HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2013.01.08. 16:34 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: I primi piatti-Első fogások

Hagymás kosárkák


 cipolle.jpg

Hozzávalók 8 adag elkészítéséhez:

400 gr kenyér illetve pizza tészta

8 db kisebb lila hagyma

1 ág kakukkfű

120 gr friss édes pecorino sajt

Olívaolaj

Bors

pecorino1.jpg

Elkészítés:

Pucoljuk meg a hagymákat, vágjuk ketté, egy serpenyőbe öntsünk 3 evőkanál olívaolajat, dobjuk bele a kakukkfüvet, és a félbevágott hagymákat, alacsony lángon pirítsuk aranyszínűre, időnként megforgatva, ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet, közben sózzuk és borsozzuk.

Az elkészített tésztát nyújtsuk ki lisztezett deszkán, vágjunk ki belőle 8 kis lemez alakú lapocskát, és simítsuk bele 8 db, kiolajozott sütőformába. Szurkáljuk meg villával a tészták alját, osszuk el a formákba a lereszelt pecorino sajtot, mindegyikbe rakjunk két fél hagymát és 220 fokos sütőben, süssük kb. 20 percig.

Ha kész, hagyjuk picit hűlni, majd tálaljuk.

umbria_p111--420x520.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2013.01.07. 16:15 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek

Padlizsán golyók scamorza sajttal

img_padlizsan.jpg

Hozzávalók 14 darab golyó elkészítéséhez:

600 gr padlizsán

1 gerezd fokhagyma

30 gr füstölt scamorza sajt

2 csokor petrezselyem

100 gr pecorino sajt

2 db tojás

100 gr zsemlemorzsa

Bors

scamorza_frescabig1.jpg

Elkészítés:

Vágjuk le a padlizsánok végét, hámozzuk meg, vágjuk fel apró kockákra, dobjuk be forrásban lévő, bő, sós vízbe kb. 4-5 percre. Borítsuk ki egy szűrőbe, és alaposan nyomjuk ki a padlizsán darabokból a felesleges vizet, ezután tegyük egy mixerbe a fokhagymával együtt, és aprítsuk teljesen pürészerűvé. Rakjuk át egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a tojásokat, a lereszelt pecorino sajtot, a zsemlemorzsát, a felaprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és az egészet alaposan dolgozzuk össze.

Szeljük fel a scamorza sajtot kis kockákra, csippentsünk ki a keverékből kb. 35 gr-nyit, a közepébe nyomjunk egy darabka sajtot, formázzuk golyóvá, hempergessük meg zsemlemorzsában, majd bőséges, forró olajban süssük mindegyiket aranybarna színűre. A felesleges zsiradékot itassuk fel a golyókról és melegen tálaljuk.

preview_1.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.12.31. 18:51 Ízek Művészete

Év végi menüsor

Boldog Új Évet olasz módra!

buon_anno_00006.gif

Kezdjük egy ütős narancs koktéllal:

 

1 l Prosecco vagy száraz pezsgő

600 ml frissen facsart narancs

125 ml Gin

2 kávéskanál cukor (ízlés szerint)

Facsarjuk ki a narancsokat, és a levet öntsük szét 6 lehűtött pezsgőspohárba. Töltsük a poharakba a Proseccot, majd végezetül koronázzuk meg az egészet a Ginnel. Ízlés szerint tegyünk a koktélokba egy kevés cukrot, keverjük fel, és máris koccinthatunk a vendégeinkkel.

aperitivo-estivo.jpg

Előételként jöjjön egy pofon egyszerű lazac kehely:

 

 IMGP0200.jpg

1 kehely elkészítéséhez szükséges hozzávalók:

2 evőkanál kockára vágott friss lazac

2 evőkanál Philadelphia típusú krémsajt

1 evőkanál tejföl

Friss kapor

Olívaolaj

Citrom

Bors

Locsoljuk meg a lazacot egy kevéske olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Alaposan keverjük össze a krémsajtot a tejföllel, picit sózzuk meg, reszeljünk bele egy kis citromhéjat. Üvegpoharak alját töltsük meg ezzel a keverékkel, helyezzük rájuk a lazacot és díszítsük a kaporral.

untitled1.bmp

Első fogásnak nagyszerű választás a sütőben sült töltött conchiglioni – óriás kagylótészta.

Conchiglioni.jpg

Hozzávalók 4 személy részére:

400 gr conchiglione tészta (óriás kagylótészta)

2 nagyobb tojás

300 gr mirelit spenót

150 gr pecorino sajt

Bors

Szerecsendió

500 ml kész paradicsomszósz

Vaj

Elkészítés:

 

Forrásban lévő, bőséges sós vízben főzzük ki a tésztát, amikor kész szűrjük le és tegyük félre.

Dolgozzuk össze a felolvasztott spenótot a tojásokkal, 120 gr sajttal, adjunk hozzá egy csipetnyi szerecsendiót, sót, borsot, és töltsük meg az óriás kagylókat ezzel a keverékkel.

Egy kivajazott tepsire rakjuk egymás mellé a töltött kagylókat, locsoljuk rájuk egyenletesen a paradicsomszószt, szórjuk meg a maradék pecorino sajttal, tegyünk a tetejükre néhány vajdarabkát és süssük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig.

Melegen tálaljuk.

untitled2.bmp

A főfogás természetesen a szilveszteri vacsora elmaradhatatlan finomsága, a cotechino lencsével.

zampone.jpg

Hozzávalók 4 személy részére:

250 gr lencse

Egy darab előfőzött cotechino, vagyis kicsontozott sertéslábba töltött kolbászhús.

1 fej hagyma

1 db sárgarépa

1 zellerszár

Babérlevél

2 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál paradicsompüré

Bors

kimeros-lencse-1-kg.jpgElkészítés:

Mossuk meg a lencsét folyóvíz alatt, majd tegyük bele egy nagyobb lábasba, öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy ellepje, és legalább két órán keresztül hagyjuk ázni.

A megtisztított és feldarabolt zöldségeket pirítsuk pár percig olívaolajon, ezután adjuk hozzá a lencsét is, és az egészet főzzük még egy rövid ideig együtt, majd öntsük bele a kevés meleg vízben feloldott paradicsompürét, jól keverjük össze és eresszük fel annyi meleg vízzel, hogy a lencsét ellepje. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük babérlevéllel, fedjük le és alacsony lángon, addig főzzük, amíg a lencse egészen puha nem lesz, az elfőtt vizet mindig pótoljuk.

A megfőzött cotechino-ból vágjunk 12-16 vékony szeletet és a lencsével együtt tálaljuk.

Szépek, gazdagok és szerencsések leszünk!

zampone_520.jpg

Desszertnek kínáljunk Pandorot fagyival és tejszínhabbal.

il-pandoro-dolce-natalizio.jpg

Hozzávalók 10 adag elkészítéséhez:

Néhány szelet Pandoro

900 gr fagylalt ízlés szerint

500 ml friss tejszín

5 kanál vaníliás porcukor

90 gr mogyoró granulátum

Elkészítés:

Vágjunk ki a Pandoro szeletekből tíz darab kis lemezkét, majd helyezzük ezeket 10 tálka aljára. Verjük fel a tejszínt jó keményre, fokozatosan hozzáöntve a vaníliás porcukrot. Adagoljuk ki a fagylaltot a kis kelyhekbe a Pandoro tetejére. Tegyük a tejszínt habnyomózsákba és díszítsük a fagyit egy nagy adag tejszínhabbal, a tetejét pedig szórjuk meg mogyoró granulátummal.

untitled3.bmp

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

2010-12-20-anno-nuovo.jpg.gif

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.12.20. 16:28 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Húsok

Sertéskaraj gránátalmával

melograno-sezione.jpg

Hozzávalók 4 személy részére:

800 gr-os sertéskaraj egyben

50 gr pancetta szeletelve

100 gr apróbb fehér hagyma

1 db gránátalma

2 gerezd fokhagyma

2 dl száraz fehérbor

Néhány rozmaring ág

50 gr vaj

2 evőkanál olívaolaj

Bors

rozmarinas-4fd8cfc9be2e1.jpg

Elkészítés:

A megmosott, szárazra törölt karaj minden oldalát kicsit pirítsuk meg az olvasztott vaj és az olívaolaj keverékében, lehetőleg egy magasabb peremű lábasban. Vegyük ki a húst, tekerjük körbe a pancetta szeletekkel, helyezzünk rá 2-3 rozmaring ágat, majd kötözzük össze konyhai zsineggel. Helyezzük vissza a karajt a lábasba, sózzuk, borsozzuk, dobjuk mellé a megpucolt, egészben hagyott hagymákat, a 2 gerezd fokhagymát, locsoljuk meg a borral.

A gránátalma felső harmadát vágjuk le, az oldalán cikkezzük be, bontsuk szét, a keserű hártyából kiskanállal fejtsük le, kapargassuk ki a magnak nevezett gyümölcsöt, a levét facsarjuk ki, és ezt is öntsük a húsra, ezután hagyjuk az egészet közepes lángon, fedő alatt főni 15-20 percig. Ezt követően a karajt tegyük bele egy sütőedénybe a főzőlevével együtt, és 20 percre rakjuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe.

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, szedjük le a zsineget és díszítsük a finomságunkat gránátalmamagokkal és friss rozmaringgal.

lonza-maiale-benedetta-parodi-natale-2012.jpeg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.12.19. 12:56 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Halételek

Tengeri sügér spenóttal

perca.jpg

Hozzávalók 4 személy részére:

600 gr sügér filé

300 gr spenót (lehet fagyasztott is)

50 gr vaj

1 fej hagyma

1 db zellerszár

Kakukkfű

1 csokor petrezselyem

Zsemlemorzsa

Bors

spinaci.jpg

Elkészítés:

Dobjuk a spenótot forrásban lévő, sós vízbe néhány percre. Miután leszűrtük, aprítsuk fel a hagymával, a zellerrel, a kakukkfűvel és a petrezselyemmel együtt, sózzuk, borsozzuk, majd a keverék felét terítsük szét egy kivajazott tepsi alján.

A megmosott, szárazra törölt halszeleteket, helyezzük rá a zöldségágyra, ezután fedjük be a maradék spenótos keverékkel, locsoljuk meg a felolvasztott vajjal, szórjunk a tetejére zsemlemorzsát és süssük 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig.

Frissen, melegen tálaljuk.

untitled.bmp

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


süti beállítások módosítása
Mobil