HTML

Italia: Az ízek művészete! A művészetek íze!

Italia: Az ízek művészete! A Művészetek íze! Számomra a világ legtermészetesebb dolga szőröstül-bőröstül "szeretni bolondulásig"ezt a gyönyörű csizmát, ami soha nem megy ki a divatból, vagyis hát Itáliát. A két alapvető dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a "csodáról" az a sok remek étel és a művészetek kiapadhatatlan tárháza. Szeretném bebizonyítani, hogy ugyanolyan egyszerű ráérezni az itáliai művészet ízére, mint mondjuk abszolút profán módon egy tányér isteni spaghetti zamatára. http://izek-muveszete.lapunk.hu/

Friss topikok

2012.10.05. 15:55 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Édességek

Castagnaccio  Gesztenyécske

confezione-farina-castagne.jpg

Hozzávalók:

250 gr gesztenyeliszt

200 ml tej

3 evőkanál olívaolaj

3 evőkanál tisztított fenyőmag

2 evőkanál mazsola

1 evőkanál méz

1 zacskó vaníliás cukor

1 ág friss rozmaring

1 csapott kiskanál só

Elkészítés:

foto1.jpg

Keverjük össze a lisztet az olívaolajjal és a sóval, majd állandóan keverve, fokozatosan adagoljuk hozzá a langyos tejet. Ha a keveréket túl sűrűnek találjuk, hígítsuk egy kis langyos vízzel. Tegyük bele a mézet, a vaníliás cukrot, az előtte beáztatott mazsola felét, 2 evőkanál fenyőmagot és addig keverjük, amíg csomómentes, folyékony tésztát nem kapunk.

Egy kb. 40 cm átmérőjű sütőformát, alaposan kenjünk ki olajjal és kapcsoljuk be a sütőt 180/200 fokra.

Egyenletesen osszuk el a tésztát a formában, a tetejére szórjuk rá a maradék mazsolát, a fenyőmagot, a rozmaringot és a jól előmelegített sütőben, süssük kb. 30-40 percig.

uid_132b8f657ae.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.10.05. 07:52 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Húsok

Pestós borjúszelet

img.jpg

Hozzávalók 4 személy részére:

600 gr borjúhús

1 gerezd foghagyma

1 dl húsleves alaplé

1 csokor bazsalikom

Liszt

Olívaolaj

Bors

 

Genovai pestohoz:

 

50 gr zsenge bazsalikomlevél

½ pohár olívaolaj

6 evőkanál reszelt parmezán sajt

2 evőkanál reszelt pecorino sajt

2 gerezd foghagyma

1 evőkanál fenyőmag

Tengeri nagyszemű só

pesto_genovese (1).jpg

Elkészítés:

A húst vágjuk fel vékony szeletekre, tegyük két sütőpapír közé, és kissé klopfoljuk ki mindegyik szeletet, majd forgassuk meg lisztben. Nyomjuk össze a foghagymát, tegyük egy teflon serpenyőbe, öntsünk rá egy kevés olajat, hagyjuk kicsit felmelegedni és süssük meg benne a húsok mindkét oldalát.

Az igazi genovai pesto elkészítéséhez, szükségünk van egy márvány mozsárra, egy fa mozsártörőre és sok türelemre.

Hideg vízben mossuk meg a bazsalikomleveleket és töröljük szárazra. A mozsárban törjünk össze egy gerezd foghagymát és tegyünk bele kb.30 db bazsalikomlevelet (általában annyi foghagymát tegyünk, ahányszor 30 bazsalikomlevelet használunk).

Adjunk hozzá pár szem sót és óvatos, körkörös mozdulatokkal kezdjük el összetörni, de semmiképpen nem trancsírozni.

A bazsalikomleveleket apránként adagoljuk a keverékhez, és egészen addig kell folytatnunk az óvatos préselést, amíg egy világos zöld színű folyadékot nem kapunk. Ekkor beledobhatjuk a fenyőmagokat, ezzel lágyítjuk, egységesebbé tesszük a szósz ízvilágát, óvatosan összetörjük a mozsártörővel, majd jöhetnek a sajtok és végezetül az olívaolaj, melyet cseppenként dolgozunk össze a szósszal. Lehetőleg szoba hőmérsékleten és viszonylag rövid idő alatt végezzük el a leírt munkafolyamatot.

Természetesen használhatunk turmixgépet is, de a legjobb eredményt a régi, hagyományos módszerrel érjük el.

Térjünk vissza a húsunkhoz, miután kicsit átsütöttük mindkét oldalukat, öntsük rá a meleg húsleves alaplevet, pár percig hagyjuk főni, majd tegyük bele a pestot, oldjuk fel az alaplében, sózzuk, borsozzuk és rakjuk rá a friss bazsalikomot.

Jó melegen tálaljuk.

untitled.bmp

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.10.03. 17:14 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Halételek

Töltött kardhal

oldman.jpgHozzávalók:

8 vékony szelet kardhal

1 db. citrom

1 evőkanál kapribogyó

150 gr magozott fekete olívabogyó

1 csokor petrezselyem

2 evőkanál zsemlemorzsa

Olívaolaj

Bors

00154_foto.jpg

Elkészítés:

Helyezzük a kardhal szeleteket egy tálra, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg 2 evőkanál olívaolajjal, a citrom kifacsart levével és hagyjuk kb. 30 percig pácolódni.

Nyomjuk össze a kapribogyót, aprítsuk fel az olívabogyót és a petrezselymet, az egészet keverjük jól össze 1 evőkanál olívaolajjal és a zsemlemorzsával. Terítsük ki a halszeleteket, mindegyikre tegyünk az elkészített keverékből, szorosan tekerjük fel és tűzzük össze fogpiszkálóval. Rakjuk egymás mellé egy tepsire, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük arany barnára. Azonnal tálalhatjuk.

calabria_p037--420x520.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.10.02. 07:06 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: I primi piatti-Első fogások

Makaróni erdei vegyes gombával

pasta.jpg

Hozzávalók 4 személyre:

400 gr rövid makaróni tészta

30 gr hasalja szalonna

400 gr vegyes erdei gomba

300 gr érett apróbb lucullus paradicsom

4 kanál olívaolaj

1 fej hagyma

1 gerezd foghagyma

1 csokor petrezselyem

1 dl száraz fehérbor

Bors

untitled.bmp

Elkészítés:

Vágjuk fel egészen apróra a hasalja szalonnát, a hagymát, a foghagymát, a petrezselymet, az egészet kicsit pirítsuk meg az olívaolajon, tegyük bele a megtisztított, vékonyra szelt gombákat, jól keverjük össze és néhány percig hagyjuk párolódni.

Locsoljuk meg a fehérborral, miután elpárolgott adjuk hozzá a meghámozott, villával összenyomott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a szósz be nem sűrűsödik.

Közben bő, sós vízben főzzük ki a tésztát, miután leszűrtük keverjük össze a sűrű mártással és azonnal tálalhatjuk.

Maccheroni-ai-Funghi.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szoba szállás olaj szálloda főzés élmény festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


2012.10.01. 07:45 Ízek Művészete

Napi receptajánlónk: Antipasti - Előételek

Vargányás gratin

3_original.jpg

Hozzávalók:

700 gr közepes méretű burgonya

700 gr vargánya gomba

100 gr szikkadt kenyér bele

1 csokor friss fűszernövény:

Kakukkfű, petrezselyem, majoranna

50 gr reszelt pecorino sajt

40 gr reszelt parmezán sajt

1 gerezd foghagyma

Olívaolaj

Bors

tuscan_cheese.jpg

Elkészítés:

A meghámozott krumplit vágjuk egészen vékony karikákra és áztassuk be hideg vízbe. Turmixoljuk össze a kenyérbelet a fűszernövényekkel, a foghagymával, a kétféle sajttal, egy kis sóval és borssal. Tisztítsuk meg a vargányát és aprítsuk szeletekre.

Kenjünk ki vajjal egy sütőformát, tegyünk az aljára egy réteg krumplit, erre egy kevés gombát, szórjuk meg az összeturmixolt keverékkel, és ezt addig folytassuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Ügyeljünk arra, hogy a tetejére egy réteg fűszernövény keverék kerüljön. Locsoljuk meg bőségesen olívaolajjal, takarjuk le alufóliával, rakjuk be a 160 fokra előmelegített sütőbe és süssük 30 percig. Ekkor vegyük le róla az alufóliát és süssük tovább még 30 percig.

Melegen friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

100862106.jpg

Jó étvágyat!

(A receptjeink megtalálhatóak rendezetten a honlapunkon: izek-muveszete.lapunk.hu/ )

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás szállás olaj szálloda főzés élmény táj festészet gasztronómia ételek pihenés apartman olíva művészetek városnézés toscana ízek italia Olaszország


süti beállítások módosítása
Mobil