HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.04.28. 14:08 Ízek Művészete

Toszkána megyéi
Massa-Carrara megye

Toszkána megyéi

Massa-Carrara megye

 

Toszkánáról mindig, mint egy egységes egészről beszélünk, pedig tíz megyére oszlik. Olaszországnak ez a fantasztikus tartománya és ezen belül a meseszép és roppant gazdag megyéi, "méltók" arra, hogy egyenként is bemutassuk őket.

Kezdjük mindjárt a legészakibb megyével Massa-Carraraval.

Provincia_di_Massa-Carrara-Stemma (1).png

A megye címere

Provincia_di_Massa_e_Carrara-Gonfalone (1).pngés zászlója.

Itt látható az elhelyezkedése

 

Provinces_of_Tuscany_map.png

Mint ahogy a térképen is látható, Toszkána legészakibb területe a csizma szárának tetejéhez közel, a Ligur- tenger partján fekszik. Olyan megyékkel szerepel egy sorban, mint Pisa, Firenze, Siena, de azért semmivel sem kevésbé ismert és elismert, hiszen itt termelik ki a világ legértékesebb márványát, a carrarai fehér márványt.

Carrara-Stemma.png

Carrara címere

2003_0805_carrara.jpg

Az egyik márványbánya.

Természetesen beszélhetnénk a megye számos nevezetességéről, tengerpartjáról, mezőgazdasági terményeiről, akár gazdaságáról, de mi most megmaradunk a márványnál, és az abból készült három remekműnél, amelyeket egyetlen művész alkotott, Michelangelo Buonarroti (Caprese, 1475. március 6. – Róma, 1564. február 18.)
Michelangelo_portrait.JPG
Miért éppen az ő művein keresztül szeretnénk bemutatni a carrarai márványt? A válasz lehetne egyszerűen ennyi: csak! Azonban remélhetőleg, abból a néhány gondolatból, amit megosztunk az olvasóval, ennél azért sokkal több is kiderül.
 1497-ben utazott először Carrarába, hogy első, átütő erejű munkájához, a Pietá-hoz keressen a bányákban megfelelő márvány darabot.
Carrara-cava-pit.jpg-700902.jpg
Talán az lehetett a döntő, legfontosabb pillanat, amikor megtalálta a neki "rendelt" tömböt, már ha hinni lehet a Michelangelonak tulajdonított mondásnak, miszerint:
“Minden kőben benne van a szobor, csak a felesleget kell lefaragni róla…”
 
Ha ezt a művészi ars poeticat elfogadjuk, akkor valóban rendkívüli esemény lehetett, rátalálni az adott mű megalkotására szánt márvány darabra. A szobrot Jean de Bilhères bíboros, VIII. Károly Vatikán államhoz, VI. Sándor pápához, akkreditál nagykövete rendelte meg, már 1497-ben, míg a végleges szerződést csak 1498. augusztus 26. vagy 28. írták alá. Az eredeti szándék szerint a Santa Petronilla templomba került volna, ahová később magát a megrendelőt is eltemették.
 
600px-Michelangelo's_Pieta_5450_cut_out_black.jpg
Az ekkortájt még csak a húszas éveinek elején járó művész első, korszakalkotó művét faragta ki, abból a csodálatos alapanyagból, amely Carrara hegyeiből került Rómába. Valóban azt gondoljuk, hogy az egyetemes emberi kultúrtörténet egyik olyan páratlan alkotásáról beszélhetünk a Pietá esetében, amely egyedülálló. A művész  teljesen sajátságos módon ábrázolja Krisztus és a Madonna alakját. Ha alaposabban megnézzük a szobrot láthatjuk, hogy a Szűzanya alakjában, egy egészen fiatal nő képe tárul elénk, lényegében szinte sokkal fiatalabbnak tűnik, mint az ölében tartott gyermeke, Krisztus.
 
Michelangelo életrajzában Ascanio Condivi, így foglalja össze a művész gondolatait: " A tisztaság, a szentség és a romlatlanság megőrzik a fiatalságot." Michelangelo a szoborral nem egy eseményt szeretett volna megörökíteni, elmesélni, vagyis Krisztus levételét a keresztről, sokkal inkább érdekelte a jelenet szimbolikus tartalma, éppen ezért ábrázolja Máriát olyan fiatalnak mint amilyen akkor volt, amikor Krisztus megfogant.
 
4166296011_db6e6f01a8_z.jpg
A fiatal "zseni" első valóban átütő sikerű művének befejezését követően, 1501-ben apja hívására Firenzébe utazik, természetesen a híre már megelőzi, így bátran felkérik egy márványtömb kifaragására.
 
Már sok-sok éve, 1464-től a Firenzei dóm építési területén porosodott egy megrepedt márványtömb, amelyet korábban Agostino di Duccio számára hoztak Carraraból, de a mester nem foglalkozott vele. Firenze népe a hatalmas márványtömböt egyszerűen csak "Óriásnak" nevezte.
 
Agostino di Duccio már Carraraban szerette volna kifaragni az általa tervezett művet, de mivel a márvány repedt volt nem fogott hozzá, ekkor szállították át Firenzébe, ahol évtizedekig "parlagon hevert".
1501 augusztus 16-án a Firenze város által felállított, a Dóm munkálatait irányító testület megbízza  Michelangelot, hogy a már meglévő tömbből faragja ki Dávid király szobrát. Az ifjú mester, híven saját hitvallásához, kijelentette, hogy egy csodás szobor rejlik a márványban, és ő kész kibontani belőle. A művön 18 hónapon keresztül dolgozott és 400 aranyat kapott érte Így készült el a remekbe szabott Dávid szobor.
David_von_Michelangelo 2.jpg
 
 
Mi sem bizonyítja jobban a művész zsenialitását, mint az, hogy a szobor fején és talpazatán mind a mai napig megfigyelhető a faragatlan márvány eredeti felülete.
 
Ha jól belegondolunk e remekmű megalkotásakor is még csak a húszas éveinek a végén jár, mindössze 27 éves.
 
Maradva még mindig a márványnál, Carraránál és Michelangelonál, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a II. Gyula pápa síremlékére készített Mózes szobrot. Az előzőekhez hasonlóan az egyetemes emberi műalkotások között is igen előkelő helyet elfoglaló alkotást 1515-1516 körül fejezte be. A valóságos méreteknél majdnem kétszer nagyobb (235 cm magas), ülő alakot ábrázoló mű, nagyon alapos, elmélyült anatómiai ismeretekről ad tanúbizonyságot.
 
Michelangelo_Moses.jpg
Ehhez a remekműhöz is tartozik egy legenda:
 
Michelangelo amikor már csak az utolsó finomításokat végezte a szobron, önmaga is elcsodálkozott azon az élethűségen, amellyel megformálta Mózest, és így kiáltott fel: "Miért nem beszélsz?" és a kalapácsával ráütött a kész szobor térdére, amely azon a ponton azóta is kissé kékes színezetű.
 
s5b.jpg
 
Giorgio Vasari, olasz építész, manierista festő, és a kor talán legjelentősebb művészeti írója, Mózes szakálláról a következőket mondta: " Olyan tökéletesre sikerült, mintha nem is szobrászvésővel, hanem festőecsettel alkotta volna."
 
Michelangelo e három remekművének és persze még nagyon sok egyéb szebbnél-szebb alkotásnak köszönhetően, a carrarai fehér márvány világhírű lett, bevésődött az emberek tudatába Carrara megye, Carrara város neve. Mind a mai napig, aki igazán szép márványt szeretne, az ezekből a hegyekből bányászott követ választ.
 
060920052026CarraraMtnmarble.jpg
Akit a jó sorsa erre a vidékre vezet, keresse fel ezeket a kőfejtőket, ahonnan a fentiekben leírt csodáknak az alapanyaga kikerült, és gondolkozzon el Michelangelo szavain, vagyis, hogy a szobor benne van a kőben csak a felesleget kell lefejteni róla. Bízzunk abban, hogy születnek még művészek, akik a számtalan márványtömbben, már első pillantásra felfedezik a bennük rejlő alkotásokat, és lefejtik a felesleget.
 
 
 A posztjaink rendezetten megtalálhatóak a honlapunkon http://izek-muveszete.lapunk.hu/ .
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: fagylalt kultúra utazás pápa szoba szállás bárány olaj szálloda főzés élmény táj torta festészet hal gasztronómia citrom ételek sajt pihenés borjú parmezán tagliatelle tőkehal kagyló mogyoró articsóka apartman olíva művészetek városnézés toscana ördöghal ízek italia szardinia Olaszország Film parmigaino regiano cozze


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr145250304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása