HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2012.12.31. 18:51 Ízek Művészete

Év végi menüsor

Boldog Új Évet olasz módra!

buon_anno_00006.gif

Kezdjük egy ütős narancs koktéllal:

 

1 l Prosecco vagy száraz pezsgő

600 ml frissen facsart narancs

125 ml Gin

2 kávéskanál cukor (ízlés szerint)

Facsarjuk ki a narancsokat, és a levet öntsük szét 6 lehűtött pezsgőspohárba. Töltsük a poharakba a Proseccot, majd végezetül koronázzuk meg az egészet a Ginnel. Ízlés szerint tegyünk a koktélokba egy kevés cukrot, keverjük fel, és máris koccinthatunk a vendégeinkkel.

aperitivo-estivo.jpg

Előételként jöjjön egy pofon egyszerű lazac kehely:

 

 IMGP0200.jpg

1 kehely elkészítéséhez szükséges hozzávalók:

2 evőkanál kockára vágott friss lazac

2 evőkanál Philadelphia típusú krémsajt

1 evőkanál tejföl

Friss kapor

Olívaolaj

Citrom

Bors

Locsoljuk meg a lazacot egy kevéske olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Alaposan keverjük össze a krémsajtot a tejföllel, picit sózzuk meg, reszeljünk bele egy kis citromhéjat. Üvegpoharak alját töltsük meg ezzel a keverékkel, helyezzük rájuk a lazacot és díszítsük a kaporral.

untitled1.bmp

Első fogásnak nagyszerű választás a sütőben sült töltött conchiglioni – óriás kagylótészta.

Conchiglioni.jpg

Hozzávalók 4 személy részére:

400 gr conchiglione tészta (óriás kagylótészta)

2 nagyobb tojás

300 gr mirelit spenót

150 gr pecorino sajt

Bors

Szerecsendió

500 ml kész paradicsomszósz

Vaj

Elkészítés:

 

Forrásban lévő, bőséges sós vízben főzzük ki a tésztát, amikor kész szűrjük le és tegyük félre.

Dolgozzuk össze a felolvasztott spenótot a tojásokkal, 120 gr sajttal, adjunk hozzá egy csipetnyi szerecsendiót, sót, borsot, és töltsük meg az óriás kagylókat ezzel a keverékkel.

Egy kivajazott tepsire rakjuk egymás mellé a töltött kagylókat, locsoljuk rájuk egyenletesen a paradicsomszószt, szórjuk meg a maradék pecorino sajttal, tegyünk a tetejükre néhány vajdarabkát és süssük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig.

Melegen tálaljuk.

untitled2.bmp

A főfogás természetesen a szilveszteri vacsora elmaradhatatlan finomsága, a cotechino lencsével.

zampone.jpg

Hozzávalók 4 személy részére:

250 gr lencse

Egy darab előfőzött cotechino, vagyis kicsontozott sertéslábba töltött kolbászhús.

1 fej hagyma

1 db sárgarépa

1 zellerszár

Babérlevél

2 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál paradicsompüré

Bors

kimeros-lencse-1-kg.jpgElkészítés:

Mossuk meg a lencsét folyóvíz alatt, majd tegyük bele egy nagyobb lábasba, öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy ellepje, és legalább két órán keresztül hagyjuk ázni.

A megtisztított és feldarabolt zöldségeket pirítsuk pár percig olívaolajon, ezután adjuk hozzá a lencsét is, és az egészet főzzük még egy rövid ideig együtt, majd öntsük bele a kevés meleg vízben feloldott paradicsompürét, jól keverjük össze és eresszük fel annyi meleg vízzel, hogy a lencsét ellepje. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük babérlevéllel, fedjük le és alacsony lángon, addig főzzük, amíg a lencse egészen puha nem lesz, az elfőtt vizet mindig pótoljuk.

A megfőzött cotechino-ból vágjunk 12-16 vékony szeletet és a lencsével együtt tálaljuk.

Szépek, gazdagok és szerencsések leszünk!

zampone_520.jpg

Desszertnek kínáljunk Pandorot fagyival és tejszínhabbal.

il-pandoro-dolce-natalizio.jpg

Hozzávalók 10 adag elkészítéséhez:

Néhány szelet Pandoro

900 gr fagylalt ízlés szerint

500 ml friss tejszín

5 kanál vaníliás porcukor

90 gr mogyoró granulátum

Elkészítés:

Vágjunk ki a Pandoro szeletekből tíz darab kis lemezkét, majd helyezzük ezeket 10 tálka aljára. Verjük fel a tejszínt jó keményre, fokozatosan hozzáöntve a vaníliás porcukrot. Adagoljuk ki a fagylaltot a kis kelyhekbe a Pandoro tetejére. Tegyük a tejszínt habnyomózsákba és díszítsük a fagyit egy nagy adag tejszínhabbal, a tetejét pedig szórjuk meg mogyoró granulátummal.

untitled3.bmp

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

2010-12-20-anno-nuovo.jpg.gif

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr454989648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása