HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.04.26. 16:53 Ízek Művészete

Articsókás rácsos sütemény
Napi receptajánlónk: Édességek
Articsóka szüreten jártunk

Articsókás rácsos sütemény

IMG_2028 (1).jpg

Hozzávalók:

Az omlós tésztához:

300 gr liszt

2 db tojás sárgája+1 db egész tojás

150 gr cukor

150 gr vaj

1 kiskanál sütőpor

1 csipet só

A krémhez:

4 db tojás sárgája

½ l tej

70 gr liszt

120-150 gr cukor

1 db citrom lereszelt héja

4 db kisebb articsóka

feltort_tojas.jpg

Elkészítés:

Kezdjük a tésztával: a lisztet szórjuk a gyúródeszkára, a közepébe vájjunk kis mélyedést és tegyük bele a feldarabolt vajat, a tojásokat, a cukrot, a sütőport, a sót, az egészet alaposan dolgozzuk össze és legalább egy éjszakára, rakjuk hűtőszekrénybe.

Mielőtt kivesszük a hűtőből a tésztát, készítsük el a krémet: melegítsük meg a tejet a lereszelt citromhéjjal együtt, a tojások sárgáját verjük fel a cukorral, apránként adagoljuk hozzá a lisztet, állandóan keverve, legvégül pedig öntsük rá a tejet is. Alacsony lángon, addig keverjük, amíg a krémünk besűrűsödik. Tegyük félre és várjuk meg, hogy teljesen kihűljön.

Fejtsük le az articsókák kemény, külső héját, vágjuk le a tetejüket, szeleteljük egészen vékonyra, majd dobjuk kb 10-15 percre, forrásban lévő vízbe, amibe beleöntöttük a citrom kifacsart levét, és pár kanál lisztet.

A tésztát nyújtsuk kerekre, egy keveset tegyünk félre, a többivel béleljünk ki egy vajjal kikent és liszttel megszórt kerek sütőformát, jól simítsuk rá a széleire is, óvatosan csorgassuk körbe rajta a krémet, a tetején osszuk el egyenletesen a leszűrt articsóka szeletkéket. A maradék tésztát nyújtsuk vékonyra, vágjuk fel rácsokra, és a süteményünket rácsozzuk be a felvágott tésztacsíkokkal. (A rácsokat megkenhetjük felvert tojássárgával, akkor sütés után szép fényes lesz.) Ezután rakjuk be 180 fokos sütőbe 35-40 percre, esetleg félidőben, fedjük le alufóliával, nehogy az articsókák túlságosan kiszáradjanak. Ha elkészült, hagyjuk kicsit hűlni, és máris megkóstolhatjuk ezt a különleges édességet.

Crostata ricotta pesto.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: http://izek-muveszete.lapunk.hu/ 

Szólj hozzá!

Címkék: fagylalt kultúra utazás pápa szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj torta festészet hal gasztronómia citrom ételek sajt pihenés borjú parmezán tőkehal kagyló mogyoró articsóka apartman olíva művészetek városnézés toscana ördöghal ízek italia Olaszország Film parmigaino regiano cozze vongole


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr855248424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása