HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.06.01. 07:32 Ízek Művészete

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből
Film
Roberto Ressellini: Roma cittá apertá (Róma nyílt város)

Gyöngyszemek az itáliai művészetekből

Film

Roberto Rossellini: Roma cittá aperta (Róma nyílt város)

800px-Roma_città_aperta_titolo.jpg

Az olasz neorealizmus és egyben az egyetemes filmművészet egyik emblematikus alkotása.

Roberto Rossellini már a megszállás alatt elkezdi írni a forgatókönyvet. A cselekmény egyszerű, mondhatni az elemi érzelmekre épül, szerelem, barátság, hit, ellenállás a rosszal, a gonosszal szemben. A női főszereplő, Pina, éppen az esküvőjére készül, amikor húga szeretője, aki az ellenállás egyik vezetője menedéket kér nála.

roma-citta-aperta.jpg

Pina don Pietrótól, a paptól kap segítséget, aki már rejteget egy osztrák katonaszökevényt. A helyzet úgy hozza, hogy a nácik elhurcolják a vőlegényét, őt magát pedig agyonlövik az utcán gyermeke szeme láttára.

tumblr_m2l5ulWTXo1rp4an4o1_1280.jpg

Marina, Pina narkomán húga feladja a szeretőjét, és az őt bújtató don Pietrót, akit a Gestapo kivégez.

Rome_Open_City_lowres-detail-main.jpg

Roberto Rossellini így ír a filmjéről:

"Az én neorealizmusom nem más, mint morális állásfoglalás, amit talán az alábbi szavakkal lehetne a legpontosabban kifejezni: felebaráti szeretet."

 A fenti gondolatok nyilvánulnak meg a film mondanivalójában, a különböző világnézetű, gondolkodású, anyagi helyzetű emberek képesek összefogni az embertelenséggel szemben.. A társadalmi csoportokon átívelő együttműködés, a normális élet reményében.

A film Roberto Rossellini háborús trilógiájának első darabja, amelyet a Paisá című alkotás követ 1946-ban, majd a Berlinben játszódó  Germania anno zero (Németország, nulla év) 1947-ben forgatott munkája zár le.

rosselliniroberto1.jpg

Roberto Rossellini

Lehet, hogy a mai világunkban, éppen annyira aktuálisak ezek a gondolatok, mint a háború végén? Érdemes rászánni az időt és megnézni ezt a filmet.

roma-citta-aperta-end-title-still.jpg

Ha a filmet valamelyik ismerősének a figyelmébe szeretné ajánlani, ide, vagy a képre kattintva küldje el képeslap formájába.


(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: http://izek-muveszete.lapunk.hu/ .

Szólj hozzá!

Címkék: fagylalt kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet hal gasztronómia ételek sajt pihenés parmezán kolostor apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország Film


A bejegyzés trackback címe:

https://az-izek-muveszete.blog.hu/api/trackback/id/tr975336977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása