HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2012.11.14. 13:44 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Halételek

Sült ördöghal burgonyával

28311.jpg

Hozzávalók 2 személy részére:

400 gr burgonya

600 gr ördöghal

4 gerezd fokhagyma

100 ml száraz fehérbor

2 evőkanál olívaolaj

2 ág rozmaring

Bolognai sókeverékhez:

1 gerezd foghagyma

100 gr nagyszemű tengeri só

10 gr rozmaring levél

5 gr zsályalevél

rozmaring490.jpg

Mindenekelőtt, készítsük el a sókeveréket. A megmosott, szárazra törölt zsálya- és rozmaring leveleket és a megpucolt foghagymát vágjuk egészen apróra.

A sót és az így kapott keveréket tegyük egy mozsárba, jól keverjük össze és törjük finom szemcsésre.

Ez a sókeverék, hermetikusan lezárt edényben, akár 3 hónapig is eltartható.

A meghámozott burgonyát szeljük nagyon vékony szeletekre, aprítsuk fel a megpucolt fokhagymákat és a rozmaringot.

Egy nagyobb tepsi alját kenjük be egy kis olívaolajjal, tegyük rá a burgonyát, a tetejét is locsoljuk meg olívaolajjal, ízesítsük a foghagymával, a bolognai sókeverékkel és a rozmaringgal, de ebből egy keveset még rakjunk félre. Helyezzük be a 200 fokra előmelegített sütőbe és süssük bő 20 percig.

Közben pucoljuk meg a halat, mossuk meg hideg, folyó víz alatt, és vágjuk kb. 2-3 cm vastag darabokra.

Amikor letelt a 20 perc, a krumplit vegyük ki a sütőből, a tetején osszuk el a halszeleteket, öntsük rá a fehérbort, egy kevés olívaolajat, szórjuk meg a sókeverékkel és a maradék rozmaringgal.

Tegyük vissza a tepsit a sütőbe, és az egészet süssük együtt még kb. 10 percig, ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl száraz.

Frissen, jó melegen tálaljuk.

codadirospofornopatate.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.11.13. 11:20 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: I primi piatti-Első fogások

Csípős gombaleves

funghi misti.jpg

Hozzávalók:

800 gr vegyes gomba

1 db répa

1 zellerszár

1 fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

2 db apró chili paprika

200 gr hámozott paradicsom

1 l húsleves alaplé

1 csokor petrezselyem

1-2 ág kakukkfű

Olívaolaj

Bors

sedano.jpgTisztítsuk meg a gombát egy nedves ronggyal és vágjuk vékony szeletekre. Egy serpenyőben kicsit pirítsuk együtt a fokhagymát a félbe vágott chili paprikákkal, majd adjuk hozzá a megpucolt, felaprított zöldségeket. A foghagymát vegyük ki, hagyjuk pirulni a zöldségeket 3 percig, azután tegyük bele a gombát, a hámozott paradicsomot, a forró alaplevet, sózzuk, borsozzuk és főzzük kb. 25 percig, vagyis, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.

Merjük ki mély leveses tálakba, a tetejére szórjunk aprított petrezselymet és díszítsük friss kakukkfűvel. Tálaljuk pirított házi parasztkenyérrel.

untitled.bmp

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.11.12. 10:03 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek

Mandulával töltött paprika

76943_pap400.jpg

Hozzávalók 2 személy részére:

1 nagyobb piros kaliforniai paprika

1 db cukkini

1 kisebb fej hagyma

1 db tojás

Kevés tej

1 kisebb mozzarella

20 gr őrölt mandula

Reszelt parmezán sajt

Mandulaforgács a díszítéshez

Olívaolaj

Bors

mozzarella-gusto-raro-italian-food.jpg

Elkészítés:

A megmosott, kettévágott paprikából szedjük ki a magokat és a fehér ereket, a belsejét pedig kenjük ki egy kis olívaolajjal.

A vékonyra lereszelt cukkinit és az apróra vágott hagymát, pirítsuk kevés olívaolajon kb. 10 percig, adjunk hozzá egy csöppnyi tejet, hogy ne száradjon ki túlságosan, sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük bele a tojást, az őrölt mandulát, 2 bőséges evőkanál reszelt parmezánt, az egészen pici darabokra vágott mozzarellát, és ezzel a keverékkel töltsük meg a paprikát.

Rakjuk egy tepsibe, locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, öntsünk alá fél pohár vizet, a tetejükre szórjunk mandulaforgácsot és 180 fokra előmelegített sütőben, süssük kb. 30 percig. Melegen tálaljuk.

2894563444_0ffb4b17d9_1.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.11.09. 09:50 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Édességek

Eper szőlővel töltött tortácska

liszt_tojas.jpg

Hozzávalók 6-7 darab tortácskához:

200 gr liszt

100 gr cukor

1 db tojás

80 gr vaj

1 zacskó sütőpor

Tej szükség szerint

Eper szőlő

DSC_0046.JPG

Elkészítés:

A lágy vajat dolgozzuk össze a cukorral, adjuk hozzá a lisztet, a tojást, a sütőport és annyi tejet, hogy puha, homogén tésztát tudjunk gyúrni. Amikor kész, tegyük egy lisztezett gyúródeszkára és nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságura, ezután egy 9-10 cm átmérőjű tésztavágó segítségével, szeljünk a tésztából kis lemezeket. Minden egyes kör közepébe rakjunk pár szőlőszemet, szórjuk meg kristálycukorral, erre helyezzünk rá egy másik tészta lemezt és a széleit, jól nyomjuk össze egy villa segítségével.

A tortácskák tetejére tegyünk még néhány szőlőszemet, ismét szórjuk meg kristálycukorral, és egyenként rakjuk rá egy sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig a kis szőlőszemekkel töltött tortácskáinkat.

hiperica_lady_boheme_blog_di_cucina_ricette_gustose_facili_veloci_dolci_torta_di_uva_fragola_2_1.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.11.09. 08:44 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Húsok

Kacsamell balzsamecettel

Duck breast raw.jpg

Hozzávalók 4 személy részére:

400 gr kacsamell

2 db nagyobb fej hagyma

2 ág rozmaring

Bő 2 dl balzsamecet

20 gr vaj

Olívaolaj

Bors

Aceto-Balsamico-Acetaie-Aperte-2012.jpg

 

Elkészítés:

A kacsamell darabot vágjunk ketté, hogy kétujjnyi magas szeleteket kapjunk. Egy nagyobb serpenyőben melegítsük fel a vajat, adjunk hozzá bőségesen olívaolajat, ha már elég meleg, tegyük bele pirulni a kacsamelleket legalább 3 percig, fedő alatt.

Ezután vegyük le a fedőt, fordítsuk meg a kacsamelleket a másik oldalukra, borítsuk be a karikára vágott hagymával, öntsük rá a teli pohár balzsamecetet, rakjuk bele a rozmaringot, sózzuk, borsozzuk, és időnként megforgatva hagyjuk főni 10-15 percig.

Amikor a hús már puha és a balzsamecet szinte teljesen elpárolgott, szedjük ki a szaftból, picit hagyjuk állni, majd szeljük vékony szeletekre. A hagyma mártással és egy kevés balzsamecettel meglocsolva tálaljuk.

anatra.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

Szólj hozzá!

Címkék: utazás szoba szállás olaj főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


süti beállítások módosítása
Mobil