Articsókás rácsos sütemény
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
300 gr liszt
2 db tojás sárgája+1 db egész tojás
150 gr cukor
150 gr vaj
1 kiskanál sütőpor
1 csipet só
A krémhez:
4 db tojás sárgája
½ l tej
70 gr liszt
120-150 gr cukor
1 db citrom lereszelt héja
4 db kisebb articsóka
Elkészítés:
Kezdjük a tésztával: a lisztet szórjuk a gyúródeszkára, a közepébe vájjunk kis mélyedést és tegyük bele a feldarabolt vajat, a tojásokat, a cukrot, a sütőport, a sót, az egészet alaposan dolgozzuk össze és legalább egy éjszakára, rakjuk hűtőszekrénybe.
Mielőtt kivesszük a hűtőből a tésztát, készítsük el a krémet: melegítsük meg a tejet a lereszelt citromhéjjal együtt, a tojások sárgáját verjük fel a cukorral, apránként adagoljuk hozzá a lisztet, állandóan keverve, legvégül pedig öntsük rá a tejet is. Alacsony lángon, addig keverjük, amíg a krémünk besűrűsödik. Tegyük félre és várjuk meg, hogy teljesen kihűljön.
Fejtsük le az articsókák kemény, külső héját, vágjuk le a tetejüket, szeleteljük egészen vékonyra, majd dobjuk kb 10-15 percre, forrásban lévő vízbe, amibe beleöntöttük a citrom kifacsart levét, és pár kanál lisztet.
A tésztát nyújtsuk kerekre, egy keveset tegyünk félre, a többivel béleljünk ki egy vajjal kikent és liszttel megszórt kerek sütőformát, jól simítsuk rá a széleire is, óvatosan csorgassuk körbe rajta a krémet, a tetején osszuk el egyenletesen a leszűrt articsóka szeletkéket. A maradék tésztát nyújtsuk vékonyra, vágjuk fel rácsokra, és a süteményünket rácsozzuk be a felvágott tésztacsíkokkal. (A rácsokat megkenhetjük felvert tojássárgával, akkor sütés után szép fényes lesz.) Ezután rakjuk be 180 fokos sütőbe 35-40 percre, esetleg félidőben, fedjük le alufóliával, nehogy az articsókák túlságosan kiszáradjanak. Ha elkészült, hagyjuk kicsit hűlni, és máris megkóstolhatjuk ezt a különleges édességet.
Jó étvágyat!
(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: http://izek-muveszete.lapunk.hu/
Ajánlott bejegyzések:
Napi receptajánlónk: I primi piatti-Első fogások
Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek
Napi receptajánlónk: Édességek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.