HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.05.28. 12:43 Ízek Művészete

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből
Építészet
Palazzo Falconieri, Roma

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből

Építészet

Palazzo Falconieri, Roma

3587961877_564ca2702b.jpg

Mint rendesen ma is önkényeskedünk. A korábbi pazar villák sorába most egy olyat illesztünk be, amely nagyon sok magyar számára adott otthont Rómában. A Római Magyar Akadémia székhelyéről,  a Palazzo Falconieri-ről van szó, amely az Örök Város egyik legszebb, és leghosszabb utcáján a Via Giulia-n található.

via-giulia.jpg

Az épület története a XVI. századra nyúlik vissza, ekkor még a Ceci család birtokában volt egészen 1574-ig, amikor is az Odescalchi család lett az épület tulajdonosa 1606-ig. Ezután egy rövid ideig a Farnese család mondhatta magáénak, majd 1638-ban már ismét új tulajdonos kerül a képbe, Orazio Falconieri, aki rögtön megbízást ad az átépítésére,  nem kisebb nagyságot megnyerve a munkálatokra, mint a római barokk egyik legnagyobb építészét, Francesco Borominit.

2009 óta eredeti állapotában csodálhatjuk meg, az épület tömbjéből kiemelkedő, a Palazzo tetejét mintegy koronaként díszítő, restaurált Borromini-loggiát.

palazzofalconieri.jpg

Róma 509.jpg

Az épületnek számos, híres lakója volt, többek között itt élt 1815-1818 között Maria Letizia Ramolino, Bonaparte Napoleon édesanyja,  Fesch bíboros vendégeként, aki  a féltestvére volt és akkortájt a palota tulajdonosa.

382px-Robert_Lefèvre_001.jpg

A Palazzo Falconieri 1927-ben került Magyarország tulajdonába, és lényegében azonnal a magyar kulturális és egyházi kapcsolatok római központjává vált, miután itt kapott helyet a Pápai Magyar Intézet is.

301455_798387083_big.jpg

A Római Magyar Akadémia méltán lehet büszke hírnevére, többek között rendelkezik egy húszezer kötetes specializált könyvtárral, előadóteremmel, vetítővel, egyszóval mindennel, ami manapság elengedhetetlen ahhoz, hogy a magyar kultúrát népszerűsítse.

08_palazzo falconieri_DSC_0183_1.JPG

Mint oly sok épületünk, ez a csodálatos palota is megsínylette a XX. század második felének politikai viharait, és persze nyomot hagyott rajta az idő vasfoga is, így a kilencvenes évekre megérett a helyzet a teljes felújítására. A munkálatokat követően a Palazzo Falconieri még egyházi áldásban is részesült.

P1080023.JPG

Aki Rómában jár, és a környék egyéb nevezetességeit minden bizonnyal amúgy is végigjárja, mint a közelben található Farnese Palotát, a Campo dei Fiorit - itt égették meg Giordano Brunot - , vagy csupán sétálni indul a Tevere mentén, ne mulassza el, hogy legalább egy pillantást vessen erre a káprázatos kincsre.

névtelen.jpg

(Ha valamelyik ismerősének fel szeretné hívni a figyelmét erre a látnivalóra, ide, vagy a képre kattintva, elküldheti képeslap formájában)

A posztjaink rendezetten megtalálhatóak a honlapunkon http://izek-muveszete.lapunk.hu/ .

Szólj hozzá!

Címkék: fagylalt utazás pápa szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet hal gasztronómia ételek sajt pihenés kolostor apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia szerzetesrend Olaszország Film Vatikán


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr735320081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása