HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2012.12.11. 17:40 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: I primi piatti-Első fogások

Karácsonyi risotto

images.jpg

Hozzávalók 4 személy részére:

300 gr risotto rizs

150 gr kolbász

40 gr szárított vargányagomba

100 gr gesztenye

50 gr újhagyma

1 evőkanál snidling

1 evőkanál petrezselyem

1 db babérlevél

250 ml száraz vörösbor

3 evőkanál olívaolaj

castagne.jpg

Elkészítés:

A szárított vargányát áztassuk be hideg vízbe legalább 2 órára. Szűrőkanállal szedjük ki a gombát, vágjuk fel apró darabokra. Az áztató vizét szűrjük le, sózzuk meg, és ha szükséges, öntsünk még hozzá vizet, hogy kb. 1 liter folyadékot kapjunk, ebben fogjuk főzni a rizst. A megmosott gesztenyét szárazra töröljük, gömbölyű felükön keresztirányban bevágjuk a héjukat és enyhén sós vízben, vagy húslevesben puhára főzzük. A megfőtt gesztenyeszemekről még melegen távolítsuk el a héjukat és vágjuk ketté mindegyiket. A kolbászról húzzuk le a bőrét és szeljük kis darabkákra. A felaprított hagymát, futtassuk meg a felmelegített olívaolajon, adjuk hozzá a gombát, a kolbászt, a snidlinget, a petrezselymet, a babérlevelet és pár percig hagyjuk együtt főni az egészet. Ezután tegyük bele a rizst, keverjük össze, és kicsit pirítsuk meg, majd öntsük rá a bort és várjunk, amíg elpárolog.

Közben forraljuk fel a gomba félretett áztató levét és merőkanalanként, lassan, folyamatosan kevergetve adagoljuk a rizshez.

Amikor már majdnem kész, tegyük bele a gesztenyét is és még kb. 5 percig, főzzük a risottonkat.

Hagyjuk állni pár percig és parmezán forgáccsal meghintve tálaljuk.

phpThumb_generated_thumbnailjpg.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

2 komment

Címkék: kultúra utazás szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.12.10. 15:08 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek

Zöldség-karácsonyfa

broccoli-head-lo.jpg

Hozzávalók:

1 fej karfiol

1 fej broccoli

Koktélparadicsom

Természetesen használhatunk bármilyen egyéb zöldséget is ízlés szerint.

A mártogatós szószhoz:

1 db. citrom

1 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem

Olívaolaj

Kevés meleg víz

Bors

cavolfiore-sfondo-bianco_dettaglio_ricette_slider_grande3.jpeg

Elkészítés:

A broccoli és- karfiol rózsákat főzzük egy rövid ideig forrásban lévő, sós vízben.

Egy tálkába öntsünk 3-4 evőkanál olívaolajat, reszeljük bele a citrom héját, ízesítsük a citrom kifacsart levével, az apróra vágott fokhagymával és petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá egy csöppnyi meleg vizet, és addig keverjük, amíg közepesen sűrű szószt nem kapunk.

Egy nagy tál közepén alakítsuk ki a „karácsonyfánkat” a zöldségekből és kínáljuk mellé a mártogatós szószt.

Pinzimonio-di-verdure-antipasto-veloce-vegetariano.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.12.09. 11:46 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Édességek

Lebkuchen

5163807964_88b47975a7.jpg

A Lebkuchen is Németországból „vándorolt át” az olasz konyhákba, természetesen ezeket a finom, fűszerekkel ízesített kekszeket is a Karácsonyt megelőző, adventi időszakban szokták elkészíteni. Különböző források tanúsága szerint, már nagyon régóta ismert a receptje, XI. századi dokumentumokban is megemlítik, Nürnberg számít az őshazájának. A város körül elterülő erdők biztosították, hogy mézből sose legyen hiány (alapvető fontosságú hozzávaló a tésztához) és kedvező fekvésének köszönhetően, a legfontosabb kereskedelmi útvonalak mentén, a legegzotikusabb fűszerek is a rendelkezésükre álltak (fahéj, gyömbér, szegfűszeg stb.). A történetírók feljegyezték, hogy 1487-ben a birodalmi gyűlés összehívása alkalmával,  III. Frigyes császár, meghívta Nürnberg városának összes gyermekkorú polgárát a kastélyába.

Ezen a napon, több mint 4000 gyerek kapott fejenként egy szem kekszet, amely a császár képmását ábrázolta, tehát valószínűleg ekkor született meg a Lebkuchen „prototípusa”, ami a „Kaiserlein” nevet kapta, vagyis Pici császárnak hívták.

A háziasszonyok Advent első vasárnapján készítették, mivel a kekszek egészen frissen még meglehetősen kemények, így Karácsonyig egy zárt dobozban tárolták, melléjük téve egy almát, ami megóvta a sütiket a nedvességtől és finom illatuk lett tőle.

A tésztájából mindenféle forma kialakítható, hóember, medvebocs, fenyőfa, angyalka, betlehemi csillag, és természetesen a karácsonyfára is feltehetjük díszként.Mandorle1.jpg

 

Hozzávalók kb. 30 darab keksz elkészítéséhez:

300 gr liszt

200 gr vaj

100 gr őrölt mandula

100 gr őrölt dió

180 gr méz

180 gr nádcukor

100 gr porcukor

1 db tojás

1 db citrom

Őrölt fahéj

Őrölt szegfűszeg

1 tasak vanillin cukor

1 teás kanál sütőpor

poli_miele1.jpg

Elkészítés:

Alacsony lángon keverjük össze az apró darabokra vágott vajat a nádcukorral és a mézzel, amíg csomómenetes keveréket nem kapunk, majd hagyjuk kihűlni.

Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, egy kiskanál fahéjat és szegfűszeget, a vanillint, a mandulát, a diót, a citrom lereszelt héját, a sütőporral összekevert lisztet és az egészet jól dolgozzuk össze. Tegyük a tésztát egy tálba, takarjuk le és hagyjuk egy teljes éjszakán át állni, szobahőmérsékleten.

Másnap nyújtsuk ki 1/2-1 cm vastagságura és vágjunk a tésztából tetszőleges karácsonyi formákat, süssük a kekszeket a 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig. Várjuk meg, míg kihűlnek, közben pedig készítsük el a cukormázat: a tojás fehérjét felverjük a fokozatosan hozzáadott porcukorral, amíg krémszerű fehér habot kapunk. A mézes süti figurákat, ezzel díszítsük, és Karácsonyig egy dobozban tároljuk.

lebkuchen (1).jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.12.06. 11:27 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Húsok

Csokoládés pulyka

tacchino_1.jpeg

Hozzávalók 4 személy részére:

600 gr pulykamell (használhatunk darabokra vágott pulykacombot is, ez esetben kicsit növeljük a mennyiséget)

1 db narancs

2 szem szegfűszeg

1 rúd fahéj

1 kis darab friss gyömbér

1 db csípős piros paprika

2 dl Marsala típusú bor

50 gr kiváló minőségű étcsokoládé

Olívaolaj

1 evőkanál kukoricakeményítő

Chocolate02.jpg

Elkészítés:

Mindenekelőtt készítsünk páclevet: reszeljük le a narancs héját, nyomjuk ki a levét, tegyük bele egy széles, mély edénybe, a csípős paprikával, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a lereszelt gyömbérrel együtt, öntsük rá a bort és 2 dl vizet, majd forraljuk fel az egészet. A meleg pácba fektessük bele a nagyobb darabokra vágott húst, és 24 óráig hagyjuk hűvös helyen érlelődni.

Amikor kivesszük a pulykadarabokat a pácléből, csöpögtessük le, és egy serpenyőben pirítsuk meg kevés olívaolajon.

A kukoricakeményítőt oldjuk fel egy pohár hideg vízben, adjuk hozzá az átszűrt pácléhez, forraljuk fel, közben olvasszuk meg benne a csokoládét. Öntsük rá a csokoládé szószt a pulykára és alacsony lángon, fedő alatt hagyjuk főni kb. fél órát, időnként óvatosan megkevergetve. Természetesen, ha combot használunk a főzési idő hosszabb lesz.

Fehér rizst adjunk mellé köretnek.

untitled.bmp

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.12.05. 18:28 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Halételek

Rakott kardhal, padlizsánnal és karfiolhabbal

pescespada.jpg

Hozzávalók 4 személy részére:

4 nagy szelet kardhal

200 gr szardínia

1 db padlizsán

1 kisebb fej karfiol

300 gr vékony zöldbab

Szezámmag

Balzsamecet

2 evőkanál olívaolaj

1 dl száraz fehérbor

Bors

1305989433.jpg

Elkészítés:

Vágjuk le a padlizsán két végét, mossuk meg és vágjuk fel viszonylag vékonyabb szeletekre, majd élénk lángon egy teflon lábasban grillezzük meg mindkét oldalukat, amíg szép pirult színt nem kapnak, szórjuk meg 2-3 csipet sóval és tegyük félre.

Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, tegyük bele a megmosott, megtisztított szardíniákat, öntsük le a borral, és közepes lángon hagyjuk főni 10-15 percig.

Amikor kész, csöpögtessük le és a maradék zsiradékot, itassuk fel papírtörlővel.

Közben főzzük a zöldbabot is bőséges, sós vízben kb. 20 percig, a rózsáira szedett karfiolt pedig addig, amíg teljesen puha nem lesz.

A megfőtt, leszűrt karfiolt ezután turmixoljuk össze, ízesítsük egy kevés sóval és borssal.

A legvégén készítsük el a kardhalat: először is, egy kb.8 cm-es négyzet alakú tésztaforma (ez csak a négyzet alak kijelöléséhez kell) és egy éles kés segítségével, vágjunk ki minden egyes adaghoz 2 négyzet alakú halszeletet, tegyük egy teflonedénybe olaj hozzáadása nélkül, és süssük oldalanként 3-4 percig, mielőtt elkészül, sózzuk, borsozzuk.

Az összeállítás a következőképpen történik:

Minden adagot helyezzünk egy olajjal kikent tepsire. Legalulra tegyünk egy réteg zöldbabot, erre jön egy halszelet, ezt locsoljuk meg karfiolkrémmel, helyezzünk rá egy sült padlizsánt, szórjuk meg szezámmaggal, a tetejére tegyünk a főtt szardíniából, ízesítsük még egy kis karfiolkrémmel és pár bazsalikom levéllel, és a tornyot egy kardhal szelettel zárjuk. Kicsit nyomjuk össze, díszítsük szezámmaggal, és végül cseppentsünk rá néhány leheletnyi balzsamecetet.

A fent leírtak szerint készítsünk még el 3 adagot, miután a recept 4 személy részére szól, eztán a tepsit rakjuk be a sütőbe bő 5 percre, hogy melegen tudjuk tálalni a fenséges lakomát.


parmigiana-di-pesce1_2.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


süti beállítások módosítása
Mobil