Sajt, szerelem, politika, művészet és tudomány
Hányféle sajt létezik?
A sajtok csoportosítása
A sajtok történetét feldolgozó posztjaink után, mielőtt elkezdenénk bemutatni néhány, az olasz konyha számára alapvető fontosságú sajtot, úgy gondoljuk, először talán célszerű áttekinteni a sajtok osztályozását.
A csoportosítás nagyon sokféle lehet, illetőleg ha az egyes csoportosítási szempontok kombinációit vesszük, akkor meg végképp széles skálával állunk szemben. Emlékezzünk csak vissza, azt írtuk, hogy Franciaországban ezernél többféle sajtot tartanak számon, míg Olaszországban is több mint hatszázat.
Mi most elégedjünk meg nyolcféle csoporttal:
I. A tej fajtája szerint megkülönböztetünk:
- Tehéntejből készült sajtot
- Juhtejből készült sajtot
- Kecsketejből készült sajtot
- Bivalytejből készült sajtot
- Keveréktejekből készült sajtot
- Meg kell jegyezni, hogy készülhet még sajt szamártejből is, főleg a Balkánon, ezt a világ egyik legdrágább sajtjaként tartják számon, kilója eléri az 1.000,- eurót.
II. A felhasznált tej hőkezelése szerint
- Nyers tejből készült sajtok
pl. Parmiggiano - Pasztőrözött tejből készült sajtok
pl. Gorgonzola
III. A zsírtartalom szerint
- Zsíros sajtok
pl. Casolet - Félzsíros sajtok
pl. Asiago - Könnyű sajtok
pl. Quark - Sovány sajtok
pl. Ricotta
IV. A sajt tésztájának állaga szerint:
- Lágy sajtok
pl. Mascarpone - Félkemény sajtok
pl. Pecorino Sardo - Kemény sajtok
pl Formaggio Grana (parmiggiano)
V. A sajttészta feldolgozása szerint:
- Nyers tésztájú sajtok (kimelegítés nélküli)
pl Taleggio - Félig főtt tésztájú sajtok
pl La fontina - Főtt tésztájú sajtok
pl Montasio
VI. A sajttészta megmunkálása szerint
- Kékpenészes tésztájú sajtok
A formába kerülő sajtdarabokat átszurkálják, hogy a szükséges gombákat bejuttassák a sajt belsejébe, amelyek így képesek elszaporodni.
pl. Gorgonzola
- Szálas szerkezetű gyúrt sajtok
pl. Mozzarella - Préselt sajtok
pl. Canestrato pugliese - Ömlesztett sajtok
pl. La sottiletta
VII. A sajt kérge szerint
- Fehérpenészes kérgű sajtok
pl. Camembert - Mosott kérgű sajtok
pl. Rollo
- Füstölt sajtok
pl. Caciocavallo affumicato
VIII. Az érlelési időszak szerint
- Friss sajtok
pl. Bel Paese
- Közép hosszan érlelt sajtok
pl. Asiago
- Lassú vagy hosszú érlelésű sajtok
Legalább hat hónapos, de olykor akár egy éves vagy még hosszabb érlelési időt jelent.
Grana padano
A címben feltett kérdésre, ha a fenti táblázat alapján, a matematika szigorú szabályai szerint nézzük, 15.552 féle sajtot lehetne készíteni, és akkor még nem beszéltünk ezek alfajairól! De hát ez pusztán matematika! Elégedjünk meg a 600 féle olasz sajttal, vagy az 1000-nél több francia különlegességgel.
Mint láthatjuk, ezen csoportosítás, vagy osztályozás szerint is igen sokféle sajt készülhet. Elképzelhetőek másféle csoportosítási szempontok is, amelyek a gyártástechnológiára vonatkoznak, de nekünk, átlag fogyasztóknak ez már azt hiszem édes mindegy. Finom? Ízlik? Akkor rendben van!
Reméljük, velünk tartanak a folytatásban is, amikor már valóban az egyes sajtféléket tekintjük át egyesével.
A sajt, szerelem, művészet és politika I. részét elolvashatják itt vagy itt.
A sajt, szerelem, művészet és politika II. részét elolvashatják itt vagy itt.
A sajt, szerelem, művészet és politika III. részét elolvashatják itt vagy itt.
(A bejegyzéseink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon:izek-muveszete.lapunk.hu/)
Ajánlott bejegyzések:
Napi receptajánlónk: Édességek
Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek
Napi receptajánlónk: Édességek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.