HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2012.12.18. 16:13 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: I primi piatti-Első fogások

Pármai sonkába tekert tészta kétféle sajttal

 copy-of-img_9404.jpg

 

Hozzávalók 8 személy részére:

400 gr tagliolini vagy bármilyen egyéb tojásos tészta

400 gr egészen vékonyra szelt pármai sonka

350 gr robiola sajt

100 gr reszelt parmezán sajt

3 db nagyobb tojás sárgája

10 gr vaj

Bors

robiola.jpg

Elkészítés:

Főzzük ki a tésztát lobogó sós vízben, majd szűrjük le és borítsuk egy nagy tálba. Szórjunk rá egy kevés frissen őrölt borsot, adjuk hozzá a robiola sajtot, a 3 tojássárgáját, 70 gr parmezánt és gyors mozdulatokkal, jól keverjük össze az egészet.

Egy villával tekerjünk fel egy kis halom tésztát, helyezzük a kiterített sonkára, amit csavarjunk a tésztakupac köré, majd minden elkészített adagot tegyünk egy olajjal kikent tepsibe. Aprítsuk a vajat a tészta tekercsekre, szórjuk meg a maradék parmezán sajttal és süssük a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig.

Ahogy elkészült forrón tálaljuk.

untitled.bmp

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.12.17. 13:16 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek

Sajtos burgonya soufflé

280_280__images_Products 3_008434.jpgHozzávalók:

4 db tojás

2 db közepes méretű burgonya

100 gr füstölt scamorza sajt

50 gr reszelt parmezán sajt

150 gr füstölt hasalja szalonna

Snidling

Kb. 500 gr besamel mártáshoz:

50 gr vaj

50 gr liszt

Fél liter tej

Szerecsendió

recipe-18288.jpg

Elkészítés:

Főzzük puhára a meghámozott, feldarabolt burgonyát és nyomjuk össze. Vágjuk apró kockákra a szalonnát, reszeljük le a scamorza sajtot és aprítsunk fel pár szál snidlinget.

A besamel mártáshoz, olvasszuk fel a vajat, kicsit futtassuk meg benne a lisztet, apránként, állandó kevergetés mellett adjuk hozzá a hideg tejet, egy csipet sót, a szerecsendiót és hagyjuk besűrűsödni. Miután elkészült, keverjük bele a széttört burgonyát, a szalonnát, a parmezánt, a scamorzát, és a snidlinget. Ezután egyenként adjuk hozzá a tojássárgákat, majd a keményre vert fehérjéket is. Kis szuflé tálkákat kenjünk ki vajjal, szórjuk körbe zsemlemorzsával és osszuk el bennük a keveréket.

Rakjuk be 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük kb. 15-20 percig, amíg a tetejük aranysárga nem lesz.

Azonnal tálaljuk!

untitled.bmp

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.12.14. 13:16 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Édességek

Ricciarelli senesi – Sienai mandulás süti

389927.jpeg

Ez a tipikus, rizsszem alakú, kívülről enyhén hullámos sütemény, a XIV. században született, a Toszkán fejedelmek udvarában, de az eredeti recept, valószínűleg keleti eredetű lehetett. A legenda szerint Ricciardetto Della Gherardesca lovag honosította meg Itáliában, Volterra közelében lévő várkastélyában sütöttek először ilyen apró, mandulás sütiket, miután a ház ura visszatért a Szentföldről egy keresztes hadjáratból. Feltételezhetően, a Közel-Keleten ízlelhette meg az eredeti változatát. Ettől kezdve, az egyik leghagyományosabb karácsonyi édességként tartják számon Toszkánában, sőt a Ricciarelli di Siena, az első olyan olasz édesipari különlegesség, amely európai uniós eredetvédelem alatt álló földrajzi jelzésű termék.

 

Hozzávalók:

500 gr hámozott mandula

300 gr kristálycukor

20 gr vaníliás porcukor

2 nagyobb tojás fehérjéje

Fél kiskanál szódabikarbóna

1 narancs lereszelt héja

 Keserű mandula aroma, ízlés szerint

Vaníliás porcukor a tetejére

marmellata-arancia1.jpg

Elkészítés:

Vágjuk fel egészen apróra a mandulát, egy mélyebb tálba öntsük össze a kristálycukrot, a vaníliás porcukrot, a felaprított mandulát, adjuk hozzá a szódabikarbónát, a narancs lereszelt héját és az egészet jól keverjük össze. Ezután tegyük bele a felvert fehérjéket, esetleg néhány csepp keserű mandula aromát és kézzel gyúrjuk homogén keverékké. Fedjük le a tálat, és szobahőmérsékleten hagyjuk 1 napig állni.

