HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2012.12.04. 16:34 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: I primi piatti-Első fogások

Zöldborsós kosárka

pasta_tagliolini.jpg

Hozzávalók 4 személy részére:

250 gr tagliolini tészta

40 gr liszt

2 evőkanál vaj

4 dl tejszín

250 gr zöldborsó

2 bő evőkanál parmezán

Bors

piselli_12_1.jpg

Elkészítés:

A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön pirítjuk kb. 2 percig, majd apránként hozzáadjuk a tejszínt, ezután a parmezánt, sóval, borssal ízesítjük és az egészet, jól összekeverjük. Tegyük a krémet egy tálba és rakjuk be a hűtőszekrénybe.

Forrásban lévő, sós vízben főzzük a borsót 5 percig, majd szedjük ki szűrővel és tartsuk hideg víz alá. A borsó főzővizébe dobjuk bele a tagliolini tésztát 2 percre, vegyük ki, csöpögtessük le, egy jénai tálban formázzunk a tésztából 4 kis kosárkát, öntsük rájuk az elkészített krém 2/3-át, a tetejüket díszítsük a borsóval és a megmaradt krémmel, ezután a kis kosárkákat süssük 15 percig 200 fokos sütőben. Ahogy elkészült, máris tálaljuk.

untitled.bmp

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.12.03. 17:51 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek

Aszalt szilva San Daniele rózsában

817_1.jpg

Hozzávalók 4 személy részére:

100 gr San Daniele sonka

80 gr magozott aszalt szilva

30 gr hámozott mandula

3 evőkanál olíva olaj

Balzsamecet

Bors

aszalt szilva1.jpg

Elkészítés:

Az aszalt szilvát áztassuk be 10 percre langyos vízbe.

Egy tálkába öntsük bele az olajat, pár csepp balzsamecetet, sózzuk, borsozzuk és keverjük össze.

A sonka szeleteket fektessük le egy széles tányérra, kenjük be mindegyiket az elkészített keverékkel és hagyjuk beívódni pár percig. Csöpögtessük le az aszalt szilvákat és tegyünk a sonka szeletek közepére egyet-egyet, majd a sonkákból formáljunk rózsákat az aszalt szilvák köré. Díszítsük mandula szemekkel és pirított kenyérrel kínáljuk.

rugne-sorpresa.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.11.30. 17:26 Ízek Művészete

A varázslatos itáliai karácsonyi vásárok

A varázslatos itáliai karácsonyi vásárok

mercatino-di-bolzano.jpg

Közeledünk az Adventhez, és ebben az időszakban, világszerte egymás után nyílnak a Karácsonyi vásárok.

adventigyertya_2.jpg

A hagyomány a Középkorig nyúlik vissza, amikor a legnagyobb vásárokat általában a napfordulók előtti periódusban tartották és a téli pont egybeesett az Advent időszakával.

63837_438195609562488_395148356_n1.jpg

Az első nyomok a XIV. századi Németországba és Elzászba vezetnek, ekkor még a Szent Miklós Vására elnevezéssel találkozunk, viszont csupán 1434-ből származik az a dokumentum, amely említést tesz egy úgynevezett Striezelmarkt-ról, a „Striezelek” vásáráról, ami nem más, mint egy német édesség és Drezdában tartották a Karácsonyt megelőző hétfői napon.

4195164539_716517308d.jpg

Később a protestáns reformáció idején a vásárt átkeresztelték Christkindlmarkt-ra, vagyis a Gyermek Jézus vásárára, ezzel is jelezni akarták, hogy mennyire nincs ínyükre a szentek kultusza.

strasburgo-mercatino.jpg

A legrégebbi vásárok közül is ki kell emelni a Strasbourgit és a Nürnbergit, előbbinek 1570-től, utóbbinak pedig 1628-tól vannak nyomai.

strasburgo_2011_mercatino_natale.jpg

Érdekes módon a többi európai országban, a Karácsonyi vásárok, csak a XX. század vége felé kezdtek széles körben elterjedni.

