HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.01.29. 14:00 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: I primi piatti-Első fogások

Bucatini brokkolival és sáfránnyal

bucatini1.jpg

Hozzávalók 4 személy részére:

320 gr bucatini tészta

1 kg brokkoli

30 gr fenyőmag

50 gr mazsola

1 kis zacskó sáfrány

1 fej hagyma

5 db szardella

Olívaolaj

Bors

images.jpg

Elkészítés:

Áztassuk be a mazsolát langyos vízbe. A brokkolit megtisztítjuk, rózsáira bontjuk és megmossuk, majd forrásban lévő enyhén sós vízbe dogjuk és fedő alatt addig főzzük, amíg megpuhul.

Egy serpenyőben melegítsünk fel 3 evőkanál olívaolajat, pirítsuk meg benne a feldarabolt hagymát, tegyük bele a szardellákat, nyomjuk szét villával, ezután rakjuk hozzá a megpuhított mazsolát, a fenyőmagot, a leszűrt brokkolit, a sáfrányt, egy bögrényit a brokkoli főzőlevéből, sózzuk, borsozzuk, és az egészet hagyjuk főni együtt 10-15 percig.

Közben a tésztát főzzük ki bőséges, sós vízben, szűrjük le és öntsük a brokkolis keverékhez, forgassuk össze, és rögtön tálalhatjuk is.

untitled.bmp

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2013.01.29. 13:55 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek

Mortadella hab

3009mortadella (1).jpg

Hozzávalók:

250 gr ricotta

320 gr mortadella

8 evőkanál tejszín

40 gr parmezán sajt

Bors

parmigiano_forma_e_trancio.jpg

Elkészítés:

Vágjuk fel a mortadellát kockákra, tegyük be a mixerbe, aprítsuk össze, adjuk hozzá a ricottát, a reszelt parmezánt, a tejszínt, sót, borsot és keverjük addig, amíg teljesen krémszerű nem lesz. Legalább fél órára rakjuk be a hűtőszekrénybe.

A legegyszerűbb és egyben a legmutatósabb habzsákkal kinyomni, amire csillag alakú fejet helyezünk.

Pirított kenyéren kínáljuk.

untitled.bmp

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2013.01.25. 13:00 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Édességek

Karneváli csigák

81.jpg

Hozzávalók:

1 kg liszt

650 ml tel

400 gr ricotta

25 gr cukor

25 gr vaj

3 db tojás

1 db élesztő

15 gr só

2 zacskó vanillin-cukor

50 ml Vodka

30 ml Rumaroma

4 db narancs

Olaj a sütéshez

vodka-martini-glass-400x400.jpg

Elkészítés:

Egy keverőtálban dolgozzuk össze a ricottát, a cukrot, 325 ml tejet, a rumot, a vodkát egy kevés liszttel. Az élesztőt futtassuk fel langyos tejben, majd öntsük a keverékhez, ezután egyenként adagoljuk hozzá a tojásokat, tegyük bele a feldarabolt, puha vajat, a sót, a maradék lisztet és a narancsok lereszelt héját. Alaposan dolgozzuk ki a tésztát (keverhetjük géppel is), majd hagyjuk kelni meleg helyen legalább 1.30 órán keresztül.

Egy mély edényben melegítsünk fel bőséges mennyiségű olajat és egy nyomózsák segítségével, formázzunk közvetlenül az olajba kisebb csigákat. Süssük mindkét oldalukat aranysárgára, amikor kiszedjük, itassuk le a felesleges zsiradékot konyhai papírtörlővel, a tetejüket szórjuk meg vagy kristály-vagy porcukorral.

chiocciole brioche alla vaniglia con uvetta.JPG

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2013.01.24. 16:24 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Húsok

Nyúlpecsenye, ahogy Liguriában készítik

coniglio-crudo.jpg

Talán még nincs túl nagy rajongótábora a nyúlhúsnak, pedig könnyen emészthető, zsírszegény, fehérjében gazdag eledel.

Ennek a receptnek a titka, a kiváló minőségű alapanyagokban rejlik.

Fekete olívabogyó, kapribogyó, fenyőmag, zöld fűszernövények egyvelege adja meg összetéveszthetetlen ízét-zamatát, és persze nem hiányozhat az olívaolaj, valamint a fehérbor sem a bevásárlási listánkról.

coniglio1.jpg

Hozzávalók 4 személy részére:

1,2 kg-os nyúl

50 gr fenyőmag

50 gr fekete olívabogyó

50 gr sós kapribogyó

2 gerezd fokhagyma

Fűszernövények: zsálya, majoránna, kakukkfű, rozmaring, babérlevél

1 pohár balzsamecet

2 pohár fehérbor

Pár szem szegfűszeg

Pár szem borókabogyó

Olívaolaj

Fehér bors

Fekete szemes bors

olive_2008_3.jpg

Elkészítés:

Vágjuk fel nem túl nagy darabokra a nyulat, mossuk meg alaposan, töröljük szárazra, majd tegyük be pácolódni legalább egy éjszakára a következő keverékbe: balzsamecet, fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, szemes bors, 3-4 babérlevél, néhány szem szegfűszeg és borókabogyó.

Egy éles késsel aprítsuk fel a maradék 1 gerezd fokhagymát, az összes fűszernövényt, tegyük egy tálkába, és jól keverjük össze egy kevés sóval és fehér borssal. Egy szélesebb serpenyőben melegítsünk fel 3-4 evőkanál olívaolajat, helyezzük bele a hús darabokat, és magas lángon hagyjuk pirulni 10 percig, természetesen közben megforgatva. Ezután sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerkeverékkel, fakanállal forgassuk össze, és közepes lángon főzzük újabb 10 percig, ügyeljünk arra, nehogy odakapjon, majd jöhet rá a fehérbor. Miután elpárolgott, ízlés szerint rakhatunk bele még 1-2 rozmarinágat, fedjük le, és alacsony lángon főzzük 20-25 percig, időnként kevergessük meg, és szükség esetén locsoljunk rá egy kevés meleg vizet.

A kapribogyót öblítsük le folyóvíz alatt, az olívabogyóval és a fenyőmaggal együtt dobjuk hozzá a nyúlpecsenyéhez, majd élénk lángon főzzük az egészet 15 percig, ha kell, pótoljuk az elfőtt levet vízzel.

Akkor tekinthetjük késznek az ételünket, amikor a hús már teljesen puha és omlós.

Melegen tálaljuk, finom, fűszeres fehérbor illik mellé.

coniglio-alla-ligure-una-specialita-regionale-620x380.jpeg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

.

 

 

2 komment

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2013.01.23. 17:32 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Halételek

Tengeri sügér (branzino) rozmaringgal

branzino1.jpg

Hozzávalók 6 személy részére:

500 gr kisebb burgonya

6 szelet branzino

1 piros vagy sárga kaliforniai paprika

1 fej lila hagyma

6 db rozmaringág

Néhány ág koktélparadicsom

Olívaolaj

Frissen őrölt bors

Fehérbor

IMGP0225.JPG

Elkészítés:

A paradicsom ágacskákat tegyük egy sütő tepsire, sózzuk meg, locsoljunk rá egy kis olívaolajat, és 15 percre tegyük be a 200 fokra melegített sütőbe. Vegyük ki és tartsuk melegen.

Minden egyes megmosott halszeletre helyezzünk egy ág rozmaringot és hagyjuk, hogy alaposan átitatódjon az aromája.

A burgonyát tegyük fel főni héjában hideg, sós vízbe, a forrástól számítva legalább 15-20 percre. Amikor megfőtt, hagyjuk kicsit hűlni, majd vágjuk négyfelé, rakjuk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, szórjuk rá a felaprított hagymát, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és süssük 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig. Ezután vegyük ki, helyezzük a burgonyára a halszeleteket a rozmaring ágakkal együtt, ízesítsük még egy kis sóval, borssal, olívaolajjal és természetesen a fehérborral, amitől finom omlós lesz, tegyük vissza az egészet a sütőbe 8-10 percre, ennyi bőven elegendő a halnak

 Közben vágjuk fel vékony csíkokra a paprikát és pirítsuk meg egy kevés olívaolajon.

Amikor a hal elkészült, tálaljuk a paradicsommal, a paprikával és a burgonyával együtt, rozmarinággal díszítve.

branzino-nel-piatto-di-portata.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


süti beállítások módosítása
Mobil