagyjuk 30 percig pácolódni.

Aprítsuk fel a paradicsomokat, az olívabogyókat és ízlés szerint a folyóvíz alatt leöblített kapribogyót is.

Teflon edényben, kevés olívaolajon kicsit pirítsuk meg a nagyobb darabokra vágott fokhagymát, tegyük bele a halszeleteket és süssük mindkét oldalukat 5-5 percig. Ezután vegyük ki a halat, öntsünk az edénybe egy kis páclevet, keverjük hozzá a paradicsomot, az olíva-és kapribogyókat, majd hagyjuk néhány percig főni. Ekkor visszahelyezzük a halszeleteket is a szószba, és még 10 percig főzzük az egészet, a legvégén sózzuk, borsozzuk.

Látványnak sem utolsó ez a fogás!

untitled.bmp

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


süti beállítások módosítása
Mobil