Olaszországban természetesen az osztrák-német hagyományokhoz történelmileg legközelebb álló északi régió, a Dél-Tirol névvel is jelölt, Trentino-Alto Adige területén vetette meg a lábát, legelőször 1990-ben, Bolzanoban rendezték meg az ország legrégebbi és a mai napig legjelentősebb Karácsonyi vásárát.

c_trentino_alto_adige.gif

Bolzano történetét az i.e. I. századra vezethetjük vissza, a római légiók ekkortájt alapítottak ezen a helyen egy helyőrséget, hogy ezzel is megkönnyítsék haderejük észak felé áramló mozgását.

Az szinte biztosra vehető, hogy a város több mint 800 éves múltra tekint vissza és a századok során, fontos kereskedelmi csomóponttá nőtte ki magát, az Alpok északi és déli részén elterülő országok között. Ezen kívül összekötő kapocs volt az augsburgi és a velencei kereskedők számára is, éppen ezért csöppet sem meglepő, hogy különféle kultúrák, tradíciók találkoztak és ötvöződtek itt egymással.

image001.jpg

A kereskedők már a középkorban is a város történelmi központjában, az árkádsorok, az úgynevezett „Lauben”-nek alatt árulták a portékáikat, és az üzletek nagy részét a mai napig ezen a helyen találjuk.

D_0581-meran-lauben.jpg

Az óváros épületei a gótika stílusjegyeit viselik magukon, a legkiemelkedőbb műalkotások a Piazza Walther környékén helyezkednek el, nem véletlenül szokták Bolzano szalonjaként is emlegetni, a Walther von der Vogelweidéről (1168 körül-1228 körül), a középkori német világi líra (Minnesang) legjelentősebb képviselőjéről elnevezett teret.

bolzano (1).jpg

A Piazza Walther délnyugati részén helyezkedik el Bolzano Dómja, a Santa Maria Assunta katedrális, a város jelképe, a román és gótikus művészet igazi ékköve, melyet a XI. században kezdenek építeni.

taa-bz-duomo.jpg

Különlegességét a két eltérő kultúra, az északi és a déli, termékeny találkozásának köszönheti. A belsejét talán még inkább ez a kettősség jellemzi, miközben megcsodálhatjuk egy csarnoktemplom építészeti sajátosságait, szembeötlő a kontraszt az északi gótika jellegzetes vonásai és az 1360-1370-es évekre datált, már reneszánsz stílusjegyeket mutató freskók között, melyek mind Giotto műhelyéből kikerült művészek remekei.

Duomo_di_bolzano,_interno_01.JPG

Földrajzi elhelyezkedése miatt, az egész terület, meglehetősen mozgalmas, zűrzavaros történelmet tudhat a háta mögött, miután 1815-től 1919-ig az osztrák Tirol tartomány déli részeként az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott, az I. világháborút lezáró, saint-germaini békeszerződés értelmében Olaszországhoz csatolták.

Most azonban, tegyük félre a történelmet és térjünk vissza az elkövetkezendő hetek legínycsiklandóbb témájához, a Karácsonyi vásárokhoz.

A legelső, hagyományteremtő vásár megrendezését követően, Bolzanoban, ahol a különféle kultúrák, ennyire békésen megférnek egymás mellett, november végétől egészen december 23-ig, a városközpont tereit és utcáit évről-évre áthatják a karácsonyi készülődés illatai, fényei, innen-onnan kiszűrődnek a jól ismert, szívet melengető dallamok.

174.jpg

A Piazza Walter átalakul a „Christkindlmarket” alkalmára egy színpompás színpaddá, hírtelenjében belecsöppenünk az adventi szokások varázslatos világba.

_full.jpg

Több mint 80 faházikó alkotja a díszletet a tér közepén, melyeket gótikus homlokzatú paloták öveznek, álmodni sem lehetne meseszerűbb környezetet.

decorazione natalizia.jpg

Az árusok kizárólag helyi kézműves termékeket kínálnak, üvegből, fából, kerámiából készült karácsonyi díszeket, különleges gyertyákat, kisebb hangszereket, papírárut, a legváltozatosabb ajándékötletekkel találkozhatunk.

DSCN6018.JPG

Természetesen nem hiányozhatnak a finomabbnál-finomabb, házi készítésű sütemények, kekszek, az almafánk, és az elmaradhatatlan karácsonyi édesség, a Bolzano-i specialitás, a híres „Zelten”, melynek egyedi zamatát a szárított füge, a datolya, a mandula és a kandírozott gyümölcsök adják.

06-bolzano-zelten.jpg

Mennyei csemege egy bögre meleg forralt bor kíséretében.

A téren felállított hatalmas, csillogó-villogó fenyőfa lábánál rácsodálkozhatunk a jászol eredeti, rusztikus alpesi változatára.

44793540.jpg

A Szent Családot az ökörrel és a kis szamárral, egy autentikus, antik fából épített, zsindelytetős miniatűr istállóban helyezik el, ami a hegyi kunyhók mintájára készül.

A Bolzano-i Karácsonyi Vásár mindig hű marad önmagához, ugyanakkor mindig képes kicsit megújulni is apró, de annál jelentősebb változtatásoknak, meglepetéseknek és szinte már végleg feledésbe merült hagyományok újrafelfedezésének köszönhetően.

Panoramica-mercatino-di-Natale-con-la-neve.jpg

Jó vásározást, forraltborozást!

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.11.30. 17:26 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Édességek

Zelten – Bolzano-i karácsonyi gyümölcskenyér

suedtiroler-weihnachtszelte.jpg

 

A szegényebb, hegyvidéki emberek konyhájából került ki egy sor olyan édesség melyeket, a Karácsonyt megelőző időszakban készítettek, lényegében az otthon sütött kenyeret tették kicsit gazdagabbá az ünnep tiszteletére.

A Zelten is nagyon régi hagyományokra tekint vissza, az elnevezése a német „selten” szóból ered, aminek a jelentése „néha”, ezzel is az elkészítésének különlegességét akarták hangsúlyozni, mivel csakis Karácsonykor került az asztalra, természetesen nem véletlenül, a kenyértésztát szárított gyümölcsökkel gazdagították, és ezekből bőségesen akadt a téli hónapokban.

A receptjét már az 1700-as években ismerték, Rovereto városi könyvtárában, őriznek egy korabeli szakácskönyvet, amelyben megemlítik „Celteno”nevű süteményként.

Ez a finomság tehát egy tipikus gyümölcskenyér, manapság már megtalálhatjuk az egész Trentino Alto-Adige régió területén, de minden egyes kis településnek, völgynek megvan a maga saját változata, a rendelkezésre álló szárított gyümölcsök vagy a családi hagyományok szerint variálják a hozzávalókat.

Szembeötlő például a különbség a Trentino-i Zelten és a Bolzano-i, dél-tiroli között, az előbbi sokkal szegényebb gyümölcsben, több tésztát tartalmaz, az utóbbi sava-borsát viszont pontosan a gyümölcsök mennyisége adja.

Mindenesetre kötelező alapanyagnak számít benne a liszt, a cukor vagy méz, a dió, a szárított füge, a mandula és a fenyőmag.

Régen a Zelten készítésében részt vett szinte az egész család, de mindenekelőtt, az eladósorba került fiatal lányok, főképp miután szokássá vált megajándékozni a süteménnyel a „kiszemelt áldozatokat”, vagyis a szóba jöhető vőlegényjelölteket.

A szigorúan vett hagyományok szerint, december 13. környékén kell elkészíteni, vagy legalábbis mindenképpen az adventi időszakban, hogy aztán Karácsony Szent napján meg lehessen enni, mivel legkevesebb 10 napig állnia kell fogyasztás előtt.

untitled-horz.jpg

Hozzávalók 8 kisebb Zelten-hez:

Tésztához:

150 gr sima liszt

100 gr rozsliszt

25 gr élesztő

1 kiskanál méz

1 evőkanál olaj

150 ml langyos víz

1 kiskanál ánizs

Keverékhez:

60 gr kandírozott narancs

500 gr szárított füge

120 gr hámozott mandula

120 gr mogyoró

120 gr dió

120 gr fenyőmag

350 gr mazsola

70 gr virágméz

Fél kiskanál őrölt szegfűbors

1 kiskanál fahéj

Fél kiskanál őrölt szegfűszeg

Fél kiskanál szerecsendió

1 db narancs lereszelt héja

1 db citrom lereszelt héja

Fél l rum vagy grappa

50 ml fehérbor

Díszítéshez:

Koktél cseresznye

Dió, mandula, fenyőmag

untitled21-horz.jpg

Elkészítés:

Az első és legfontosabb lépés a Zelten elkészítéséhez a kandírozott és szárított gyümölcsök előkészítése.

Az összes kandírozott gyümölcsöt vágjuk kis kockákra. Egy mély tálba tegyük bele a mazsolát, a vékony csíkokra szelt fügét, öntsük le a rummal, keverjük össze és hagyjuk beszívódni. Közben langyosítsuk meg és oldjuk fel a mézet a borban.

A feldarabolt diót, mandulát, mogyorót adjuk hozzá a rumos szárított gyümölcsökhöz, tegyük bele a kandírozott gyümölcsöket, a narancs és citrom lereszelt héját, az összes fűszert és a boros mézet. Az egészet alaposan dolgozzuk össze, fedjük le folpackkal, és egy teljes napra tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy az ízek jól összeérjenek.

A következő lépés a tészta elkészítése: az élesztőt rakjuk egy tálkába, csorgassunk rá egy kiskanál mézet, öntsük le langyos vízzel, keverjük össze és futtassuk fel. A kétféle lisztet borítsuk egybe, tegyük bele az ánizst, a felfuttatott élesztőt, egy csipet sót, az evőkanál olajat és gyúrjuk lágy, de nem ragadós tésztává, majd hagyjuk kétszeresére kelni meleg helyen, egy liszttel megszórt edényben. Borítsuk ki az összeérett szárított gyümölcsöket egy gyúródeszkára, helyezzük a tetejére a megkelt tésztát és dolgozzuk ki homogén, nem morzsolódó keverékké. Osszuk el a masszánkat 8 egyforma súlyú kis labdára és alakítsunk belőlük tetszés szerinti formákat ( kerek-szív-ovális-négyzet alakú ), de ügyeljünk arra, hogy mindegyik kb. 2 cm vastagságú legyen.

Kenjük be a tetejüket meglehetősen folyékony mézzel, hagyjuk legalább 30 percig száradni, majd díszítsük tetszés szerint szárított és kandírozott gyümölcsökkel. Ismét kenjük le a kis tortáinkat mézzel, ezután tegyük be a 160 fokos sütőbe 40 percre.

Amikor a Zeltenek mát teljesen kihűltek, csomagoljuk be mindegyiket folpackba, és 10-15 napig száraz helyen hagyjuk pihenni fogyasztás előtt.

preview.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.11.29. 10:19 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Húsok

Csípős kacsamell

10508389-petto-d-39-anatra-crudo-ed-erbe.jpg

Hozzávalók 4 személy részére:

4 szép szelet kacsamell

Vörösbor

120 gr passzírozott paradicsom

70 gr magozott fekete olívabogyó

Húsleves alaplé

50 gr vaj

1 fej hagyma

Babérlevél

Friss csípős zöldpaprika

Bors

peperoni1_1.jpg

Elkészítés:

Egy széles serpenyőben olvasszunk fel 25 gr vajat, dobjunk bele 2 db babérlevelet, majd tegyük rá a húst, és időnként megforgatva hagyjuk pirulni 12-15 percig.

Ezután készítsük el a pikáns mártást : vegyük ki a kacsamelleket a serpenyőből, rakjuk a pecsenyelébe a finomra vágott hagymát, a vékony karikákra szelt paprikát, a passzírozott paradicsomot és az olívabogyókat.

Öntsünk rá 2 dl vörösbort, hagyjuk elpárologni, majd locsoljuk meg 2 dl húsleves alaplével is, és az egészet főzzük kb. 5 percig.

Vegyük le a tűzről, tegyünk bele sót, borsot, és a maradék 25 gr vajjal együtt turmixoljuk össze.

A kacsamelleket öntsük le a mártással, rakjuk körbe sült zöldpaprikákkal, és tálaljuk.

Anatra-piccante-ricetta_main_image_object.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


süti beállítások módosítása
Mobil