HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.05.18. 18:34 Ízek Művészete

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből
Modern művészetek
Kávézás "olaszosan"

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből

Modern művészetek

Kávézás "olaszosan"

ItaliaChicchiCaffebeans.jpg

Olaszországnak lényegében semmi köze nincs a kávéhoz, annak eredetéhez, mégis elérték, hogy a kávé, egyesek szerint az "igazi" kávé, az csakis olasz lehet. Hogy is van ez?

tipi di caffe italiano.jpg

Ez a kép majdnem mindent elárul az olaszok kávézási szokásairól. A hatvanas években, a "Dolce Vita" korszakában virágzott leginkább a piac, temérdek kisebb-nagyobb bár nyílt szinte minden utcasarkon, kötelező volt betérni, reggel, délben, este egy-egy gyors kávéra. Az akkori bártulajdonosok kései leszármazottai, a ma elegánsan, "Barista"-nak nevezett "művészek", akiket már külön képeznek arra, miként kell a kávét tökéletesen elkészíteni, és ínycsiklandóan felszolgálni.

932049074.jpg

Bátran állíthatjuk tehát, hogy a kávékészítés bizonyos szempontból, művészetnek is nevezhető. Íme néhány példa arra, miként lesz a "fekete levesből", mennyei ital.

06112012103030cafe.jpg

Túl azon, hogy megfelelő minőségű  kávét és vizet kell használnunk, rendelkeznünk kell egy jó kávéfőzővel, továbbá nem mindegy a külső megjelenés sem.

images.jpg

images (2).jpg

A kávézás kultúrája gyorsan fejlődésnek indult, törzshelyek alakultak, világszerte ismert kultikus "szentélyek",  ilyen például többek között az egyik legpatinásabb kávézó, a Tazza d'Oro, amely a római Pantheon szomszédságában található.

tazza-d-oro.jpg

Legutóbb amikor zárás után értem oda hozzájuk egy kávéra, próbáltam rábeszélni a "Baristat", hogy tegyen kivételt és szolgáljon ki, értse meg én messzi idegenből érkeztem és az első utam, mindig hozzájuk vezet. Nem sikerült meghatnom. Elmondta, hogy reggel 9-től este 9-ig vannak nyitva és ezalatt több mit 6000 kávét szolgálnak fel, vagyis óránként legalább ötszáz adagot. Szinte hihetetlen ez a szám.

IMG_6447.JPG

A vendégek elé, ilyen csészékben kerül az illatos nedű, az alább látható kis üzletben.

tazza2.jpg

A kávékészítés művészetének elengedhetetlen tartozéka a remek kávéfőző. Ki ne ismerné a klasszikus olasz masinát.

macchina-per-il-caffe-italiano_17-410111200.jpg

Igaz manapság már válogathatunk a szebbnél szebb kávégépek között, készülnek a családi háztartások számára és persze vendéglátóipari felhasználásra is.

brunopasso-pd-1-798741.jpg

francis-x7.jpg

v12-macchina-per-il-caffe-e-502x437-custom.jpg

Macchian-caffè-per-bar-Milano-12.jpg

Ugye abban mindannyian egyetértünk, hogy ezek a berendezések nemcsak kiváló kávét készítenek, hanem szépek is.

caffe-italiano.jpg

Ez csupán egy reklámfotó, de lényegében mindent elárul a kávézás kultúrájáról, művészetéről.

eszpresszo_caffe_don_cortez_jmb.JPG

Egészségére!

Amennyiben fel szeretné hívni valamelyik ismerőse figyelmét az alkotásra, küldje el a képet ide, vagy a fenti képre kattintva képeslap formájában.

A posztjaink rendezetten megtalálhatóak a honlapunkon http://izek-muveszete.lapunk.hu/ .

Szólj hozzá!

Címkék: fagylalt kultúra utazás pápa szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj torta festészet hal gasztronómia ételek sajt mogyoró olíva művészetek városnézés toscana ízek italia szerzetesrend Olaszország Film Milánó Vatikán


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr125305990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása