HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2012.11.07. 17:41 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Halételek

Sügér filé bazsalikom kéregben

 

levrek.gif

Hozzávalók 4 személy részére:

600 gr sügér filé

2 db piros paprika

1 gerezd foghagyma

2 nagy csokor bazsalikom

100 gr zsemlemorzsa

2 db tojás

1 pohár tej

Édes őrölt pirospaprika

Oregano

3 evőkanál olívaolaj

Olívaolaj sütéshez

Bors

basilico-ok.jpg

Elkészítés:

Mossuk meg a bazsalikomot, töröljük szárazra, daraboljuk fel, keverjük jól össze a zsemlemorzsával, egy kiskanál pirospaprikával és egy kiskanál oreganoval. Egy tálban verjük fel a tojásokat a tejjel és a halfiléket 5 percig áztassuk benne,  ezután alaposan forgassuk meg az ízesített zsemlemorzsában, jól nyomkodjuk rá a kezünkkel. A foghagymát pirítsuk meg 2 evőkanál olívaolajon, tegyük bele az apró kockákra vágott paprikákat, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt hagyjuk 15 percig főni, ha szükséges adjunk hozzá egy kis vizet. Vegyük ki a foghagymát, a paprikát pedig turmixoljuk össze a főzőlevével és még egy evőkanál olívaolajjal.

A halszeleteket süssük ki bőséges olajban, óvatosan forgassuk meg fakanál segítségével.

 A tányérok aljára csorgassunk a paprika krémből és helyezzük a közepébe a forró halfiléket.

2891491823_90e697eba0 (1).jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.11.06. 09:54 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: I primi piatti-Első fogások

Linguine tonhal szósszal

Linguine.jpg

Hozzávalók 4 személy részére:

320 gr linguine tészta

100 gr jó minőségű olajos tonhal konzerv

1 közepes méretű padlizsán

1 kisebb fej hagyma

2 db érett paradicsom

1 evőkanál lereszelt citromhéj

1 csokor petrezselyem

1 pici chili paprika

Olívaolaj

Bors

tonno.jpg

Elkészítés:

Egy kis serpenyőben, olívaolajon picit kapassuk meg a hagymát és tegyük félre. A padlizsánt hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra, és élénk lángon pirítsuk pár percig egy kevés olajon. Csöpögtessük le a tonhal konzervet, nyomjuk szét egy villával, majd adjuk hozzá a padlizsánhoz, tegyük takarékra és rakjuk bele a hagymát is. Közben tegyünk fel forrni sós vizet a tésztának.

A paradicsomokat dobjuk be pár másodpercre forrásban lévő vízbe, húzzuk le a héjukat, távolítsuk el a magokat, szeljük pici darabokra és adjuk a padlizsános tonhalhoz. Ízesítsük a lereszelt citromhéjjal, sóval, a chili paprikával és nagyobb lángon forraljuk kicsit össze a szószt. A roppanósra főzött tésztát, forgassuk meg a szószban, szórjuk rá a felaprított petrezselymet, a frissen őrölt borsot és rögtön tálaljuk.

untitled.bmp

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia


2012.11.05. 11:04 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek

Marinált cukkini

zucchini.jpg

Hozzávalók 4 személy részére:

4-6 db cukkini

Friss menta

Friss bazsalikom

4-5 gerezd foghagyma

Olívaolaj

Balzsamecet

tumblr_mane9fdker1rnvbkzo2_500.jpg

Elkészítés:

Vágjuk fel egészen vékony szeletekre a cukkiniket hosszanti irányban, majd kis adagokban süssük meg a felmelegített olívaolajban. Itassuk le a felesleges zsiradékot, és a szeleteket helyezzük el rétegesen egy tálba, minden egyes réteget megszórva apróra szeletelt mentával, bazsalikommal, foghagymával, megsózva és meglocsolva egy csöppnyi olívaolajjal és balzsamecettel.

Legalább 2 órán keresztül hagyjuk pácolódni, majd sütőben pirított kenyérszeleteken tálaljuk.

untitled.bmp

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.11.04. 12:18 Ízek Művészete

Olívaszüreten voltunk 2012.

Olívát szüreteltünk

 

Italia

Ízek művészete,

Művészetek íze!

stock-illustration-15446388-olive-tree.jpg

Olívaszüret 2012.

KAVIART

Olívaszüret 2012. Gambassi Terme

OliveOil.jpg

GINA.JPG

grav.gif

raccolta-olive.jpg

Az első Benvenuto Kaviart - Isten hozott Kaviart - prosecconkat, fehér és vörös borainkat Giovanni Boccaccio városában Certaldoban hörpintjük ki. Azt hiszem, annak ellenére, hogy már szinte teljesen besötétedett mire ideértünk, a hely varázslatos szépsége mindenkit azonnal rabul ejtett.

A városnak etruszk-római eredetű gyökerei vannak, erre utal a számos régészeti lelet, amit ezen a területen találtak.

A neve a latin cerrus altusból ered, ami azt jelenti „tölgyekkel borított magaslat”.

certaldo_2.jpg

Certaldo első hivatalos történelmi megjelenése 1164-re datálható, ekkor említik meg a „Várat” Barbarossa (Rőtszakállú) Frigyes császár adománylevelében, mint a prátói Alberti grófok hűbérbirtokát. A Mastio, vagyis a Fő Torony, amit később beépítettek az egykori vár helyén emelkedő Praetori Palotába, minden kétséget kizáróan a Korai Középkorban épült, majdnem biztosra vehető, hogy longobárd vagy frank eredetű, végső formáját a X-XI. században nyerte el.

 certaldo02_big.jpg

Az Alberti család egészen 1184-ig meg tudta őrizni birtokai függetlenségét a Firenzei Köztársasággal szemben, de ettől kezdve állandósultak a csatározások és 1198-ban Certaldot végleg bekebelezte a firenzei túlerő.

certaldo1.jpg

A város legérdekesebb, legkülönlegesebb része kétségkívül Certaldo Alto, tökéletesen megőrizte középkori városszerkezetét a maga szűk utcáival és az itt-ott elszórt kis terecskékkel, ez adja legfőbb művészeti és építészeti jellegzetességét. Kizárólag a Praetori Palotán végeztek átalakítási munkálatokat a XV. században, ezt leszámítva kijelenthetjük, hogy Certaldo Alto pontosan ugyanúgy tárul a szemünk elé, mint ahogy a Középkorban kialakult

2428_CertaldoAltoor_1302279725.JPG

A többi középkori várossal ellentétben, itt nem találunk a történelmi központ szívében egy nagy egységes teret, melyet körbevesznek a kor összes hatalmi intézményét jelképező paloták. Certaldo egy dombtetőről terjeszkedett, elnyújtott, ellipszis alakban, így nem maradt elég hely egy nagyobb méretű tér kialakítására, a szerepét egy hosszú és széles utca töltötte be, a mai Via Boccaccio. Tényleg úgy érzi az ember, hogy visszacsöppent a Középkorba, amikor végigsétál ezen az utcán és bebarangolja a teljes Várnegyedet.

certaldo_palazzo_giannozzi.jpg

Megcsodálhatjuk kívül-belül a Praetori Palotát, a Szent Tamás és Szent Prospero, valamint a Szent Jakab és Szent Fülöp (Chiesa dei Santi Jacopo e Filippo) templomokat, mindkettő a XIII. században épült, román stílusban, a Stiozzi Ridolfi Palotát, melyet a XIV. században emeltek és valószínűleg, nagy belső loggiával szegélyezett udvarán kapott helyet a piac, a reneszánsz jegyeket hordozó Giannozzi Palotát és természetesen a Boccaccio Házat.

Giovanni Boccaccio 1313-ban született a korábbi feltételezések szerint ebben a házban, amely édesapja családjának lakhelye volt, ez az elmélet azonban a legújabb kutatások eredményeként megdőlni látszik, de az biztos, hogy élete különböző szakaszaiban itt élt és 1361-62 tájékán ide vonult vissza, szinte remeteként, mert elege lett a Firenzében dúló folyamatos politikai csatározásokból.

boccaccio_original.jpg

Az otthona átalakult egy fantasztikus prehumanista kulturális központtá, olyan szerzőket ismertetett meg Itáliával, sőt egész Európával, mint Tacitus, Seneca, Ovidius, vallotta és hirdette a két nagy ókori kultúra, a latin és a görög közötti szoros kapcsolatot.

Boccaccio leghíresebb művét, a Dekameront 1349 és 1351 között írta, de élete utolsó éveiben, Certaldoban önti végleges formába.

l-6 E 94.JPG

Az általában rövid, a szereplőket kiélezett helyzetekben ábrázoló elbeszélő próza teljes érettségében a Dekameronnal kezdődik és ettől kezdve lesz közkeletűen novella a neve. A XIV. század három zsenije, Dante, Petrarca és Boccaccio az egyházi világkép korában megteremti a világi ember-és társadalomszemléletet, amely döntő mértékben majd a reneszánszra lesz jellemző. A kor még nem reneszánsz, de Boccaccio már reneszánsz írónak számít.

Szegényen és magányosan halt meg ősei házában 1375. december 21-én, földi maradványai a SS.Jacopo e Filippo templomban nyugszanak.

La Sciolta villa

 a szállás

névtelen3.JPG

Ez a történelmi vonatkozásokkal is büszkélkedő rezidencia, az 1900-as évek elején épült.

A híres olasz pilóta Vasco Magrini építtette, egy elegáns vadászházat és a családja számára egy meghitt rejtett fészket szeretett volna, ahová bármikor visszavonulhattak.

Vasco Magrini az olasz légierő egyik legjentősebb pilótája volt az I. és a II. világháború alatt.

A birtokot később eladták a ferrarai Finzi Contini családnak, akiknek a történetét Giorgio Bassani 1962-ben megjelent regényéből ismerhetjük meg, melynek a címe Il giardino dei Finzi-Contini- Finzi-Continiék kertje. A regényből 1970-ben film is készült, Vittorio De Sica rendezésében.

 

A Finzi-Contini család egy gazdag, művelt, hatalmas magánkönyvtárral rendelkező nagypolgári zsidó család, akik Ferrara-ban éltek, ahol az 1920-as években egy virágzó zsidó közösség létezett még.

Az Ő életüket-történetüket ismerhetjük meg a könyvből, 1929-től, egészen 1943 őszéig, amikor is az egész családot a buchenwaldi koncentrációs táborba deportálták.

A regény nagyon hű korképet fest, az olasz fasizmus kibontakozásáról, térnyeréséről, ellentmondásairól és tragikus végkicsengéséről. Szinte egyik pillanatról a másikra alakítja át a gondtalan hétköznapjaikat az egyre jobban elhatalmasodó antiszemitizmus, a közeledő háború és a deportálások kegyetlen történelmi drámája.

 

A La Sciolta villát nyári rezidenciaként használták, itt is nagy könyvtárat rendeztek be, élvezték a csendet és a nyugalmat, ami körülvette őket.

 

A mostani tulajdonosok családja 1954-ben vette meg a birtokot, végleg ide költöztek a városból, hogy élvezhessék a térség természeti szépségeit, a vidéki élet „romantikáját”.

 

Olívaszüret, olajütés, olíva olaj kóstolás

 

manti.jpg

firenze-cucina-pecorino-salumi.jpg 

deymonaz-andre-la-raccolta-delle-olive.jpg

 

 

Kirándulás a Via Francigena-n

8_francigena.jpg

A Via Francigena, a Canterbery-ből, Rómába tartó, Anglián, Franciaországon, Svájcon és Olaszországon áthaladó, ősi zarándokút mentén helyezkedik el, Gambassi Terme, ahol a Fattoria La Sciolta villában érezhetjük magunkat remélhetőleg „otthon” ez alatt a pár nap alatt.

A középkorban három fő fontosságú zarándokhely létezett. Elsőként Róma, Szent Péter és Szent Pál mártíromságának helyszíne; Santiago De Compostela, Szent Jakab nyugvóhelye; és természetesen Jeruzsálem, a Szentföld. A keresztények csoportokban utaztak magukon viselve zarándoklatuk jelképét, kagylót Santiago de Compostela-ba, keresztet Jeruzsálembe, és kulcsot Rómába tartó útjuk során.

Ezek a zarándok útvonalak egyúttal jelentős mértékben elősegítették a cserekereskedelem fellendülését, továbbá az sem elhanyagolható tény, hogy a hadseregek is ezeket az utakat használták a helyváltoztatásaikhoz.

A Via Francigena eredete a longobárd időkre nyúlik vissza, amikor a Longobárdok a VI. században kiterjesztették befolyásukat Észak- és Közép-Itália nagy részére, létrehoztak egy királyságot paviai központtal, így az Appennin-hegység túloldalán található hercegségeik megközelítésére szükségük volt egy biztonságos útvonalra, hogy messzire elkerülhessék a kétségtelenül sokkal kényelmesebb, de ősellenségeik, a bizánciak ellenőrzése alatt álló utakat.

Francigenaeu.jpg

773 – 774-ben Nagy Károly frank király meghódította a longobárd Királyságot, amely így beolvadt a Frank Birodalomba, ezzel egyidejűleg természetesen a Via Francigena kibővült Franciaország irányába (innen származik az elnevezése, amely már megjelenik korabeli dokumentumokban is) és persze Róma irányába is, miután a Pápa Nagy Károly és a Frankok személyében értékes szövetségesekre talált.

Valószínűleg ebben az időszakban kezdtek egyre gyakoribbá válni a zarándoklatok az Örök város Szent helyszínei felé.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy nem kimondottan, csupán egyetlen útvonalról volt szó, hanem inkább több úthálózatról, melyeket különböző időpontokban és talán más-más céllal használtak, a különféle területek politikai, domborzati, éghajlati viszonyaitól függően. Ez a sok kis „Francigena”, néhány kulcsfontosságú ponton keresztezte egymást.

1355610886_a1d7fcf3db_z.jpg

A Via Francigenára vonatkozó legrégebbi, első lejegyzett zarándoklat írásbeli emlékei Sigeric Canterbery érsek nevéhez fűződnek, aki 990 és 994 között tette meg ezt az útvonalat. Elzarándokolt Rómába, hogy XV. János pápától átvegye az érseki méltóság szimbólumát, a palliumot és hazafelé térőben vezette azt a naplót, amelyben 79 útszakasz leírása szerepel, vagyis pontosan azokat az állomásokat említi, melyek a mai napig a Via Francigenát alkotják.

1800 km hosszú, Olaszország területén hét régión keresztül halad át – Valle d’Aosta, Piemonte, Lombardia, Emilia Romagna , Liguria, Toszkána, Lazio – és 140 Községen, összesen 44 útszakasz járható végig.

Mi a Toszkánában található egyik legrövidebb távot tervezzük megtenni, a Gambassi Terméből, San Gimignanoba vezető útvonalat, kényelmes tempóban 3-4 óra alatt célba is érhetünk.

 Val d’Elsa hegygerincei mentén olívaültetvényeket, XII. századi várromokat, szentélyeket, középkori kis településeket érintve, leírhatatlan élmény gyalogosan megközelíteni és már messziről megpillantani, San Gimignano XII. és XIII. század között emelt 70 tornyából a napjainkra megmaradt 15-öt.

Image430.jpg

 

„Gyorstalpaló” főzőtanfolyam

 

Menü:

Antipasto (előétel):

Bruschetta al paté toscano -  Bruscetta toszkán pástétommal

Fettunta

Primo (első fogás):

Friss tészta ricottával, spenóttal, mentával, parmezánnal töltve

Secondo (főétel):

Húscsíkok ruccolával és parmezán forgáccsal

Melanzane alla parmigiana – Parmezános padlizsán

Dolce (édesség):

Crostata

bon-ton-a-tavola.jpg

 

 

 

 

Villa Medicea di Poggio a Caiano

poggio_a_caiano_villa_medicea.jpg

A Montalbano régióban található a Villa Medicea di Poggio a Caiano, amely az egyik leghíresebb Medici villa. Lorenzo de’ Medici kezdi építtetni a feljegyzések szerint 1445-től, és kisebb-nagyobb megszakítások után, 1513 és 1521 között fejezik be a munkálatokat, fia Giovanni, vagyis X. Leó pápa utasítására.

Lorenzo de’ Medici az 1480-as évek elején kedvenc építészét, Giuliano da Sangallo-t bízza meg a végleges építési tervek elkészítésével és talán nem véletlenül szokták a villát a mester kiemelkedő alkotásaként emlegetni.