A mandulás tésztából formáljunk 4-5 cm széles „szalámikat”, ezekből vágjunk kb. 1 cm vastag szeleteket, és a kezünkkel alakítsunk belőlük, kissé lekerekített élű rombuszokat. Helyezzük a sütiket egy sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket szórjuk meg porcukorral, és 160-180 fokra előmelegített sütőben, süssük kb. 15-20 perc alatt aranysárga színűre, a lényeg, hogy világosak és puhák maradjanak. Nem kell megijedni, hihetetlenül puhák lesznek, és szinte nyersnek tűnnek, hagyjuk kihűlni a tepsin, hidegen, a külsejük megkeményedik, de a belsejük lágy marad.

Zárt dobozban több napig is elállnak és az ízük szinte egyre fantasztikusabb!

8270489028_866f995efb_z.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.12.13. 12:06 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Húsok

Karamellizált kacsa

396.jpg

Hozzávalók 4 személy részére:

1 egész kacsa

90 gr vaj

100 gr nádcukor

1 evőkanál citromlé

100 ml narancslé

2 evőkanál lereszelt citromhéj

1 db fahéj rúd

Bors

burro.jpg

Elkészítés:

A megtisztított, megmosott kacsát vágjuk fel darabokra, helyezzük be egy lefedhető, nagyobb jénai tálba, locsoljuk meg a felolvasztott vajjal, szórjuk a húsokra a cukrot, öntsük rájuk a citrom- és narancslevet, tegyük a húsok közé a rúd fahéjat, sózzuk és hintsük meg frissen őrölt borssal.

Fedjük le alufóliával, vagy tegyük rá a jénai tálra a tetejét és rakjuk be a 180 fokos sütőbe 30-35 percre.

Vegyük ki a sütőből, szedjük le a fóliát, óvatosan keverjük meg, szórjuk rá a húsokra a lereszelt citromhéjat, és még legalább 10 percig süssük, amíg a kacsa szeletek nem válnak szép aranyszínűvé és finom ropogóssá.

Tálaljuk zöldségágyon.

untitled.bmp

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.12.12. 11:30 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Halételek

Lazac fésűkagylóval pezsgőkrémben

249648_406890396032830_1030981047_n.jpg

Hozzávalók 4 személy részére:

80 gr Philadelphia sajtkrém natúr

700 gr friss lazacfilé

8 db fésűkagyló

1,5 dl száraz pezsgő

1,5 dl húsleves alaplé

2 tojássárgája

40 gr vaj

Snidling

Bors

cappesante.jpg

Elkészítés:

Kezdjük a pezsgőkrém elkészítésével: helyezzünk egy lábast vízfürdőbe, öntsük bele az alaplevet, a pezsgőt és élénk lángon, addig forraljuk, amíg a folyadék fele elpárolog. Tegyük bele a Philadelphia sajtkrémet, és jól keverjük el csomómentesre, ezután sózzuk, borsozzuk, rakjuk hozzá a 2 tojássárgáját és állandóan kevergetve, lassú tűzön főzzük 2-3 percig, semmiképpen nem szabad forrnia. Vegyük le a tűzről, és a krémet hagyjuk hűlni a vízfürdőben, időnként megkeverve.

A lazacfilét vágjuk fel 8 szép szeletre, a vajat olvasszuk fel egy nagyobb serpenyőben és a halszeletek mindkét oldalát, süssük 2-2 percig, majd tegyük melléjük a kagyló-burokból kiszedett kagylókat, és ezeket is pirítsuk oldalankét még 2-2 percig.

Csupán a legvégén sózzuk, borsozzuk. Egy botmixerrel verjük az elkészített krémet egészen habosra, rakjuk ki a lazac szeleteket és a kagylókat tányérokra, öntsük melléjük a pezsgőkrémet, szórjuk meg frissen, durvára őrölt borssal és díszítsük snidling szálakkal.

untitled.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


süti beállítások módosítása
Mobil