Ez a palota a reneszánsz építészet első olyan példája, ahol tökéletes harmóniát alkotnak az ókori építészet sajátos vonásai, a toszkán vidék nemesi udvarházainak jellegzetes építészeti elemeivel. Giuliano da Sangallo, annyira zseniálisan kombinálta ezeket az elemeket, hogy ezzel megteremtette egy olyan építészet alapjait, amely a múltból merített tapasztalatokat, új építészeti megoldásokkal gazdagította.,

A Villa belső tereit, a kor híres művészeinek alkotásai díszítik, mint Filippino Lippi, Andrea del Sarto és Jacopo Pontormo manierista festő, akinek két freskója a villa nagytermének mennyezetét borítja.

San Miniato

53138557.jpg

Toszkánától az Alsó Valdarno vidékén található kisvárosban, San Miniato-ban veszünk búcsút, ahová egyébként, az olívaszüretek alkalmával mindig szívesen kiruccan a serénykedő csapat, annál is inkább, mivel novemberben itt tartják a Fehér Szarvasgomba Kiállítást és Vásárt, lévén ez a térség a ritkaságszámba menő gomba egyik leggazdagabb lelőhelye.

Fantasztikus élmény részt venni a novemberi szarvasgomba vásáron, a kis középkori település gyönyörűséges „ütőere”, a Piazza del Duomo vagy, ahogy itt nevezik a Prato del Duomo és a Seminario Vescovile(Püspöki Szeminárium) környéke, átalakul egy hatalmas szabadtéri „boszorkánykonyhává”.

 

Ugye kellemes program volt az olívaszüret!

150900553.jpg

 

 

(Az írásaink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.11.03. 11:23 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Édességek

Pane dei morti – Halottak kenyere

mandorle.jpg

Észak- Olaszországból származó nagyon régi recept, leginkább akkor készítették és fogyasztották, amikor a családok, elhunyt szerettük emléke előtt akartak tisztelegni. Valójában már az ókori görögöknél is találkozhatunk hasonló szertartással, amikor is, Démétérnek, a földművelés és a termékenység istennőjének szentélyébe vittek élelmiszereket, hogy biztosítsa számukra a gazdag termést. Olaszország több tartományában még ma is elterjedt szokás megteríteni az elhunyt családtagoknak és tányérjukra egy szelet „ pan dei morti-t” helyezni.

Napjainkban, talán elsősorban kissé „morbid” elnevezése miatt, Halloween, vagyis a boszorkányok éjszakájának egyik legkedveltebb édessége.

Hozzávalók kb. 16 darab elkészítéséhez:

100 gr amaretti keksz

100 gr háztartási keksz

300 gr babapiskóta

250 gr liszt

300 gr cukor

120 gr mandula

6 db tojásfehérje

50 gr keserű kakaópor

10 gr sütőpor

120 gr szárított füge

120 gr mazsola

100 ml vin santo

Szerecsendió

Fahéj

fichi-secchi.jpg

Elkészítés:

 

A mazsolát áztassuk be egy tál vízbe. Az amaretti kekszet, a háztartási kekszet és a babapiskótát daráljuk egészen finomra, majd öntsük egy mély tálba. A mandulát és a szárított fügét is daráljuk le és tegyük a kekszekhez, ezután adjuk hozzá a cukrot, a lisztet, a kakaóport, egy csipet szerecsendiót, egy kiskanál fahéjat, a lecsöpögtetett és szétnyomkott mazsolát, a sütőport, a vin santot és a tojásfehérjéket. Az egészet alaposan keverjük össze a kezünkkel, majd tegyük egy lisztezett gyúródeszkára, és jól dolgozzuk ki egységes, szilárd tésztává.

Formázzunk egy nagy kenyeret és osszuk kb. 90-100 gr-os szeletekre az egészet. Alakítsunk minden darabból 12-15 cm hosszú, 5-6 cm széles, 1 cm magas kúp alakú szeleteket, és tegyük rá egy sütőpapírral kibélelt tepsire egymástól pár cm távolságra. A kekszeket 180 fokra előmelegített sütőben, süssük 25 percig, amikor kész, rögtön szórjuk meg porcukorral és hagyjuk kihűlni. Fogyasztás előtt, legalább 2 napig állniuk kell még a sütiknek.

preview (1).jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


süti beállítások módosítása
Mobil